recensie de mooiste boswandelingen van nederland roots magazine

Recensie: De mooiste boswandelingen van Nederland, Redactie Roots

Wetenschappelijk bewezen: een boswandeling is gezond voor lijf en leden. En ook nog eens voor de geest. In Japan hebben ze er een aparte term voor: Shinrin-yoku. Een bosbad nemen. Een mini-trend in ons land, want er verschenen de afgelopen tijd meerdere boeken over Shinrin-yoku. Het kan ook anders, praktischer: gewoon een boswandeling maken. In de gids De mooiste boswandelingen van Nederland vind je 17 natuurroutes door allerlei bossen. Geniet van de stilte, van de afwisselende natuur en natuurlijk van de culinaire hotspots die in de bossen verscholen liggen.

De gids De mooiste boswandelingen van Nederland is allereerst een lust voor het oog. Zoals Natuurmagazine Roots een prachtig tijdschrift is, zo zijn ook de boeken van Roots fraai vormgegeven. Zo, dat is alvast maar gezegd.

Dan als tweede: De mooiste wandelingen van Nederland is niet alleen een wandelgids, maar ook een soort van veldgids. Verspreid door het boek vind je hoofdstukken die je helpen de natuur te herkennen. Pagina’s die de meest voorkomende bospaddenstoelen, bosvogels, boombladeren, bosplanten, bosdieren en bosvruchten beschrijven en afbeelden. Als vogelaar ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar de vogels die worden vermeld. Nou, dat zijn de grote bonte specht, de buizerd, glanskop, bosuil, boomklever, gaai (wat mij betreft gewoon nog altijd de Vlaamse gaai), fluiter, gekraagde roodstaart en zanglijster. Natuurlijk, er ontbreken er een paar. Tja, daar heb je nu vogelgidsen voor.

Ondertussen word je vooral gestimuleerd naar buiten te gaan, het bos in. De mooiste bossen van Nederland in. Zeventien bossen, verspreid gelegen over heel Nederland. In Drenthe, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. De keuze is natuurlijk arbitrair, want er zijn nog talloze andere mooie bossen in Nederland. Maar een redactie moet een keuze maken en de keuze viel op het Drentse Grollo, het Drents-Friese Wold, de Woldberg en Landgoed De Eese, het Kuinderbos, Voorsterbos en Waterloopbos, het Amsterdamse Bos en Schinkelbos, Hollandsche Rading, de Utrechtse Heuvelrug, Landgoed Staverden, de Planken Wambuis, de Landgoederen Lichtenbeek en Warnsborn, Nationaal Park Veluwezoom, het Bergherbos, de Maasduinen, de Stippenberg, de Bossen van Reusel en het Vijlenerbos. Gelukkig, aan het eind van de gids vind je ook nog een overzicht van andere bijzondere bossen in Nederland.

Bij elke wandeling zijn start- en eindpunt duidelijk aangegeven. De route wordt puntsgewijs omschreven. In de kantlijn word je gewezen op bezienswaardigheden. Van natuur tot cultuur, meest natuur trouwens. Bij elke wandeling zijn gps-routes te downloaden. En verder veel en heel mooie foto’s. Kortom, in de wandelgids De mooiste boswandelingen van Nederland vind je een beschrijving van de mooiste boswandelingen van Nederland. Voor wie een bosbad wil nemen.

De mooiste boswandelingen van Nederland / Redactie Roots / Fontaine Uitgevers / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):