Recensie: Compact Gids Vlinders

Op de voorkant van de Compact Gids Vlinders prijkt een even gave dagpauwoog als die ik filmde in natuurgebied het Stinkgat. Net ontpopt, vermoed ik. De randen nog scherp, de kleuren helder. Inclusief miniposter! lijkt de dagpauwoog uit te roepen. En verder blijkt uit de logo’s op de voorzijde dat deze vlindergids het resultaat is van een samenwerking tussen de Vlinderstichting, Natuurpunt en Kosmos Uitgevers. Dat belooft wat, want de Vlinderstichting brengt meestal schitterend materiaal uit.

Compact Gids Vlinders

De Compact Gids Vlinders bespreekt meer dan 150 soorten vlinders. Dag- én nachtvlinders. Zeventig dagvlinders en drieëntachtig nachtvlinders op precies te zijn. Hiermee kom je in Nederland een heel eind met de dagvlinders. Het aantal nachtvlinders dat in Nederland voorkomt is zo enorm (ca. 2.400 volgens de Vlinderstichting), die passen niet in een zakgidsje van dit formaat. Dit gidsje pretendeert dus geen compleetheid, wel dat het praktisch is. De Compact Gids Vlinders past in elke broekzak en neem je mee tijdens je wandelingen. De meest voorkomende vlinders kun je ermee op naam brengen. En daar is de Compact Gids Vlinders zeer geschikt voor: de tekeningen zijn duidelijk, de omschrijvingen kort en helder. De auteurs zijn erin geslaagd vaktermen te vermijden, en daarmee is deze gids ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 14. Deze zakgids is bovendien ‘verpakt’ in een plastic hoes. Hij kan dus tegen een stootje én tegen water.

Bij de Compact Gids Vlinders wordt een handige miniposter meegeleverd. Van een aantal soorten worden zowel mannetje en vrouwtje afgebeeld. Een handig hulpmiddel om in het veld snel de juiste soort te zoeken.

Wil je deze vlindergids gebruiken in een vlinderrijke regio in het buitenland, dan schiet hij te kort. In dat geval zou ik de aanschaf van een complete vlindergids zeker overwegen.

Compact Gids Vlinders / Diverse auteurs / Kosmos Uitgevers / Paperback met plastic hoes

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)