Recensie: De groene zee, Peter Verhoog en Georgina Wiersma

Sta je aan het strand en kijk je uit over de Noordzee dan zou je niet vermoeden dat er onder water zo ontzettend veel groeit en bloeit. Als je foto’s en filmpjes ziet van het onderwaterleven, dan sta je versteld van de rijkdom van het onderwaterleven. In het boek De groene zee van Peter Verhoog en Georgina Wiersma maak je kennis met de verbluffende flora en fauna onder water. 

recensie de groene zee peter verhoog en georgina wiersma

Onbekend maakt onbemind. En dat geldt denk ik zeker voor het onderwaterleven in de Noordzee en andere Nederlandse wateren. Zou je niet weten hoe mooi en hoe divers het onderwaterleven is, dan kun je makkelijk oordelen: doe met de zee wat je wilt, het kan toch geen kwaad. Vis maar raak, graaf maar raak. Dat al die activiteiten een bedreiging kunnen vormen voor unieke en vaak ontzettend mooie planten en dieren, komt dan niet in je op. Tijd om dat eens te veranderen. Ik wil de onderwaternatuur niet afzetten tegen de bovenwaternatuur, maar onder water is het leven op zijn minst even mooi en divers als boven water. Ik denk dat ik mijn punt wel heb gemaakt. Om mijn punt extra te ondersteunen voeg ik – geheel tegen mijn gewoonte in – een filmpje in van een duikmissie in de Noordzee. Dit filmpje is mede gemaakt door Wereld Natuur Fonds, ook één van de sponsoren van het boek De groene zee.

Peter Verhoog is de bekendste onderwaterfotograaf van Nederland. Hij is onder andere betrokken bij een haaien- en roggenproject van het Wereld Natuur Fonds. Georgina Wiersma duikt en schrijft. Het boek De groene zee is een samenwerking tussen deze twee duikers.

Beeldschone foto’s. Daar staat De groene zee vol mee. Foto’s van snotdolven. Van Noordzeekrabben en kreeften. Van zeenaaktslakken, behorend tot de mooiste wezens van de zee. En natuurlijk ook van vissen, veel vissen. En kwallen, gracieuze wezens die haast één zijn met het water, slechts een fractie steviger van textuur. Het maakt het statement op het boek helemaal waar: ‘Een waar schouwspel van een heldergroene onderzeese hemel.’

Het aantal hoofdstukken is imposant, het aantal foto’s evenzeer. Zoogdieren, kraakbeenvissen, anemonen, poliepen, sponzen, oesters, spookvissen, wieren, inktvisachtigen en ontzettend veel meer. Alles komt voorbij. Ik wilde er bijna achteraan typen: zwemmen, maar dat is natuurlijk niet juist. Lang niet alle onderwaterdieren zwemmen immers.

Maar De groene zee staat ook stil bij veranderingen in de Zeeuwse delta. Soms ten goede, soms ten kwade. Vervuiling is bijvoorbeeld helaas een factor van belang. Gelukkig zijn er ook positieve berichten, zoals die van de Haringvlietdam die dit jaar op een kier gaat waardoor een groot aantal soorten zeevissen zeer weer stroomopwaarts kunnen voortplanten. En wat te denken van het herstelproject voor oester- en mosselbanken? We kunnen alles wel weg vissen, maar daarmee houdt het op lange termijn ook een keer op. Herstellen dus wat verloren is gegaan. In het belang van de zee en van onszelf.

De groene zee is een boek waar ik heel enthousiast over ben. Het leven onder water boeit me enorm, hoewel ik geen duiker ben. Ik ben wel opgegroeid aan de oevers van de Oosterschelde en struinde in mijn jonge jaren vrijwel dagelijks langs het water. De ene week was het vloed, de andere week eb. En altijd liet het water wel iets achter om te bekijken of te verzamelen.

De groene zee. Wat veel mensen niet bevroeden is dat de Noordzee het grootste natuurgebied is dat Nederland rijk is. Daar moeten we zuinig op zijn. Zuinig vanwege de overweldigende rijkdom aan leven. Zuinig ook zodat we ook op lange termijn kunnen blijven genieten van mossels, oesters en Hollandse nieuwe. Het is een natuurgebied om trots op te zijn en dat stralen de auteurs van De groene zee uit. Beschermen en koesteren dat natuurgebied.

Maak kennis met het paradijs onder de golven: koopt De groene zee. Een must-have voor iedereen die iets heeft met de zee. En wie is dat niet?

De groene zee / Peter Verhoog en Georgina Wiersma / full colour

De beste verrekijkers voor aan boord:

Wordt in de ANWB Verrekijkertest geroemd vanwege het goede beeld, de zuivere en makkelijke scherpstelknop(pen), het lichte gewicht en het compacte formaat. 

Dit is de eenvoudige uitvoering van het model van Talamex hierboven. Het is de voordelige keus uit de test. 

Voorzien van een kompas. 

Een stuk zwaarder dan de andere modellen in dit overzicht.

By far de beste verrekiijker voor op het water. Maar ook de duurste!

Het testteam oordeelt dat de Steiner Commander vooral in de schemering het verschil maakt. Dan zie je dat de beeldkwaliteit van dit model stukken beter is dan de rest.

Ook dit model is licht en compact.

Het beeld van de Bynolyt Searanger is scherp en blijft lang helder, ook onder schemerige omstandigheden. 

Het kompas is verlicht, stabiel en goed af te lezen.


De helft goedkoper dan de Steiner Commander en dat vertaalt zich vooral in een eenvoudiger uitvoering.

Dit model is nog altijd een van de beste verrekijkers voor aan boord, aldus ook de Amerikaanse website BoatUS.

De meest heldere verrekijker van dit moment voor gebruik op zee. Zelfs 's nachts zou de beeldkwaliteit absurd goed zijn.