Recensie: De dikke ik. Het beste van ik@nrc.nl, Arjen Ribbens (redactie)

de dikke ikIn de categorie Altijd leuk dit keer een echt leuk geschenkboek: De dikke ik. Lezers van NRC Handelsblad hoeven niet te raden naar de herkomst van de inhoud van deze bijna 400 pagina’s tellende uitgave: de rubriek ik@nrc.nl op de achterpagina. Deze rubriek wordt gevuld met ‘anekdotes uit eigen ervaring en observaties’ zoals de redactie van NRC ze wel heel keurig omschrijft. Ik zou zeggen: persoonlijke stukjes met een lach een traan.

 

 

 

Even een zijpaadje: een zeker politiek voorman hekelde recent de zogenaamde ‘dikke-ikke-mentaliteit’ in Nederland. Veel mensen denken in zijn ogen dat ze alles kunnen maken en vanzelf recht hebben op allerlei voorzieningen. Deze toespraak riep van links tot rechts van alles los, maar vergis je niet: het boek De dikke ik heeft niets met politiek! Integendeel. Het is ‘gewoon’ een dik boek met persoonlijke ervaringen, de ‘ikjes’. Een leuk dik boek, dat ook nog eens! Grote kans dat de liberale voorman zelf NRC Handelsblad leest en dat hij zich door de naam van de rubriek heeft laten inspireren.
De redactie hanteert strenge spelregels waar de ikjes aan moeten voldoen. Toch reageren lezers massaal. Jaarlijks ontvangt de redactie maar liefst 5.000 ikjes. Daarmee kun je meer dan anderhalf decennium krant mee vullen! Veel stukjes vallen dan ook af, tegenover elk gepubliceerd ikje, staan negentien afwijzingen. De beste inzendingen worden beloond met publicatie, verder gaat de beloning niet, het gaat uitsluitend om de eer.

De ikjes zijn zo divers, conclusies trekken over wat ons bezig hield de afgelopen jaren is daarom lastig zo niet onmogelijk. De redactie onderneemt in de Inleiding een poging, maar wijdt er gelukkig niet al te veel bladzijdes aan. Het gaat om de anekdotes, en die zijn vaak hilarisch, soms wrang of ontroerend. Soms moet je het ikje nog een keer lezen om de clou te ontdekken. Saai zijn de stukjes in geen geval! Zoals ik hierboven schreef, het zijn persoonlijke stukjes met een lach en een traan. Bij mij liepen de tranen vaak over mijn wangen van het lachen.

De vormgeving mag er ook zijn trouwens. De dikke ik is mooi gebonden vormgegeven en past in elke tas. Koop je het niet voor jezelf, dan wel voor een ander: het is een ideaal cadeauboek. Een leuk alternatief voor een bosje bloemen of een fles wijn.

Gun je iemand een paar goede dagen, dan geef je hem of haar De dikke ik.

De dikke ik / Arjen Ribbens (redactie) / Uitgeverij De Harmonie / Gebonden / € 14,50

 

filosofiebanner