Recensie: De allerleukste insecten encyclopedie, Darlyne Murawski en Nancy Honovich

Lok vlinders en bijen naar uw tuin: bestel Vivara insectenhuisjes!

De auteurs van De allerleukste insecten encyclopedie imponeren me meteen met een cijfer: wetenschappers schatten dat er tussen de 3 en 100 miljoen soorten insecten op aarde voorkomen. 30 miljoen lijkt overigens het meest realistisch. En daarvan zijn er ‘slechts’ 1 miljoen bekend. Je kunt dan ook stellen dat insecten de meest succesvolle diersoort zijn ter wereld. En veel insecten zijn heel bijzonder. Welkom in een van de leukste insectenboeken voor kinderen die ik ken.

Om het belang van insecten op onze aardbol nog verder te onderstrepen: insecten en andere ongewervelden beslaan ongeveer 95% van alle diersoorten. De andere 5% wordt ingenomen door gewervelde dieren als zoogdieren en vogels. Je zou je als mens haast een maffe eenling gaan voelen.

Bijzonderheden uit de insectenwereld

In De allerleukste insecten encyclopedie lees je echter over allerlei maffe dingen in de insectenwereld. Echt een boek voor kinderen van de bovenbouw. Die als een Freek Vonk allerlei bijzonderheden uit de insectenwereld zullen ontdekken. Over de bijzondere antennen bijvoorbeeld. Kijk eens een mannetje van de glimworm in de ogen. Zijn antennen zijn prachtig gekamd. Of kijk hoe een roofwantsnimf zijn antennen schoon maakt. De foto’s zijn wonderschoon hoor. Van heel dichtbij en ontzettend ingezoomd op de kleine dieren. Alle details zijn razendknap in beeld gebracht. Hier zullen kinderen (en hun ouders) absoluut van genieten.

Communicatie

Kunnen insecten praten? Niet op de manier zoals wij mensen praten. Dat heb ik althans nog niet ontdekt en de schrijvers van De allerleukste insecten encyclopedie ook niet. Wel communiceren insecten met elkaar. Ze maken geluid door lichaamsdelen tegen elkaar te wrijven en door te sissen, te tikken, met hun vleugels te trillen of met speciale membranen te trillen. Of ze communiceren visueel door felle kleuren of door te knipperen met een lichtorgaan zoals een glimworm doet.

Plaaginsecten

Insecten zijn fascinerend. Soms ronduit schitterend en soms ronduit afzichtelijk. Soms heel nuttig, zoals de honingbij en andere insecten die zorgen voor de bestuiving van planten. En soms een plaag. Minder dan 1 procent van de insectensoorten wordt als plaag beschouwd. Dat lijkt weinig, maar als je uitgaat van 30 miljoen soorten, dan is het toch aardig wat. Helaas worden die plaagdieren veelal bestreden met gif. En dat is niet goed voor mens, milieu én dieren. We kunnen ze beter op biologische wijze bestrijden en gelukkig wordt daar veel onderzoek naar gedaan.

Eerste en tweede deel van De allerleukste insecten encyclopedie

In het eerste deel van De allerleukste insecten encyclopedie lees je heel veel over de levenswijze van insecten. Over hun eieren en cocons bijvoorbeeld. Over hun zintuigen, voedsel en verdedigingstactieken. In het tweede deel van De allerleukste insecten encyclopedie worden ontzettend veel insecten aan je voorgesteld. Compleet met uitvergrote kleurenfoto’s en leuke verhalen. Lees dus alles over het gentiaanblauwtje, de regenboogsprinkhaan, de vleesvlieg, de parasolmier of papierwesp. Allemaal even bijzonder en even fraai. Je moet niet gaan griezelen hoor. Insecten zijn misschien niet heel aaibaar, maar het zijn wel echt schitterende dieren!

‘Het meest complete insectenboek ooit!’

De foto’s zijn ronduit spectaculair en de beschrijvingen ontzettend interessant. Achterin De allerleukste insecten encyclopedie is een verklarende woordenlijst opgenomen én, voor veel kinderen een stuk belangrijker: een overzicht van websites en films om te bekijken en plaatsen in heel Europa om te bezoeken. Super compleet en boordevol informatie. ‘Het meest complete insectenboek ooit!’ zo juicht het befaamde National Geographic op de voorkant. Ik juich met hen mee. Met De allerleukste insecten encyclopedie kun je bij je kind aankomen. Is je kind geïnteresseerd in dieren, aarzel dan niet om dit boek cadeau te geven.

De allerleukste insecten encyclopedie / Darlyne Murawski en Nancy Honovich / Kosmos Uitgevers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)