Soms knalt een boek er gewoonweg uit. Formaat, uitvoering en vormgeving passen perfect en geven het boek extra cachet. Toen ik de tafel met daarop Het complete bijenboek van Fergus Chadwick passeerde, werden mijn ogen als vanzelf naar het boek toe gezogen. Een fraai staaltje creativiteit met ook nog eens ontzettend veel informatie over bijen. Zo veel dat het predicaat ‘compleet’ beslist niet overdreven is.
Vierkant, knalgeel, hardcover en overal de zeshoekige cellen. Het complete bijenboek is een van de mooiste handboeken over bijen houden die ik ken. En het meest complete. De auteurs (want er werkten meerdere deskundigen aan dit boek mee) zetten in met allerhande weetjes over de wonderlijke wereld van de bijen. De anatomie van bijen, de betekenis voor de mensheid, de evolutie van bijen. Wist je dat bijen een opbrengst genereren van vele miljarden euro’s? Wat ik ook een leuk weetje vind: bloemen maken bijen van hen afhankelijk door de insecten een cocktail van cafeïne, nicotine en andere chemische stofjes voor te schotelen. Verslaving komt ook onder bijen voor!
Het is onmogelijk om alle onderwerpen te beschrijven die in Het complete bijenboek aan bod komen. Ik noem er daarom slechts een paar: vijanden van de bijen (waarbij natuurlijk de tropische bijeneter tevoorschijn komt). De dansjes die bijen uitvoeren om met soortgenoten te communiceren. Oorzaken van de afname van het aantal bijensoorten en de enorme bijensterfte (waarbij de mens helaas een prominente rol speelt). Ronduit schitterend zijn de pagina’s met bloemen en planten die vriendelijk zijn voor bijen. Wil je bijen een dienst bewijzen, plant dan een van deze planten of struiken in je tuin. Het zou trouwens goed zijn dat ook lokale overheden hier rekening mee gaan houden bij de keuze voor beplanting. Nu steeds duidelijker wordt dat bijen ook voor de mensheid van onschatbare waarde zijn, moesten we de bijen faciliteren waar het kan, me dunkt. Het vele groen en bloemen hebben overigens ook een goede uitwerking op de (mentale) gezondheid van mensen…
Wie aspiraties heeft om imker te worden, leest in Het complete bijenboek van Fergus Chadwick wat allemaal komt kijken bij deze bijzondere bezigheid. De vele foto’s, tekeningen en korte tekstjes maken dit handboek tot een lust om te lezen en te bekijken. Zo kom je niet alleen de grote lijnen te weten, maar wordt je ook geïnformeerd over detailzaken. Wat moet je doen als er problemen zijn met je koningin? Hoe voeg je twee bijenkolonies samen? En wat kun je zoal doen met bijenwas? Onderwerpen te over, zeer leerzaam en tegelijkertijd zeer toegankelijk. Ik wijs je in dit verband trouwens ook graag op de mogelijkheden die je als niet-imker hebt om het leven van bijen en andere insecten te verbeteren. Zaai eens een mengsel van inheemse bloemen in tuin of plantsoen. Je helpt onze insecten er bijzonder mee!
Beginnende én ervaren imker raad ik Het complete bijenboek aan als een van de beste handboeken van dit moment. En misschien zelfs wel simpelweg hét beste handboek. En anders wel het mooiste. Het complete bijenboek is een geslaagd voorbeeld van een boek waarbij een mooie vormgeving en zeer complete informatie samen gaan.
Het complete bijenboek / Fergus Chadwick / Good Cook B.V. / hardcover