Recensie: De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad, Carlijn Krielaars

Carlijn Krielaars noemt zich ecologisch minituintjes-specialist. En ze is de uitvinder van het beroep geveltuintjes-hovenier. Onder de naam De Groene Buurvrouw zet ze zich in voor het aanleggen van geveltuintjes in de stad. Elk geveltuintje is een mini-natuurreservaat op zich. En bovendien levert zo’n klein tuintje het nodige geluk op. Het fleurt je huis op, levert verkoeling tijdens warme dagen en het is beter voor je mentale gezondheid. In haar boek De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad neemt Carlijn Krielaars je bij de hand. Want wat zij kan, dat kunnen wij ook!

Geveltuin in hartje stad

Dit keer val ik halverwege de deur in huis. Carlijn legt in haar boek op aangename wijze uit hoe ook wij geveltuintjes kunnen aanleggen. Ze geeft gelukkig ook voorbeelden uit de praktijk. Hoe ze in Den Bosch saaie stukjes grond omtoverde in mooie stukjes groen (waarbij ze overigens niet verbloemt dat plassende honden, overijverige schoffelaars en festivalgangers soms flink wat roet in het eten kunnen gooien). Ze geeft ook een aantal praktijkvoorbeelden en één van die voorbeelden is de geveltuin van Jared en Beitske Braslawsky in hartje Den Bosch. Hun monumentale huis staat in hartje Den Bosch en ze wilden voor het huis een geveltuin aanleggen in de hoop ook omwonenden te enthousiasmeren om meer groen in de straat te brengen. De gemeentelijke procedures werden doorlopen, de gemeente liet in de granieten bestrating een sleuf uitfrezen en tien maanden na de officiële aanvraag liepen voorbijgangers glimlachend voorbij de geveltuin. De belangrijkste les van dit voorbeeld: een geveltuin op gemeentegrond (de stoep is gemeentegrond) doe je niet alleen voor jezelf, maar voor de hele buurt en zelfs voor passanten.

Right plant, right place

Dat is één van de inspirerende verhalen over hoe De Groene Buurvrouw vergroening in de stad tot stand brengt. Haar liefde voor tuinieren begon echter op haar balkon. En hoewel in eerste instantie haar planten verwelkten en verdorden in de hete zon (zo vergaat het ons trouwens ook), daar leerde ze op een gegeven moment een wijze les: ‘right plant, right place.’ De bloempotten die bij een flinke bries omwaaiden, maakten plaats voor bloembakken. Ze vulde die bloembakken met biologische potgrond, zette er planten in die tegen het soms intense klimaat op het balkon kunnen en plots was haar balkon een groene oase waar talloze insecten zoemden. Naast de praktische tips over hoe je op je balkon kunt tuinieren, geeft ze ook een tip om ongelukken te voorkomen: bereken eerst de draagcapaciteit van je balkon!

Praktische tips

Ondertussen deelt Carlijn Krielaars talloze andere praktische tips. Hoe je oude potgrond kunt hergebruiken bijvoorbeeld. Of dat de aarde van een molshoop bijzonder geschikt is als potgrond. Ben je meteen van de molshoop af! En wat voor de gemiddelde balkonbewoner ook prettig is: ze legt helder en praktisch uit hoe je ervoor zorgt dat je jaarrond bloeiende planten op je balkon hebt staan.

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

recensie De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad Carlijn Krielaars

Trakteer de regenwormen

Nadat ze haar balkon had vergroend, was de steeg waarin ze woonde aan de beurt. De bodem bleek zo dood als een pier en slakken hielden wel van het vochtige steegje waar het zonlicht nimmer kwam. Het groen maken van de steeg bleek een weerbarstige klus, maar ze volhardde in haar werk en nu stoppen mensen er regelmatig om foto’s te maken. Wormen blijken trouwens cruciaal voor een gezonde tuin. Zorg daarom goed voor deze aardbewoners. Dat doe je door ze regelmatig te trakteren op een handje koffiedrab. Daar worden wormen blij van. Je moet het niet te vaak doen, want de bodem verzuurt er licht door en daar houden niet alle planten van. Maar af en toe de wormen bijvoeren met het afval uit je koffiemachine mag best.

