Recensie: De beste vogelgebieden van Nederland

Voor me ligt een kloek boek. De beste vogelgebieden van Nederland. Dé papieren almanak voor vogelaars en zeker ook voor vogelfotografen. Er worden maar liefst 170 gebieden in beschreven die voor vogelaars de moeite waard zijn. En in die gebieden worden ook nog eens de beste locaties om vogels te kijken of te fotograferen benoemd. Het levert een fraai overzicht op van maar liefst 600 locaties waar je vogels kunt kijken én fotograferen. In dit artikel ontdek je wat je in dit overzichtsboek kunt verwachten.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Vouw de voorflap open en het wordt meteen duidelijk wat je van het boek De beste vogelgebieden van Nederland mag verwachten: een beschrijving van talloze vogelgebieden die als parels verspreid liggen over heel Nederland. Van Schiermonnikoog in het uiterste noorden tot het Vijlenerbos in het meest zuidelijke puntje van de provincie Limburg. Daarnaast, en dat vind ik slim gedaan, kun je door het beantwoorden van een vraag een gratis e-book ontvangen met negentien bonusgebieden. Die proef heb ik natuurlijk ook even op de som genomen en inderdaad, in een mum van tijd plofte de downloadlink voor dat e-book (een pdf-bestand) in mijn digitale postbus. Dit e-book is even fraai opgemaakt als het boek zelf. In de bevestiging wordt gevraagd of je een recensie op de webshop van de uitgever wilt achterlaten. Ik kies voor een alternatief: een recensie op mijn eigen website. Dat is ook vast toegestaan.

Een kloek boek

Het boek De beste vogelgebieden van Nederland is een vierkant, kloek boek met een soepele kaft die aan de binnenzijde een handig overzicht biedt van alle vogelgebieden die de auteurs beschrijven. Hoe veel gebieden er ook worden beschreven, de redactie, bestaande uit Bob Luijks en Daan Schoonhoven, blijven nuchter: ‘Een boek als dit kan onmogelijk volledig zijn; werkelijk overal vind je vogels.’ En zo is dat. Maar een uitgebreider overzicht van Nederlandse vogelgebieden zul je in geen enkel ander boek aantreffen.

Bekende en minder bekende vogelgebieden

Het mooie van zo’n uitgebreide selectie is dat je er de nodige bekende vogelgebieden in tegenkomt en dat levert herkenning op met mogelijk nog een paar nieuwe locaties of ideeën die je zelf nog niet had opgedaan. Zo kom ik op pagina 169 het Leersumse Veld tegen waar ik afgelopen weekend nog een heerlijke vogelwandeling maakte en inderdaad de klapekster zag die als interessante wintervogel wordt aangeprezen. In de broedperiode blijken delen van dit geweldige natuurgebied afgesloten te zijn. Dat wist ik dan weer niet en dat is handig om te weten. Ik had me namelijk voorgenomen in het voorjaar het Leersumse Veld opnieuw te bezoeken. Voor mij gold echter ook dat ik er ook heel veel onbekende gebieden tegenkom. Of in elk geval gebieden die ik nog nooit heb bezocht. De Wilpse Kei bijvoorbeeld, en Meinerswijk in Gelderland. Er blijkt ook in ons land gelukkig nog veel te ontdekken! Inspirerend toch, zo’n almanak!

Bekende vogelaars

Al bladerend in het boek kom ik een groot aantal namen van vogelaars tegen. Soms zie ik een bekende naam. Bijvoorbeeld die van Sijmen Hendriks die samen met Cor van Binsbergen onder andere de Wavershoek beschrijft, een natuurgebied onder de rook van Amsterdam. Mocht je op zoek zijn naar een schitterend fotoboek over vogels rond de Noordzee, bekijk dan zijn boek Turn the tide eens. Het is een indrukwekkend beeldverhaal over de Noordzee en haar vogels. Luc Hoogenstein, bekend van de populaire Zakgids Vogels van Nederland en België, schreef met Bob Luijks de informatie over het Naardermeer, een gebied dat ik zelf overigens vreemd genoeg nog nooit heb bezocht. Daar moest nodig eens verandering in komen! Maar voor mij is wel duidelijk: het zijn doorgewinterde vogelaars die dit boek hebben samengesteld. Met de kwaliteit van de informatie zit het wel snor.

recensie de beste vogelgebieden van Nederland

Welke informatie tref je aan in de beschrijvingen van de vogelgebieden? Ik blader naar bladzijde 114 waar de al eerder genoemde Sijmen Hendriks de Zuidpier bij IJmuiden beschrijft. Dit is één van mijn favoriete vogelgebieden om zeevogels te kijken. Mijn ogen dwalen af naar de praktische informatie over bijvoorbeeld de parkeerplaats. Ook zie ik een handig tabelletje met aanwijzingen wanneer de locaties op en rond de Zuidpier (drie in totaal) het meest interessant zijn: in welk seizoen en op welk moment op de dag. De icoontjes van de wandelaars geven aan dat de Zuidpier te voet toegankelijk is. Soms zie ik er overigens ook wel vogelaars op de fiets, maar eerlijk is eerlijk: te voet is het allerbest.

Gedetailleerde informatie

Terecht merkt de auteur van dit artikel op dat de Zuidpier vanaf windkracht zes afgesloten wordt. Het is er dan te gevaarlijk. Herfst en winter zijn volgens de auteur de meest interessante perioden, maar daarover toch een terzijde: vlak ook de maanden maart en april niet uit vanwege de trek naar het noorden. Je kunt zomaar een grote groep rosse grutto’s op het strand zien staan. Of er vliegen dwergmeeuwen in zomerkleed over de pier, soms met tientallen tegelijk. In de zomer geniet je van de groepjes grote sterns en visdieven die zich op de vloedlijn verzamelen.

Drie locaties worden beschreven en iedereen die wel eens op de Zuidpier is geweest zal ze vast herkennen: de pier zelf, het strand ten zuiden van de pier en de jachthaven. Per jaargetijde worden de meest interessante vogelsoorten genoemd. Het verbaast mij niet dat de lijsten met soorten in de herfst en de winter veel langer zijn dan de lijsten in de lente en de zomer. De foto’s van de pier, de roodkeelduiker, ijsduiker en roodhalsfuut zijn gemaakt door Sijmen zelf, hoe kan het ook anders.

Alle gebieden worden op deze manier beschreven. Een korte inleiding, een opsomming met toelichting van de beste locaties in het gebied, praktische informatie en fraaie kleurenfoto’s. Heel handig is de soorten index achterin het boek. Per vogelsoort wordt vermeld in welke gebieden je die kunt aantreffen. Ontbreekt er nog een soort op je lijstje, dan even snel naar de index bladeren en wie weet, kun je binnenkort de lacunes in je soortenlijst dichten.

Conclusie

jako van gorsel met verrekijker

Het boek De beste vogelgebieden van Nederland vind ik een geweldig boek voor elke vogelaar. Het aanbod van vogelgebieden is eerder te groot dan te klein. Het kan tot keuzestress leiden! Op internet kun je de nodige informatie vinden over vogelgebieden, maar een boek vind ik als boekenliefhebber toch ook heel fijn. Ben je op zoek naar een fantastisch naslagwerk met de beste vogelgebieden in Nederland, dan kun je je hart ophalen aan dit boek. Nog een laatste opmerking: dit boek toont ook aan dat Nederland, ondanks alle problemen in onze natuur door zaken als stikstof, vervuiling en verstedelijking, toch een geweldig vogelland is.

De beste vogelgebieden van Nederland / Pixfactory / als paperback

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.