Recensie: Compact Gids Vogels, Nicolas Hammond

Waarom heb ik dit vogelgidsje niet eerder besproken? Ben je op zoek naar een toegankelijk vogelgidsje en stel je niet al te hoge eisen, dan is de Compact Gids Vogels van Nicolas Hammond een ontzettend handig en betaalbaar veldgidsje. Ik leg je in dit artikel uit waarom.

De serie Compact Gidsen bestaat uit een reeks handzame veldgidsen voor het herkennen van dieren en planten. Wat de Compact Gidsen zo handig maakt is het formaat (klein, namelijk 13,5 bij 9 centimeter) en de plastic hoes. Je neemt hem dus makkelijk mee en hij kan tegen een spatje water. Elk deel bevat bovendien een handige miniposter waarmee je in één oogopslag de soorten kunt zien en de verschillen in beeld hebt. En dat geldt dus ook voor de Compact Gids Vogels. Deze vogelgids geeft informatie over maar liefst 250 vogels en dat vind ik voor een vogelgids als deze zeer behoorlijk. Je komt er een behoorlijk eind mee in Nederland. Zeker wanneer je niet al te hoge eisen stelt en je de meest voorkomende vogels wilt herkennen tijdens wandelingen of fietstochten. Dan is zo’n klein formaat toch ontzettend praktisch? De omschrijving in de Compact Gids Vogels van Nicolas Hammond bevat de belangrijkste informatie over kenmerken, verspreiding en leefomgeving. Summier natuurlijk, want erg veel ruimte voor tekst is er niet. Dat heeft als voordeel dat de teksten ontzettend toegankelijk zijn.

Voor ervaren vogelaars schiet de Compact Gids Vogels te kort. Kies liever een vogelsgids uit de top 10. Maar wil je ‘gewoon’ de meest voorkomende vogels kunnen herkennen, dan is de Compact Gids Vogels een uitermate praktisch én betaalbare veldgids. Ook voor kinderen is dit een leuke gids om mee te beginnen. De Compact Gids Vogels is uitgegeven in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

Compact Gids Vogels / Nicolas Hammond / Kosmos Uitgevers / Paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!