Recensie: De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen, Son Tyberg

Gekluisterd aan het blauwe scherm of niet, in de natuur valt voor elk kind iets te beleven. Gaat het ene kind liever op ontdekkingstocht, een ander vist liever in een sloot of tekent de schors van een boom. Elk kind zijn eigen avontuur en elk kind op zijn eigen manier avontuurlijk. En daarom: lekker naar buiten met de kids. En De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen van Son Tyberg is daarvoor een uitstekende gids.

 

 

 

 

Of je nu met je kind dieren wilt observeren, planten wilt onderzoeken of lekker praktisch bezig wilt zijn, De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen inspireert je op alle terreinen. Een goed begin is natuurlijk het halve werk en daarom begint de gids met een handig hoofdstuk over het treffen van de nodige voorbereidingen. Het kiezen van de juiste kleding, het bijhouden van een natuurlogboek en wat je zoal mee kunt nemen. Op dat laatste punt is De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen helemaal up-to-date. ‘Gebruik je mp3-speler of mobieltje om dierengeluiden op te nemen: de zang van vogels, het gekwaak van kikkers, het gesjirp van krekels en sprinkhanen…‘ Zoals je merkt is de taal gericht op de kinderen (en niet op de ouders en andere volwassenen). Stoere kinderen, en dat zijn de lezers uiteraard, zouden ook een zakmes mee kunnen nemen. ‘Niet om in boomstammen te kerven. Wel om planten of delen van planten mee af te snijden voor je verzameling.’
Dieren observeren

Na het eerste voorbereidende hoofdstukken begint het pas echt. Dieren observeren. Hoe doe je dat en beter nog: wanneer? Een handige tabel geeft bij dieren als ree, ever, vos, eekhoorn en egel aan in welk deel van het jaar deze dieren kunt observeren. En onder de tabel word je uitgelegd hoe je dat dan moet doen. Stilte is belangrijk, en camouflage. Over camouflage heb ik ook zo mijn ideeën. En je moet het gebied goed kennen.

Diersporen

Dieren spreken elk hun eigen prententaal. Na het lezen van het hoofdstuk zijn de kinderen ware indianen die geen spoor over het hoofd zien. Denk aan pootafdrukken, vraat- en voedselsporen en uitwerpselen. Je leest natuurlijk nog ontzettend veel meer over dieren observeren in De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen. Alles beschreven in korte, heldere taal afgestemd op kinderen van een jaar of tien. De eenvoudige tekeningen geven de gids een luchtig karakter.

Liefhebbers van kust en strand

Overigens kunnen ook liefhebbers van kust en strand hun hart ophalen in De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen. Want op strand en wad vind je ook ontzettend veel sporen van dieren. Zeepieren en zeeduizendpoten zijn spannende dieren om te zoeken en vast te houden en krabben en kreeftjes al helemaal. Lekker schepnet en schop mee, en spitten maar.

Planten en bomen

Een jonge avonturier heeft natuurlijk ook oog voor planten en bomen. Vandaar ook een apart hoofdstuk over hoe je planten kunt onderzoeken. Het verschil tussen oude en jonge bomen wordt uitgelegd en tal van andere aspecten zoals bijvoorbeeld hoe je zaden en vruchten kunt verzamelen en zelfs hoe je je eigen groenten kunt verbouwen. En daarmee zijn we beland bij een heel belangrijk aspect voor elke avonturier: lekker eten uit de natuur. Want na al dat verzamelen en observeren moet de hongerige maag worden gevuld. En het liefst met vondsten uit de natuur. Bak een vlierbloesempannenkoek, of maak een wilde-bessenyoghurt. Allemaal lekkere recepten die onderstrepen hoe leuk het is om in de natuur rond te struinen.

Conclusie

De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen is een eenvoudige en heel inspirerende gids voor kinderen die de natuur willen beleven. Ik zeg: dat zou elk kind moeten doen. Lekker naar buiten, heerlijk bewegen met het gezicht in de wind en de handen in de modder. En na afloop achter het blauwe scherm? Uiteraard, want ook op mobiel en tablet valt het nodige avontuur te beleven.

De leukste natuurgids voor avontuurlijke kinderen / Son Tyberg / Deltas / hardcover

 

 

De beste verrekijkers voor kinderen: