Recensie: De das, Frans van Bommel en Stefan Vreugdenhil

dasGelukkig valt er zo nu en dan ook iets goed te melden over de natuur in ons land. Het goede nieuws voor nu is dat de das, dat mysterieuze zoogdier met die prachtige zwart-wit kop, met een geweldige comeback bezig is. Frans van Bommel & Stefan Vreugdenhil schreven daarom een ode aan de das en het natuurbeleid dat de comeback van de das mogelijk maakte: De das. Ben je geïnteresseerd in dassen, dan ontkom je niet aan de aanschaf van dit boek.

Koop dit boek

 

 

Wat zou ik graag eens een das willen zien. Deze zomer was ik er dichtbij. Volgens de eigenaren van het appartementencomplex in de Franse Alpen scharrelde er ’s nachts regelmatig een das over het terrein. Of we de vuilniszakken daarom in de vuilcontainers wilden deponeren en niet buiten op de straat. Hij heeft misschien wel onder onze vensterbank gelopen, of langs onze voordeur … Ik heb het echter niet kunnen opbrengen om tot diep in de nacht op te blijven en heb hem dus finaal gemist.

Frans van Bommen, Stefan Vreugdenhil en co-auteur Maurice La Haye zijn allen dassendeskundigen. De laatste twee zijn in dienst van het bureau van de Zoogdierenvereniging. Zij schreven een heerlijk vormgegeven boek over de das en het Nederlandse natuurbeleid. Ook bevat De das een aantal boeiende interviews met mensen die betrokken zijn bij de bescherming van de das. Concreet gaan de auteurs in De das in op de ecologie en leefwijze, herstel van de populatie, aantalsontwikkeling en verspreiding en bescherming van dit zoogdier.

Denk nu niet dat De das uitsluitend is bedoeld voor beleidsmakers en andere professionals. Juist niet! Tijdens het lezen viel me op hoe weinig wetenschappelijk taalgebruik de auteurs hanteren. Ze gaan bovendien uitgebreid in op de kenmerken van de das en geven allerlei interessante weetjes. Op heel toegankelijke manier. Hoe herken je een das als hij voor je opduikt en wanneer hij je vóór is geweest, oftewel: wanneer je zijn sporen tegenkomt? In De das leren de auteurs je op welke sporen je in het veld moet letten. De auteurs hebben daarbij oog voor detail: zelfs een miniem plukje haar in het prikkeldraad verraadt de aanwezigheid van dit fraaie zoogdier. Door de fraaie foto’s en duidelijke illustraties is De das een lees- en kijkfeest.

In de jaren tachtig was het met de das bar slecht gesteld. Maar vergelijk de verspreidingskaarten in het prachtige boek De das van Frans van Bommel en Stefan Vreugdenhil eens. Je zult er verstelt van staan hoe de losse stippen inmiddels zijn samengesmolten tot donkerrode gebieden. En donkerrood is dit keer niet de kleur van ‘rode lijst’ of ‘uitgestorven’. Nee, de rode gebieden geven aan waar territoria zijn gevonden. Hoe roder en groter hoe beter!

De das komt in Nederland vooral op de zandgronden voor, in het oosten van het land dus. Waar ik me over verwonder is dat in tijd van een paar decennia totaal versnipperde en geïsoleerd gelegen territoria hebben kunnen samensmelten tot robuuste dassengebieden. Dat is een compliment aan beleidsmakers en aan Vereniging Das & Boom van voorman Jaap Dirkmaat die zich van 1981 tot 2006 hard heeft gemaakt voor de das. Het toont ook aan dat het nog niet verloren is met de Nederlandse natuur. Ook voor andere bedreigde soorten is er hoop. Met het juiste beleid valt een deel van de oude glorie nog terug te winnen. Daadkracht graag!

Wil je alles weten over de das, dan ontkom je niet de aanschaf van het boek De das. Dit prettig geschreven en fraai geïllustreerde boek is een must-have voor elke liefhebber van zoogdieren in het wild en dassen in het bijzonder.

De das / Frans van Bommel & Stefan Vreugdenhil / KNNV Uitgeverij / Hardcover

Koop dit boek

 

recensies vogelgidsen