Recensie: De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen, Son Tyberg

Gekluisterd aan het blauwe scherm of niet, in de natuur valt voor elk kind iets te beleven. Gaat het ene kind liever op ontdekkingstocht, een ander vist liever in een sloot of tekent de schors van een boom. Elk kind zijn eigen avontuur en elk kind op zijn eigen manier avontuurlijk. En daarom: lekker naar buiten met de kids. En De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen van Son Tyberg is daarvoor een uitstekende gids.

 

 

 

 

Of je nu met je kind dieren wilt observeren, planten wilt onderzoeken of lekker praktisch bezig wilt zijn, De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen inspireert je op alle terreinen. Een goed begin is natuurlijk het halve werk en daarom begint de gids met een handig hoofdstuk over het treffen van de nodige voorbereidingen. Het kiezen van de juiste kleding, het bijhouden van een natuurlogboek en wat je zoal mee kunt nemen. Op dat laatste punt is De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen helemaal up-to-date. ‘Gebruik je mp3-speler of mobieltje om dierengeluiden op te nemen: de zang van vogels, het gekwaak van kikkers, het gesjirp van krekels en sprinkhanen…‘ Zoals je merkt is de taal gericht op de kinderen (en niet op de ouders en andere volwassenen). Stoere kinderen, en dat zijn de lezers uiteraard, zouden ook een zakmes mee kunnen nemen. ‘Niet om in boomstammen te kerven. Wel om planten of delen van planten mee af te snijden voor je verzameling.’
Dieren observeren

Na het eerste voorbereidende hoofdstukken begint het pas echt. Dieren observeren. Hoe doe je dat en beter nog: wanneer? Een handige tabel geeft bij dieren als ree, ever, vos, eekhoorn en egel aan in welk deel van het jaar deze dieren kunt observeren. En onder de tabel word je uitgelegd hoe je dat dan moet doen. Stilte is belangrijk, en camouflage. Over camouflage heb ik ook zo mijn ideeën. En je moet het gebied goed kennen.

Diersporen

Dieren spreken elk hun eigen prententaal. Na het lezen van het hoofdstuk zijn de kinderen ware indianen die geen spoor over het hoofd zien. Denk aan pootafdrukken, vraat- en voedselsporen en uitwerpselen. Je leest natuurlijk nog ontzettend veel meer over dieren observeren in De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen. Alles beschreven in korte, heldere taal afgestemd op kinderen van een jaar of tien. De eenvoudige tekeningen geven de gids een luchtig karakter.

Liefhebbers van kust en strand

Overigens kunnen ook liefhebbers van kust en strand hun hart ophalen in De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen. Want op strand en wad vind je ook ontzettend veel sporen van dieren. Zeepieren en zeeduizendpoten zijn spannende dieren om te zoeken en vast te houden en krabben en kreeftjes al helemaal. Lekker schepnet en schop mee, en spitten maar.

Planten en bomen

Een jonge avonturier heeft natuurlijk ook oog voor planten en bomen. Vandaar ook een apart hoofdstuk over hoe je planten kunt onderzoeken. Het verschil tussen oude en jonge bomen wordt uitgelegd en tal van andere aspecten zoals bijvoorbeeld hoe je zaden en vruchten kunt verzamelen en zelfs hoe je je eigen groenten kunt verbouwen. En daarmee zijn we beland bij een heel belangrijk aspect voor elke avonturier: lekker eten uit de natuur. Want na al dat verzamelen en observeren moet de hongerige maag worden gevuld. En het liefst met vondsten uit de natuur. Bak een vlierbloesempannenkoek, of maak een wilde-bessenyoghurt. Allemaal lekkere recepten die onderstrepen hoe leuk het is om in de natuur rond te struinen.

Conclusie

De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen is een eenvoudige en heel inspirerende gids voor kinderen die de natuur willen beleven. Ik zeg: dat zou elk kind moeten doen. Lekker naar buiten, heerlijk bewegen met het gezicht in de wind en de handen in de modder. En na afloop achter het blauwe scherm? Uiteraard, want ook op mobiel en tablet valt het nodige avontuur te beleven.

De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen / Son Tyberg / Deltas / hardcover

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen:

Ontwikkeld in samenwerking met Freek Vonk, de meest bekende bioloog van ons land. De verrekijker heeft een stevige grip door zijn rubberen bekleding en is daarom goed vast te houden. De verrekijker versterkt 10 keer. Het gewicht is met 270 gram heerlijk licht. Speciaal voor de jongste kinderen.

Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Sterker nog: dit is een verrekijker die speciaal voor kinderen en tieners is ontwikkeld. Met een vergroting van 6,5 keer. Dat lijkt niet groot, maar hou er rekening mee dat het voor kinderen al lastig genoeg is om een verrekijker goed te richten. Het beeld is met deze vergroting ook lekker stabiel. Dit is wat mij betreft de verrekijker met de beste prijs-kwaliteitverhouding in dit overzicht. 

  Dit vind ik nou echt een fraaie verrekijker voor kinderen. Vergroting van acht keer is perfect. De diameter van de lens is 42 millimeter, en dat betekent dat het met de lichtsterkte goed zit. Het gewicht is opmerkelijk laag: nog geen 300 gram en dat maakt dit model uitermate geschikt voor kinderen.

   Een heel compacte verrekijker met een gewicht van iets meer dan 400 gram. De vergroting van tien keer is wel iets gevoeliger voor trillingen, en daarom is dit model geschikt voor kinderen vanaf een jaar of tien. Maar die zullen er zeker veel plezier aan beleven!

   Een verrekijker met een gewicht van 575 gram. Een stoer model dus, voor sommige kinderen een aangenaam kenmerk. Een goed instapmodel voor wat oudere kinderen. De doorsnede van de lenzen is 42 millimeter en dat betekent dat deze verrekijker overdag goed presteert.

   Een leuke dakkantkijker voor relatief weinig geld. Een heel laag gewicht, namelijk iets meer dan 200 gram en dat verkleint de kans op trillingen doordat de verrekijker te zwaar is. Geschikt voor jongere kinderen vanaf een jaar of acht.

   Dit model is beduidend lichter dan de verrekijkers hierboven. En dat betekent een kleinere kans op vervelende trillingen. Geschikt voor kinderen vanaf acht jaar.

   Een verrekijker voor kinderen met veel kracht in de armen. Het gewicht is namelijk ruim 710 gram. Bovendien is de vergroting 10 keer en dat betekent dat deze verrekijker gevoelig is voor trillingen. Alleen geschikt voor kinderen vanaf een jaar of dertien, schat ik in.

   Vorm het budget geen belemmering en wil je je kind de beste verrekijker voor junioren geven, dan weet je wel bij welk merk je uitkomt: bij Swarovski. Aan de kwaliteit van de Swarovski My Junior verrekijkers hoef je niet te twijfelen. Dit is de absolute top op het gebied van verrekijkers! Dit model is verkrijgbaar in twee kleuren. Je hebt dus ook nog wat te kiezen. Eén minpuntje: de close-focus is 4 meter en dat is voor een verrekijker van Swarovski te veel, vind ik.