Recensie: De jongen, de mol, de vos en het paard, Charlie Mackesy

Het boek De jongen, de mol, de vos en het paard is dé verrassing van 2020 en 2021 en voorlopig ook nog van 2022. Het staat vanaf het allereerste moment van verschijnen in de bestseller 60 en het heeft zelfs een aantal weken op nummer 1 gestaan. Dit fraai uitgegeven cadeauboek staat vol aansprekende wijsheden en spreuken. ‘Zo’n lief en troostend boek,’ zegt Arthur Japin. En daar sluit ik me helemaal bij aan. Voor iedereen die je lief is één van de mooiste boeken om cadeau te doen: De jongen, de mol, de vos en het paard.

Charlie Mackesy plaatste zijn tekeningen en teksten eerst op Instagram en kreeg zoveel positieve reacties dat hij ze uit te geven in boekvorm. De vier hoofdpersonen in De jongen, de vos, de mol en het paard zijn ‘net als wij, allemaal anders, en ieder heeft zijn eigen zwaktes. Ik herken mezelf in alle vier, jij misschien ook.’ Zo schrijft Mackesy in het voorwoord van zijn boek. En verderop: ‘Ik hoop dat dit boek je aanmoedigt, misschien om onbevreesd te leven met meer liefde voor jezelf en voor anderen.’

recensie de jongen, de vos, de mol en het paard charlie mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard vertelt in 100 fijnzinnige tekeningen en teksten het verhaal van de vier hoofdpersonen. Elke bladzijde bevat een ontroerende levensles waarin liefde, vriendschap en goedheid centraal staan. Ik vind het lezen en het bekijken van dit boek een feest. Op de achterzijde lees ik de wens van Elisabeth Gilbert: ‘Ik hoop dat onze wereld daar steeds meer op gaat lijken.’ En die wens deel ik van harte.

André van Duin schrijft in reactie op dit boek

‘Bijzonder troostrijk als je het even niet ziet zitten, geeft houvast en stemt tot nadenken.’

Een ontroerend cadeauboek dus. Voor jezelf en voor iedereen die je lief is. De handgeschreven tekst en de soms kriebelige tekeningen zijn aandoenlijk. En sommige bladzijden zijn ook nog eens bewerkt door de hond van Charlie of door zijn theekopje dat een kring van thee achterliet.

‘De grootste waanvoorstelling,’ zei de mol,
‘is dat het leven perfect zou moeten zijn.’

Vier bijzondere karakters, het bijzondere kunstwerk van Charlie Mackesy. Ik denk, gezien de omstandigheden waaronder ik dit schrijf, het juiste boek op het juiste moment. Het boek is bovendien prachtig afgewerkt met een bijzondere folie en andere stijlvolle elementen.

De jongen, de mol, de vos en het paard is een boek vol liefde, geschreven en getekend door een breekbaar mens. En liefde is een taal die ik begrijpt,’ zegt Arthur Japin in de Telegraaf.

Sommige mensen menen dat zij de ‘eenvoudige’ wijsheden in De jongen, de mol, de vos en het paard ook zelf had kunnen schrijven. Wel, daar heb ik ook over nagedacht en ik ontdekte dat dat beslist zo eenvoudig niet is. Zeker niet in combinatie met de werkelijk weergaloze tekeningen van Charlie Mackesy. Ondertussen heb ik veel mensen gesproken over het boek, waaronder ook psychologen, coaches, leerkrachten en anderen die mensen, waaronder kinderen, begeleiden. Zij gebruiken dit boek in hun gesprekken met cliënten. De ogenschijnlijk eenvoudige teksten maken veel los en brengen hun cliënten vaak weer een stuk verder in het leven. Dat vond ik mooi om te ontdekken en ik denk dat dit ook een verklaring is van het succes van dit boek. Charlie Mackesy verspreidt met dit boek héél véél liefde en troost.

Het mooiste boek om cadeau te doen aan een geliefde.’

De jongen, de mol, de vos en het paard / Charlie Mackesy / KokBoekencentrum / Hardcover

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)