recensie de mooiste boswandelingen van nederland roots magazine

Recensie: De mooiste boswandelingen van Nederland, Redactie Roots

Wetenschappelijk bewezen: een boswandeling is gezond voor lijf en leden. En ook nog eens voor de geest. In Japan hebben ze er een aparte term voor: Shinrin-yoku. Een bosbad nemen. Een mini-trend in ons land, want er verschenen de afgelopen tijd meerdere boeken over Shinrin-yoku. Het kan ook anders, praktischer: gewoon een boswandeling maken. In de gids De mooiste boswandelingen van Nederland vind je 17 natuurroutes door allerlei bossen. Geniet van de stilte, van de afwisselende natuur en natuurlijk van de culinaire hotspots die in de bossen verscholen liggen.

De gids De mooiste boswandelingen van Nederland is allereerst een lust voor het oog. Zoals Natuurmagazine Roots een prachtig tijdschrift is, zo zijn ook de boeken van Roots fraai vormgegeven. Zo, dat is alvast maar gezegd.

Dan als tweede: De mooiste wandelingen van Nederland is niet alleen een wandelgids, maar ook een soort van veldgids. Verspreid door het boek vind je hoofdstukken die je helpen de natuur te herkennen. Pagina’s die de meest voorkomende bospaddenstoelen, bosvogels, boombladeren, bosplanten, bosdieren en bosvruchten beschrijven en afbeelden. Als vogelaar ben ik natuurlijk nieuwsgierig naar de vogels die worden vermeld. Nou, dat zijn de grote bonte specht, de buizerd, glanskop, bosuil, boomklever, gaai (wat mij betreft gewoon nog altijd de Vlaamse gaai), fluiter, gekraagde roodstaart en zanglijster. Natuurlijk, er ontbreken er een paar. Tja, daar heb je nu vogelgidsen voor.

Ondertussen word je vooral gestimuleerd naar buiten te gaan, het bos in. De mooiste bossen van Nederland in. Zeventien bossen, verspreid gelegen over heel Nederland. In Drenthe, Flevoland, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. De keuze is natuurlijk arbitrair, want er zijn nog talloze andere mooie bossen in Nederland. Maar een redactie moet een keuze maken en de keuze viel op het Drentse Grollo, het Drents-Friese Wold, de Woldberg en Landgoed De Eese, het Kuinderbos, Voorsterbos en Waterloopbos, het Amsterdamse Bos en Schinkelbos, Hollandsche Rading, de Utrechtse Heuvelrug, Landgoed Staverden, de Planken Wambuis, de Landgoederen Lichtenbeek en Warnsborn, Nationaal Park Veluwezoom, het Bergherbos, de Maasduinen, de Stippenberg, de Bossen van Reusel en het Vijlenerbos. Gelukkig, aan het eind van de gids vind je ook nog een overzicht van andere bijzondere bossen in Nederland.

Bij elke wandeling zijn start- en eindpunt duidelijk aangegeven. De route wordt puntsgewijs omschreven. In de kantlijn word je gewezen op bezienswaardigheden. Van natuur tot cultuur, meest natuur trouwens. Bij elke wandeling zijn gps-routes te downloaden. En verder veel en heel mooie foto’s. Kortom, in de wandelgids De mooiste boswandelingen van Nederland vind je een beschrijving van de mooiste boswandelingen van Nederland. Voor wie een bosbad wil nemen.

De mooiste boswandelingen van Nederland / Redactie Roots / Fontaine Uitgevers / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks