Recensie: Creëer een wilde tuin, Holly Farrell

Een duurzame tuin vol dierenleven. Wie wil dit nu niet? Niets zo interessant dan om het gedrag te volgen van de dieren in je tuin. Wat is het heerlijk om je tuin in te stappen die gonst van het leven. Dan besef je eens te meer dat je niet alleen op de wereld bent. Hoe maak je van je tuin een plek vol biodiversiteit? De Engelse auteur Holly Farrell geeft je ontelbaar veel praktische tips in haar boek Creëer een wilde tuin.

Wie is Holly Farrell?

Wie is Holly Farrell? In Nederland is ze niet zo bekend, maar ze schreef al een uitgebreid oeuvre over tuinieren. Ze is in het Verenigd Koninkrijk dan ook een bekende schrijver over tuinieren. Ze werkt mee aan tal van magazines en publiceerde al menig boek. Eén van die boeken is dus in het Nederlands vertaald onder de titel Creëer een wilde tuin. Nu overweeg ik al jarenlang om onze tuin, die op zichzelf best groen is, om te toveren tot een wilde tuin, maar een zekere luiheid heeft me tot heden weerhouden. Hoe pak ik dat als niet-zo-heel-actieve tuinier aan? Ik zie er dus een beetje tegenop. Wellicht kan Holly me bij de hand nemen?

Waarom een wilde tuin?

Het begint natuurlijk allemaal met het ‘waarom’ van een wilde tuin. Wat zijn in de ogen van Holly Farrell de principes van natuurlijk tuinieren? Dat is simpelweg het beplanten van je tuin zodanig dat hij aantrekkelijk wordt voor insecten, vogels, amfibieën en reptielen. Veel ruimte heb je er niet voor nodig. Een kleine natuurtuin is al voldoende en liefst staat hij in verbinding met de tuin van de buren en de buren verder weg. Dat herken ik! Er scharrelt tot mijn vreugde sinds kort een egel door onze tuin en die gaat ook alle belendende percelen af.

Recensie Creëer een wilde tuin! Holly Farrel

Met de natuur samenwerken

Natuurlijk werk je in een wilde tuin samen met de natuur en niet tegen de natuur. Het niet zozeer dat je alle gevoel voor esthetiek moet verliezen, nee, een prachtige border vol bloemen is nog altijd mogelijk. Wel hou je rekening met de dieren in je tuin. De border voor bloemen vul je liefst met bloemen die in trek zijn bij insecten of nog beter: met inheemse planten waar insecten eitjes op kunnen leggen en waarop ze stuifmeel of nectar vinden. Simpele ingrepen die je kunt doen om een wilde tuin te creëren zijn:

  • Plaats een haag in plaats van een schutting.
  • Bestrijd geen bladluizen maar zie ze als voedsel voor mezen, zweefvliegen en andere dieren.
  • Gebruik zeker geen pesticiden! Daarmee bescherm je ook je zelf en je (klein)kinderen.
  • Maai zo min mogelijk en laat de bloemen in je gazon opschieten.

Dat deze vorm van tuinieren goed voor de planeet is leidt geen twijfel. Dat het ook goed is voor jou als bewoner evenmin. Dus aan de slag met het omvormen van je tuin! Welke praktische tips heeft Holly Farrell ons te bieden?

Ontelbaar veel praktische tips!

Ik vermeldde hierboven al dat Farrell zo ongeveer ontelbaar veel tips met je deelt in haar boek Creëer een wilde tuin. Ze geeft tips op het gebied van de keuze van planten. Ze noemt concrete plantensoorten die insecten aantrekken. Bloemen voor vogels. En ze gaat in op de vraag wat ideale planten zijn voor een droge tuin.

Voor wie geen tuin heeft

Wat als je geen tuin hebt, maar een balkon of dakterras? Steeds meer boeken voor tuinieren geven hier aandacht aan. En dat is met het toegenomen aantal appartementen een goede zaak. Ook voor mensen met een kleine, versteende tuin zijn dit praktische tips. Het motto van Farrell is: Vergroen die steenvlakte. Misschien kun je gaten maken in je bestrating en in die gaten planten zetten? Je kunt natuurlijk ook potten vullen met aarde en daar dan weer planten in zetten. Let op dat je turfvrije potgrond koopt. Voor turfhoudende potgrond worden complete hoogveengebieden verwoest. En laten dat nou net ontzettend rijke natuurgebieden zijn wat biodiversiteit betreft. Vraag er expliciet naar in het tuincentrum of aan je hovenier.

Bomen en hagen

Bomen en hagen vormen natuurlijke corridors in de wijk. Bovendien leven er tal van dieren in. Van insecten tot vogels. Farrell laat je ook met andere ogen naar je gazon kijken. Moet dat wel elke week gemaaid worden? Nee, natuurlijk niet! Madelief, paardenbloem en pinksterbloem zijn een verrijking voor je tuin! En dan komt natuurlijk ook de onvermijdelijke voedseltuin ter sprake. Daarmee voed je niet alleen de dieren, maar ook jezelf.

Nuttige leefgebieden

Een heel mooi hoofdstuk vind ik het laatste. Daarin geeft Farrell praktische tips voor het maken van nuttige leefgebieden. Bijvoorbeeld tips voor het maken van een insectenhotel, een bijenhotel of een vleermuiskast. Houtstapels en takkenrillen bieden onderdak aan egels. Door middel van een rotstuin bied je vlinders de mogelijkheid om zich op te warmen. En natuurlijk heeft ze ook oog voor de wensen van amfibieën.

Een vriendelijk publieksboek

Creëer een wilde tuin van Holly Farrell is echt een publieksboek. Het is vrolijk vormgegeven. Planten, tuinen, dieren, nestkastjes, groene daken, regentonnen en veel meer worden afgebeeld met kleurige foto’s of leuke illustraties. De toonzetting is vriendelijk, inspirerend en toegankelijk. Het boek is vriendelijk geprijsd bovendien. Elke doe-het-zelver kan met de tips in dit boek aan de slag. Of ik ook tot dat slag volk behoor, zal de tijd leren. Ik droom van een natuurlijke vijver vol kikkers, salamanders en libellen. Nu de daad bij de droom voegen!

Creëer een wilde tuin / Holly Farrell / Veltman Uitgevers / als hardcover

PS.
Er verschijnen heel regelmatig nieuwe boeken over tuinieren en moestuinieren. Vaak zijn deze boeken prachtig vormgegeven. Het ene boek legt het accent op moestuinieren ‘in het klein’, bijvoorbeeld op balkon of dakterras, terwijl een ander boek ingaat op een specifiek thema zoals wildplukken of tuinieren zonder te spitten. Bekijk hier mijn overzicht van al mijn recensies van boeken over moestuinieren.

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!