Recensie: De 100 mooiste e-bike routes van Nederland, Marlou Jacobs en Godfried van Loo

De zomervakantie breekt aan, de tijd om lekker actief naar buiten te gaan. En wat is er nu mooier om Nederland te leren kennen op de fiets? Op de ouderwetse fiets is al heel mooi, maar wanneer je langere fietstochten wil maken, dan is een e-bike toch ook wel zo handig. Voor je het weet heb je dertig kilometer of meer afgelegd en heb je pittoreske dorpjes, prachtige natuurgebieden en andere indrukwekkende locaties bezocht. Marlou Jacobs en Godfried van Loo, auteurs van het boek De 100 mooiste e-bike routes van Nederland helpen je op weg. Je doorkruist alle provincies van Nederland en volgt de fietsknooppunten. Stap op je e-bike en ga erop uit!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Alle provincies, dat belooft wat! En het boek maakt het helemaal waar. Inderdaad, je verkent heel Nederland op de e-bike. De routes hebben een lengte die varieert van 45 tot 85 kilometer, voor iemand met een elektrische fiets routes die heel goed te overzien zijn. Elke route wordt in twee pagina’s weergegeven waarbij je de volgende informatie aantreft:

  • De lengte
  • De thema’s. Bijvoorbeeld natuur, of geschiedenis, water, stad of een combinatie ervan
  • In hoeveel tijd je de route op een e-bike aflegt
  • En het startpunt en informatie over waar je de auto kunt parkeren
  • een QR-code die je aanvullende informatie biedt

Bij elke route vind je een leuke en toegankelijk geschreven inleiding die je wijst op de belangrijkste bezienswaardigheden. Een drietal foto’s geven een indruk van het landschap en van kenmerkende locaties op de route. Je vindt advies voor een restaurant waar je kunt pauzeren en kunt genieten van een hapje en een drankje. En speciaal voor e-bikes waarvan de accu (te) snel leegloopt: er wordt een locatie gedeeld waar je je e-bike kunt opladen. Tot slot brengt het overzicht van de fietsknooppunten in één handig overzichtje de route in beeld. Veel handiger dan die uitgebreide beschrijvingen van de route! Een kind kan de was doen, oftewel: niemand zal verdwalen.

recensie De 100 mooiste e-bike routes van Nederland marlou jacobs en godfried van loo

Goed, nu heb ik geen e-bike, dus hoe ga ik de inhoud nu toetsen. Dat is in geval van De 100 mooiste e-bike routes van Nederland niet zo heel moeilijk. De fietsgids bevat namelijk een paar routes die ik wel degelijk heel goed ken. Laat ik maar beginnen met de route Een moment voor Tholen, nummer 75. Op dit eiland ben ik geboren en mijn jeugd bracht ik door in één van de mooiste straatjes van het stadje Tholen. En zowaar, één van de drie foto’s is genomen in de Venkelstraat, in de richting van de Rooms-Katholieke Kerk. Zou de fotograaf zich hebben omgedraaid, dan zou hij (of zij) Molen De Verwachting hebben gefotografeerd, en precies in die molen ben ik opgegroeid. Een andere foto is is van het Rammegors, één van de eerste natuurgebieden waar ik vogels ging tellen. En op de Markt van Sint-Maartensdijk begon ik mijn carrière bij de Rabobank. Eén en al vreugdevolle herkenning dus! Trouwens, ook leuk: ik testte de qr-code bij deze route en te midden van alle aanvullende informatie zag ik ook een boekentip naar mijn hart: Een vliegende start, een gids voor beginnende vogelaars.

De route over het eiland Tholen voert je ook over het eiland Sint-Philipsland. De route heeft een lengte van 77 kilometer. Je bent bijna 4 uur onderweg en je start op de haven van Sint-Annaland. Dat vind ik wel een goede keuze. De haven biedt ruime parkeergelegenheid en je kunt heel eenvoudig met de klok mee, of er juist tegenin, de route afleggen. Voor fietsers is dit trouwens een schitterende omgeving. Je fietst hier langs de Krabbekreek, één van de mooiste uitlopers van de Oosterschelde.

Een andere route dan die ik goed ken. Nummer 71, de Waterdriehoekroute. Je start bij het Biesboschcentrum in Dordrecht en je fietst vandaaruit de Alblasserwaard in. Je passeert het leuke dorpje Wijngaarden (waar mijn vrouw werkt), fiets via Bleskensgraaf door het weidegebied naar Molengebied Kinderdijk (met zijn grote kolonie purperreigers) en via Papendrecht kom je weer terug bij je auto. Voor een culinaire stop ga je naar Villa Augustus of naar restaurant De Burgemeester in Bleskensgraaf.

De fietsgids De 100 mooiste e-bike routes van Nederland is een prachtig vormgegeven gids. Wil je er deze zomer op uit trekken op de e-bike, dan biedt deze gids haast eindeloze inspiratie. Een inspirerende e-bikegids die je op de mooiste plaatsen van ons land brengt. En zou je aan deze gids te kort komen, Marlou Jacobs en Godfried van Loo blijken een heel uitgebreid oeuvre van reisboeken op hun naam hebben staan.

De 100 mooiste e-bike routes van Nederland / Marlou Jacobs en Godfried van Loo / Reisreport / als paperback

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!