Recensie: De bonte verzameling beestjes in je tuin, Francois Lasserre

Gelukkig de mens die in zijn of haar tuin alle insecten tegenkomt die Francois Lasserre beschrijft en afbeeldt in zijn boek De bonte verzameling beestjes in je tuin. Van een Spaanse vlag in mijn tuin kan ik slechts dromen en van de koninginnepage evenzeer. Daar staat tegenover dat ik dit voorjaar voor het eerst het oranjetipje kon bijschrijven. Maar al zou je een fractie van deze insecten in je tuin tegenkomen, dan nog is het geweldig! Want dat betekent dat je een gastvrije tuin hebt waar ook plaats is voor de natuur. Ga ze ook maar eens volgen, al die beestjes! Mijn ervaring is dat je daar heerlijk van bijkomt.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? 

Met meer respect en aandacht naar de beestjes in je tuin kijken. Dat is de missie van Francois Lasserre. Hij legt zich toe op milieueducatie en het overbrengen van kennis over biodiversiteit. En daar hoort een publieksboek bij! Het boek De bonte verzameling beestjes in je tuin is een boek waarin je blijft lezen en bladeren. Opvallend hoeveel mooie natuurboeken er elk jaar weer verschijnen. Het ene inspirerende boek na het andere dient zich aan. Als boekenliefhebber zie ik dat graag gebeuren.

In dit boek ‘mag’ je twee dingen doen: kijken en lezen. Marion Vandenbroucke maakte de opvallende illustraties van alle beestjes. In werkelijkheid zijn het inderdaad beestjes. Klein van stuk, soms haast niet te zien zo klein. Maar in dit boek zijn ze plots meer dan levensgroot! Ooit een groene schildwants gezien zo groot als een kleine knuist? Of een Duitse wesp met formaat jongensduim? De tekeningen zijn groot, duidelijk en met oog voor detail. Ga je dan toch met meer aandacht voor dieren je tuin in, dan kun je de beestjes ook maar beter herkennen, zo moeten de makers van dit prachtige boek hebben gedacht. Het determineren van bijvoorbeeld zweefvliegen valt beslist niet mee, kan ik je verzekeren. Er zijn zo verschrikkelijk veel soorten en het komt op de kleinste details aan. Al zou je na het lezen van dit boek alleen een wesp kunnen onderscheiden van een zweefvlieg, dan is er al een hele wereld gewonnen. Voor zweefvliegen hoef je immers niet bang te zijn. Steken zullen die nooit. Maar ik weet zeker dat je nog véél meer beestjes zult herkennen na het lezen van De bonte verzameling beestjes in de tuin.

recensie de bonte verzameling beestjes in je tuin francois lasserre

Hierboven noemde ik de Spaanse vlag al. Een schitterende nachtvlinder die ik vrijwel uitsluitend in Centraal- en Zuid-Europa zie. Het zwart-gele lijnenspel met de rode ondervleugel vallen enorm op. Daar komt bij dat deze nachtvlinder ook overdag actief is. Hij valt dan echt op, want hij is echt fors! Ik lees in de uitgebreide beschrijving (toegankelijk geschreven, lekker lezen dus) dat de rupsen van de Spaanse vlag in augustus of september uit het ei kruipen en vervolgens de winter in een schuilplaats doorbrengen. In de lente komen ze uit hun diapauze (biologische rustpauze, weer een term geleerd) waarna ze verder uitgroeien en uiteindelijk veranderen in een pop. Uit die pop kruipt op een zeker ogenblik een prachtige vlinder. Een goed jaar nadat de rups werd geboren.

Wil je een bijzondere bij in je tuin verwelkomen, hang dan eens een insectenhotel op, liefst met van die kleine gaatjes. Daar komt hopelijk de Gewone goudwesp op af. Niet schrikken, deze wesp is piepklein en zal je beslist niet steken. Maar mooi dat hij is! De kleuren fonkelen en glinsteren. Hoe klein hij ook is, je ziet meteen hoe mooi hij is. Het is alsof er een vliegende edelsteen in je tuin terecht is gekomen. De auteur schrijft terecht dat deze kleine gekleurde insecten de tuin opvrolijken. Ze zorgen er bovendien voor dat de planten in je tuin worden bestoven. Niet vergeten dus om zo’n insectenhotel op te hangen en in de volle zon te hangen!

Bij elke illustratie lees je bovendien wat het beestje eet. In geval van de Gewone goudwesp is dat nectar, maar deze goudwespen eten ook insectenlarven. Het zijn ook nog eens natuurlijke bestrijders van wat je zou kunnen noemen ‘schadelijke insecten’. Helaas voor de goudwesp dient hij ook tot voedsel van vogels, spinnen en kikkers. En zo zie je maar weer: alles hangt met alles samen in de natuur. Zelfs in je tuin!

En zo blader je van de ene bijzondere insectensoort naar de andere. Van de Gewone gaasvlieg naar de Bloedcicade, de Blauwe glazenmaker, de Kleine wespenboktor en Sluipwesp naar het imposante Vliegend hert. Achterin het boek vind je een uitgebreid register en voorin vind je overzicht van alle ongewervelden die worden besproken. Ik repte hierboven weliswaar van ‘insecten’, maar niet alle beestjes in dit boek zijn insecten. Maar dat is niet erg. Elke soort is fascinerend genoeg om uitgebreid te observeren.

Dus allemaal lekker aan de groene tuin en op zomerse dagen de verrichtingen van alle beestjes in je tuin volgen. Ik verzeker je: daar kom je helemaal van bij!

De bonte verzameling beestjes in je tuin / Francois Lasserre / Terra / als hardcover

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.