Biologische planten

Natuurlijk koop je zoveel mogelijk biologische planten. De milieu-impact van biologische planten is kleiner dan van planten die niet-biologisch zijn gekweekt. En kies je voor plantensoorten die ook in onze natuur voorkomen, dan dien je de insecten helemaal optimaal. Sterker nog: ik lees dat je zelfs met planten de bodem kunt bemesten, maar ook dat doe je het liefst met planten uit je eigen omgeving, zo ontdekten biologische boeren uit Korea. Ben je niet zo van het ‘opkweken’ van een emmer vol sterk riekende fermenterende plantenresten, laat dan brandnetel, duizendblad, heermoes en andere planten drogen inclusief de wortels, verkruimel ze vervolgens tot een kruidenmix en strooi dit mengsel rijkelijk om de voet van je planten. Deze plantenresten zijn bijzonder rijk aan vitaminen, dus je maakt je planten er een stuk sterker door. Dit is trouwens een circulaire economie optima forma!

Boomspiegels vergroenen

Ik heb ook nog wat anders geleerd. Je kent het wel: een boom midden in het dorp of de stad. De boom staat op een veel te klein stukje grond dat ook nog eens keihard is en bovendien zo kaal als een luis. Vaak ligt er ook nog afval in het vierkant rond de boom. De boomspiegel, noem je zo’n vierkant. Wel, de boomspiegel blijkt een uitgelezen plaats om minituintjes aan te leggen! Het werd één van haar eerste projecten. Ze kwam in contact met gemeenteambtenaren en met buurtbewoners. Ze smeedde plannen en plantte op twee locaties in Den Bosch veertig van de zestig boomspiegels in. En ze nam nog een aantal andere boomspiegels in de stad mee ook. Wist je dat je voor dit soort buurtvergroening gemeentesubsidie kunt aanvragen?

Favoriete lijstjes

Natuurlijk ontbreken de nodige lijstjes met favoriete planten niet. En gelukkig kom ik ook een overzicht tegen van kwekers met gifvrije planten. Een aantal van deze kwekers stuurt ook planten per post toe. Ik zou zeggen: kies massaal voor de planten van deze leveranciers. Met gif gekweekte planten brengen immers ook gifresten je buurt binnen en dat is niet alleen voor insecten funest, maar ook voor jezelf of voor je kinderen. Kwekerij Cruydt-Hoeck is er zo één en anders Vivara.nl wel. Zeker aan te bevelen!

Conclusie

Het boek De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad is bijzonder fleurig vormgegeven. De foto’s van het weelderige groen in de stad doen weldadig aan. Ik snap wel waarom mensen stil staan om foto’s te nemen van zulk stadsgroen. Wat ik het leuke vind aan dit tuinboek is dat het een heel andere insteek heeft dan al die andere tuinboeken die momenteel de markt op rollen. Je hoeft geen grote tuin te hebben om weelderig groen te laten groeien. Een paar tegels uit de grond, wat planten erin en je verricht al wonderen! En heb je zelfs daar geen ruimte voor, richt je zelf dan eens op de kale stukken grond in jouw omgeving al dan niet met (financiële) hulp van de gemeente.

Een groene leefomgeving is in het belang van ons allemaal. Handen uit de mouwen dus en doe als De Groene Buurvrouw! Je kunt haar trouwens volgen op Instagram: @degroenebuurvrouw.

De groene buurvrouw helpt je vergroenen in de stad / Carlijn Krielaars / KNNV Uitgeverij / als paperback

PS.
Hoe groot moet jouw tuin zijn om er een minibos in aan te leggen? Niet heel groot, is de boodschap van de auteurs van het boek Minibos in je tuin. Het is vooral een kwestie van een droom hebben, en de wil om je tuin weer om te toveren tot het stukje natuur dat het ooit was. In dit boek ontdek je hoe ook jij jouw tuin kunt veranderen in een moderne Hof van Eden. Dat is een variant op het boek van De Groene Buurvrouw. Lees hier mijn recensie over het boek Minibos in je tuin.