Recensie: De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen, Japke-d. Bouma

‘Leuk boekie zeg!’ Krijg je dit als schrijver te horen, dan kun je maar beter inpakken. Of degene die dit zegt een denkbeeldige schop uitdelen. Het is belediging verpakt als compliment. Ik kreeg het leuke boekie (oprecht) De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen van Japke-d. Bouma cadeau en ik blijf erin bladeren. Elk lijstje in dit boek is een wijze les voor kantoorwerkers. En het leuke is: ik kan geen enkel lijstje onthouden, dus ik blijf er tot in lengte van jaren in bladeren, en erom gniffelen.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Ook al heeft degene niets met lezen, ziet hij of zij dit boek liggen, dan is je gast verkocht. De lijstjes in het boek De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen zijn even herkenbaar als soms absurd. Hilarisch zijn ze zeker en voer voor menig lachsalvo.

Japke-d. Bouma schrijft wekelijks een column in NRC Handelsblad over werk, carrière en het leven op kantoor. Lange tijd had ze een grondige afkeer tegen lijstjes. Want iedereen is anders, iedere baas is anders, iedere baan is anders en iedereen heeft andere collega’s. Tot de schellen van haar ogen afvielen en het duidelijk werd dat niemand anders is. Op kantoor maakt iedereen hetzelfde mee: dezelfde ergernissen en dezelfde liefdes, zoals daar zijn de liefde (en haat) voor collega’s, de liefde voor het koffieautomaat (ben ik dan de grote uitzondering?) of de angst voor het functioneringsgesprek. In de kern is het leven op kantoor overal en voor iedereen hetzelfde en op elk kantoor kun je dezelfde lijstjes opstellen. En dus ging Japke-d. Bouma aan de slag en vatte het kantoorleven samen in liefst 134 lijstjes.

12 tips om de groepsapp van je werk te overleven. 6 tips voor beter videovergaderen. 6 redenen waarom zelfsturende teams niet werken. 11 tips om van nutteloze vergaderingen af te komen. 7 redenen waarom je zou moeten beginnen met roken op je werk. De 5 dingen die je nooit moet zeggen op een afscheidsborrel. De 15 grootste leugens van personeelszaken – en wat ze écht betekenen. En ga zo maar door.

recensie De 19 dingen die je nooit met collegas moet doen japke d bouma

Tot de 15 grootste leugens van personeelszaken behoren het sociaal plan (in werkelijkheid: een asociaal plan), de plannen om te komen tot vernieuwing (in werkelijkheid: mensen boven de veertig ontslaan, dank je voor deze onthulling Japke-d, want hoewel ik er voor mijn leeftijd best jong uitzie, ben ik dichter bij de vijftig dan bij de veertig). Maar wat vóór me pleit is dat ik nooit een hoodie draag, want de hoodie voor mannen boven de veertig behoort tot de 6 meest omstreden kledingstukken op het werk. Kan ik dat stressmomentje ook weer achter me laten.

Maar o wee, daar zie ik een lijstje van maar liefst 13 keer stress op mijn werk. Dat helaas vijf tips meer bevat dan het lijstje met tips die beter werken tegen RSI en stress, maar gelukkig bevat dat lijstje wel een tip die ik recentelijk en nog vóór het lezen van dit boek ten uitvoer bracht: ik heb mezelf een nieuw kapsel aangemeten, of beter gezegd: na jarenlang aarzelen liet ik kapper Ali toe om met zijn fijn ronkende tondeuse de weinige haren op mijn hoofd te millimeteren.

Helaas, de stresshormonen gieren ook na het kortwieken van mijn hoofd nog door het lijf en dat had ik kunnen weten, want als je stress hebt, is het al te laat, zo luidt het deprimerende begin van het lijstje van 6 dingen die je moet doen als je rsi en stress hebt. Tijd om te dromen dat ik de Staatsloterij ga winnen vind ik een lievere tip, maar mijn eerste lot moet ik nog kopen. De laatste tip in dit rijtje echter vat ik op als een persoonlijke belediging. Ben ik dan werkelijk al zo oud dat ik een stabureau moet installeren, op een ergonomische kruk plaats moet nemen en op een ergonomisch toetsenbord moet gaan rammelen?

Ik denk dat ik maar aan de tequila ga voor de eerstkomende vergadering, want dat maakt de ‘mieting’ minder saai, zo lees ik in de 9 voordelen van alcohol op het werk. De risico’s van baanverlies, Korsakov, leverfalen, keelkanker, darmkanker, een beroerte, borstkanker, diabetes, een delirium tremens en nooit meer thuis komen neem ik voor lief. Of kan ik de tequila beter voor de videovergadering nuttigen? Dan zit ik lekker thuis. Hoeveel tequila’s zou ik eigenlijk achterover moeten slaan om een naaktfoto van Michiel Huisman als achtergrond tijdens het videovergaderen in te stellen? Gelukkig, bij de 14 tips voor de kerstborrel op kantoor een verstandig alcoholadvies: laat de auto staan als je gedronken hebt. En by the way, alcohol en een goede relatie met je baas gaan niet samen, dus laat al dat geestrijke vocht maar in de fles.

Ja hoor baas en alle mijn andere lieve collega’s, ik hou van jullie. Dank voor al die tegoedbonnen voor bier en bitterballen op mijn verjaardag (ik drink nooit bier). Dank voor het gevoel van samen tegen de rest. Dank voor het gezamenlijk halen van al die verschrikkelijke deadlines. Dank dat we er samen iets moois van maken. Dank voor de ergernissen waarvan we allemaal stiekem houden. En dank voor het mooie werk met jullie geweldige mensen, want dat is het mooiste wat er is.

De kantoorwerkers, wie kent ze niet? Je bent er vast zelf zo één. De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen van Japke-d. Bouma maakt het kantoorleven dragelijk, al was het maar voor een moment. En neem je alle tips serieus, dan ga je een glanzende carrière tegemoet. Lezen dus, en lachen. Want dat is gezond.

De 19 dingen die je nooit met collega’s moet doen / Japke-d. Bouma / Alfabet uitgevers / als paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)