Met honderdduizenden volgers op YouTube kon een boek niet uitblijven. De wereldwijd bekende moestuinier Huw Richards schreef een boek dat naadloos aansluit bij het thema van zijn videokanaal: op een goedkope doch duurzame wijze groenten verbouwen. De titel van zijn boek laat zich dan ook raden: De low budget moestuin. Een boek waarin je ontdekt hoe je op een gemakkelijke manier zelf low budget groente en fruit kunt telen.
Gisteren besprak ik het boek De ongespitte tuin van Charlie Nardozzi, vandaag blijf ik in dezelfde sferen. Het woord ‘spitten’ kom ik ook in De low budget moestuin niet of nauwelijks tegen. Wel het principe dat je van organisch materiaal heel rijke teeltaarde kunt maken. En dat is heel duurzaam. Een ongespitte tuin legt veel meer koolstof vast dan een tuin die regelmatig wordt gespit. De bodem zal ook vruchtbaarder zijn, want blijft in balans. En door het gebruik van eigen compost creëer je een kringloop die je jarenlang kunt volhouden zonder extra (kunst)mest te hoeven gebruiken.
De low budget moestuin is zoals de meeste boeken over tuinieren prachtig vormgegeven. De foto’s alleen al brengen je helemaal in de stemming om je tuin meteen om te bouwen in een moestuin vol verhoogde bedden, met een composthoop, zelf gemaakt gereedschap en natuurlijk de groenten en fruitsoorten die jij lekker vindt. Het is een echt doe-het-zelf boek waarin je leert hoe je water geeft, hoe je onkruid wiedt, maar ook, en daar komt het low budget om de hoek kijken: hoe je zelf zaad kunt winnen. Je kunt natuurlijk zaad kopen, maar soms ligt het zaad letterlijk in je eigen koelkast of aanrechtkastjes. En wat denk je van het fenomeen ruilhandel? Jij hebt een overschot van een bepaald soort zaad en je buurman of buurvrouw van een andere soort, gewoon even kosteloos oversteken. Héél low budget. Plantjes splitsen of stekken is ook zo’n beproefde methode. Helemaal low budget wordt het wanneer je zo’n rijke oogst hebt, dan je een deel kunt verkopen. Met de omzet die je behaalt, reduceer je de kosten van het moestuinieren. Het lijkt wel een Hollander, deze hippe tuinier die, hoe kan het anders, in Engeland woont, hét moestuinierland bij uitstek.
De toon van het boek is aangenaam persoonlijk. Elke bladzijde staat boordevol tips. En natuurlijk is er veel aandacht voor de groenten en fruitsoorten die je kunt aanplanten met hun specifieke aandachtspunten. In het persoonlijke logboek achterin kun je de beslommeringen en bespiegelingen van de auteur volgen. Daar krijgt het boek nog meer persoonlijke lading, precies wat een YouTuber wil. Het gaat immers niet alleen om de technische aspecten, je moet je ook met de hoofdpersoon, in dit geval de auteur, kunnen identificeren.
Heb je helemaal geen tuin? Geen nood! Je kunt altijd op zoek gaan naar iemand in de buurt met een verwaarloosde tuin. Zeker weten dat die jou heel dankbaar zal zijn voor het netjes maken van zijn tuin en bovenal voor de rijke oogst waarvan vast en zeker ook hem een deel zal toekomen.
Moestuinieren hoeft niet duur te zijn. Dat blijkt wel uit dit fraaie boek. Lekker inspirerend. Zeer fleurig. En heel herkenbaar voor wie deze YouTube-ster volgt. Van Huw Richards verscheen vorig jaar een ander tuinboek, De urban moestuin. In dit boek legt hij je uit hoe je op een héél klein oppervlak toch een volwaardige moestuin kunt onderhouden.
De low budget moestuin / Huw Richards / Forte Groen / als hardcover