Recensie: De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland, Ger Meesters

Altijd leuk om een nieuw vogelkijkgebied te ontdekken. Of een aantal gebieden bij elkaar in de buurt. Dat geldt voor ervaren vogelaars en al helemaal voor beginnende vogelaars. Ger Meesters, gewaardeerd schrijver van vogelboeken, stelde een heel praktisch boekje samen: De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland. Een handig reisgidsje voor vogelaars die in Nederland op zoek zijn naar interessante vogelkijkgebieden.

In de gids De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland beschrijft Ger Meesters per provincie de mooiste vogelkijkgebieden. Twaalf provincies en 101 gebieden, dat is gemiddeld zo’n 9 gebieden per provincie. Op het handige overzichtskaartje op een van de eerste bladzijden zie je al die gebieden op het ‘prikbord’. In elke provincie neemt Meesters een belangrijk vogelgebied als vertrekpunt. Vervolgens geeft hij een aantal tips voor andere gebieden voor ‘als je toch in de buurt bent’. Zo kun je heel eenvoudig een dagtochtje samenstellen. Bij het maken van de selectie heeft hij voor gebieden gekozen waar je niet de allerbeste verrekijker of telescoop nodig hebt om er vogels te kijken. De vogels komen er redelijk dichtbij. Nu is dat altijd een wat wankel criterium, want overal kunnen vogels dichtbij zitten. En in de geselecteerde gebieden kunnen de vogels ook heel ver weg zitten. Maar goed, de meeste vogelaars hebben op zijn minst toch een verrekijker en velen zelfs een telescoop, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

de 101 mooiste vogelkijkgebieden van nederland ger meesters

Als geboren Zeeuw ben ik natuurlijk benieuwd welke gebieden Meesters in Zeeland heeft geselecteerd. Als vertrekpunt neemt hij de Brouwersdam en dat is helemaal terecht. De informatie is praktisch van aard. Op de Brouwersdam is het vooral goed vogels kijken in de periode van september tot april. Je kunt er te voet, op de fiets en vanuit de auto vogels kijken. Bereikbaarheid per openbaar vervoer wordt aangegeven. Hij geeft aan of er horeca aanwezig is. Welnu, dat is het geval op de Brouwersdam. Ik zou zeggen: kies één van de strandtenten en laat de frituurwagens links liggen. De kwaliteit van de snacks is heel vaak erbarmelijk, weet ik uit ervaring. Natuurlijk geeft Meesters ook aan welke vogels je op de Brouwersdam kunt zien. Dat zijn in de winter verschillende soorten duikers en andere zeevogels. Dat je aan de binnenzijde van de Brouwersdam kans maakt op flamingo’s betwijfel ik echter. Die overwinteren al sinds jaar en dag bij Battenoord, een heel eind verder in de Grevelingen. De meeste vogels hebben vleugels, die wie weet strijken de flamingo’s ook nog eens voor de hut neer. Zo ver vliegen is het niet. Tot slot geeft Meesters ook aan of er een vogelkijkhut, een scherm of uitkijkpunt aanwezig is in het gebied.

En als je dan toch in de buurt bent van de Brouwersdam, dan ook op naar die andere prachtige vogelkijkgebieden in Zeeland. Naar Plan Tureluur bijvoorbeeld, oftewel De Prunje. Een uitstekende keuze! Hetzelfde geldt voor de Neeltje Jans, Colijnsplaat, Westkapelle, Telpost Breskens, Het Zwin en het Verdronken Land van Saeftinghe. Het is wel een flinke ronde hoor. Eer dat je vanaf de Brouwersdam in het Verdronken Land van Saeftinghe bent, ben je een paar uur verder. Maar ben je in Zeeland op vakantie, dan kun je er natuurlijk een mooi dagtochtje van maken.

Bij alle gebieden worden de praktische gegevens die ik hierboven vermeldde, beschreven. In elk hoofdstuk wordt een aantal vogels aan je voorgesteld.

Ik vind De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland een heel handig gidsje voor de vogelaar. Zelf ben ik geneigd om vooral de mij bekende vogelgebieden te bezoeken. In die gebieden weet ik de weg, en bovendien weet ik wanneer ik er welke soorten kan zien. Maar met De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland in hand rij ik binnenkort eens naar een onbekend natuurgebied. Wie weet ontdek ik daar weer nieuwe vogelsoorten. Of andere diersoorten en planten, want nu en dan stelt Meesters in zijn gids ook een insect of plant aan je voor. Wie een natuurgebied bezoekt, komt immers meer tegen dan alleen vogels.

Een handig gidsje dus, dit De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland. En ben je op zoek naar meer interessante vogelkijkgebieden, open gerust mijn menu Vogelgebieden.

De 101 mooiste vogelkijkgebieden van Nederland / Ger Meesters / Kosmos Uitgevers / als paperback en als e-book

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)