Recensie: Crossbill Guide Loire Valley




Crossbill Guides, elke natuurliefhebber die weleens een uitstapje over de grens maakt, zal ze kennen. De befaamde reisgidsen die je wegwijs maken in de mooiste natuurgebieden van Europa. De meeste delen zijn Engelstalig, een enkel deel is of wordt vertaald door KNNV Uitgeverij: Kempen en Maasland België en Extremadura Spanje (verschijnt binnenkort). Nu een boekbespreking van het deel Loire Valley, een van de Engelstalige delen.

Koop dit boek

 

De Loire Valley ligt in het hart van Frankrijk en wel dat deel waar de rivier de Loire door heen slingert. Het is een geliefde regio vanwege de vele kastelen, het glooiende landschap én de overweldigende natuur. Een deel van deze regio is zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Geen wonder dat veel toeristen het gebied weten te vinden. Wandelen, fietsen, stedentrips en vogels kijken, het kan er allemaal. De reisgids Loire Valley beschrijft drie gebieden waar het voor natuurliefhebbers goed toeven is: de Loire vallei, de Sologne en de Brenne.




Het eerste deel van de reisgids Loire Valley biedt informatie over de verschillende landschappen, flora en fauna. Meren, bossen, heidegebieden en rivieren wisselen elkaar af. Zoveel variatie in landschappen, dat levert ook een grote diversiteit op aan planten en dieren. Wist je dat de visarend sinds 1984 aan een spectaculaire opmars bezig is in de Sologne en in de bossen bij Orléans? Hoewel er in de wijde omtrek van de Loire vallei – en neem dat wijde maar letterlijk: honderden kilometers – nauwelijks visarenden broeden, komen er jaarlijks in de Loire Valley maar liefst 30 paar tot broeden. De meeste huizen in de bossen bij Orléans, de rest in de Sologne. De bossen van Orléans herbergen nog twee verrassingen: de slangenarend en dwergarend. Ook de wespendief is met 200 paar een heel gewone broedvogel in de bossen en nu we toch bezig zijn met roofvogels: grauwe kiekendief, bruine kiekendief en zwarte wouw komen er ook voor. Liefhebbers van roofvogels kunnen hun hart dus ophalen in dit deel van de Loire vallei.

Andere aansprekende vogels in het gebied zijn de bijeneter, nachtzwaluw, griel en hop. Voor de ene soort kun je het beste in de Brenne zijn, voor de andere in de Sologne en een derde komt in het hele gebied veelvuldig voor. De reisgids Loire Valley wijst je de plekken én biedt er meteen ook wandel-, fiets- en autoroutes bij aan. De eerste route zal de harten van veel vogelaars harder doen kloppen: de visarendroute, te volgen in de broedperiode. Zeventien routes in totaal, die je langs de mooiste plekken voeren en je wijzen op flora en fauna. Zo brengt route 6 je bij de orchideeën in oostelijk Sologne en dagen de routes 12 & 13 je uit om de Brenne op de fiets te verkennen. Trouwens, ook andere dieren krijgen volop aandacht: zoogdieren, reptielen, amfibieën en insecten. In die zin biedt de natuurgids Loire Valley elke natuurliefhebber veel praktische en achtergrondinformatie. Waarbij alles wordt verduidelijkt met prachtige kleurenfoto’s.

Ik heb nog niet de helft genoemd van wat de reisgids Loire Valley te bieden heeft. Eén ding moet nog worden vermeld, opdat duidelijk wordt dat het ook voor lekkerbekken goed toeven is in de Loire vallei: de wereldberoemde tarte tatin vindt in deze regio zijn oorsprong. De uitgever heeft toepasselijk genoeg dit tekstblokje ondersteboven geplaatst. Dit schrijvende krijg ik meteen zin in een tarte tatin… Volgend jaar toch misschien weer naar deze regio in Frankrijk!

Het meest noordelijke punt van de Loire vallei ligt ter hoogte van de historische stad Orléans, ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Parijs. Vanuit Nederland is deze regio goed aan te rijden. Wij zijn zelf drie jaar achter elkaar naar de Brenne op (vogel)vakantie geweest en eerlijk is eerlijk: het is een ware hotspot voor vogelaars. Het wordt nu tijd om de andere regio’s in de Loire vallei te gaan ontdekken.

Wie op natuurvakantie gaat naar de Loire vallei, bijvoorbeeld naar Natuurpark de Brenne, heeft aan de Crossbill Guide Loire Valley een dijk van een reisgids!

Crossbill Guide Loire Valley / Dirk Hilbers & Tony Williams / KNNV Uitgeverij / Paperback / € 24,95

Koop dit boek

 

banner reisgidsen