Recensie: De kleine paddenstoelengids voor onderweg, Ewald Gerhardt

Ewald Gerhardt is een paddenstoelenexpert en auteur van paddenstoelengidsen. Eerder besprak ik diens veldgids De grote paddenstoelengids voor onderweg. Een zéér complete uitgave maar vanwege de omvang een ‘baksteentje’ te noemen. Voor wie minder ruimte heeft in jas of tas, bracht Kosmos Uitgevers een zakgids van hem uit, die, hoe kan het anders, als titel kreeg: De kleine paddenstoelengids voor onderweg.

Het belangrijkste verschil met De grote paddenstoelengids voor onderweg is dat in de kleine editie minder soorten worden besproken: 220 in plaats van 1.200. De kleine paddenstoelengids voor onderweg bevat geen toelichting wat de criteria zijn gehanteerd bij het samenstellen van de selectie. Al bladerend kwam ik tot de conclusie dat de kleine veldgids de meest voorkomende paddenstoelen bespreekt én afbeeldt.

kleinepaddenstoelengidsvooronderweg

Zowel de omschrijvingen als de afbeeldingen zijn van Ewald Gerhardt. De kwaliteit van de foto’s is uitmuntend. Bij de meeste foto’s is zowel de boven- als de onderzijde van de paddenstoel in beeld gebracht. Knap gedaan en heel handig voor in het veld.

De teksten zijn kort en bondig en beschrijven de belangrijkste kenmerken waaraan je de soort kunt herkennen. Als er een dubbelganger is, dan wordt deze vermeld, zeker in geval deze een giftig is. Met het oog op wildplukken wordt van elke paddenstoel aangegeven of hij eetbaar is of niet.

De kleine paddenstoelengids voor onderweg is evenals de grote variant van hoge kwaliteit. Het is een prima veldgids voor wie de meest voorkomende paddenstoelen wil leren herkennen. Is paddenstoelen kijken (of plukken) je grote hobby, dan adviseer ik je De grote paddenstoelengids voor onderweg aan te schaffen. Die is weliswaar duurder, maar biedt per soort meer informatie en is natuurlijk veel completer. Ook voor gebruik in het buitenland adviseer ik de grote variant.

Trouwens, ben je van plan in het wild geplukte paddenstoelen te consumeren, schaf dan zeker een goede paddenstoelengids aan. Een onschuldig ogend paddenstoeltje zou anders zomaar eens het laatste gerecht kunnen worden dat je hebt genuttigd.

De kleine paddenstoelengids voor onderweg / Ewald Gerhardt / Kosmos Uitgevers / Paperback