Recensie: De jongen, de mol, de vos en het paard, Charlie Mackesy

Er diende zich een lieflijk boek aan, The boy, the mole, the fox and the horse van de Engelse kunstenaar Charlie Mackesy. Mijn collega en uitgeverij ging er achteraan en hij wist de rechten voor Nederland en Vlaanderen nog te verwerven ook! Niemand minder dan Arthur Japin vertaalde het en inmiddels is de derde druk in de maak. ‘Zo’n lief en troostend boek,’ zegt Arthur Japin. En daar sluit ik me helemaal bij aan. Voor iedereen die je lief is één van de mooiste boeken om cadeau te doen: De jongen, de mol, de vos en het paard.

Charlie Mackesy plaatste zijn tekeningen en teksten eerst op Instagram en kreeg zoveel positieve reacties dat hij ze uit te geven in boekvorm. De vier hoofdpersonen in De jongen, de vos, de mol en het paard zijn ‘net als wij, allemaal anders, en ieder heeft zijn eigen zwaktes. Ik herken mezelf in alle vier, jij misschien ook.’ Zo schrijft Mackesy in het voorwoord van zijn boek. En verderop: ‘Ik hoop dat dit boek je aanmoedigt, misschien om onbevreesd te leven met meer liefde voor jezelf en voor anderen.’

recensie de jongen, de vos, de mol en het paard charlie mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard vertelt in 100 fijnzinnige tekeningen en teksten het verhaal van de vier hoofdpersonen. Elke bladzijde bevat een ontroerende levensles waarin liefde, vriendschap en goedheid centraal staan. Ik vind het lezen en het bekijken van dit boek een feest. Op de achterzijde lees ik de wens van Elisabeth Gilbert: ‘Ik hoop dat onze wereld daar steeds meer op gaat lijken.’ En die wens deel ik van harte.

Een ontroerend cadeauboek dus. Voor jezelf en voor iedereen die je lief is. De handgeschreven tekst en de soms kriebelige tekeningen zijn aandoenlijk. En sommige bladzijden zijn ook nog eens bewerkt door de hond van Charlie of door zijn theekopje dat een kring van thee achterliet.

‘De grootste waanvoorstelling,’ zei de mol,
‘is dat het leven perfect zou moeten zijn.’

Vier bijzondere karakters, het bijzondere kunstwerk van Charlie Mackesy. Ik denk, gezien de omstandigheden waaronder ik dit schrijf, het juiste boek op het juiste moment. Het boek is bovendien prachtig afgewerkt met een bijzondere folie en andere stijlvolle elementen.

Het mooiste boek om cadeau te doen aan een geliefde.’

De jongen, de mol, de vos en het paard / Charlie Mackesy / KokBoekencentrum / Hardcover