Recensie: Compact Gids Tuinvogels

Tuinvogels herkennen. Heel handig wanneer je meedoet met de Tuinvogeltelling. Een jaarlijks terugkerend evenement waaraan duizenden mensen meedoen. Ook heel handig wanneer je zo gelukkig bent dat je veel vogels in je tuin mag verwelkomen. Duur hoeft een vogelgidsje over tuinvogels niet te zijn. De Compact Gids Tuinvogels is een voorbeeld van een praktisch en handzaam gidsje tegen een aantrekkelijke prijs.

De geelgors in de tuin. Of de grote barmsijs. En anders wel een steenuil, zwarte roodstaart, matkop, keep of pestvogel. Wat zou ik daar gelukkig mee zijn. Helaas. Het blijft bij ons bij roodborst, koolmees, pimpelmees, turkse tortel, heggenmus, merel en kauw. Oeps, nu vergeet ik de staartmees, het meest gezellige vogeltje van Nederland. En de blauwe reiger die af en toe pardoes op de heg landt en zijn begerige ogen op de goudvissen in de vijver van de buren richt. Helaas voor hem en gelukkig voor de vissen en onze buren is de vijver overspannen met een net. Er zou geen goudvis meer in leven zijn… Nu ik dit schrijf herinner ik me dat vorig jaar de sijsjes een gat in het net hadden ontdekt en zich in het water gingen wassen. Dat vind ik ook al een bijzondere tuinvogel.

De Compact Gids Tuinvogels beschrijft natuurlijk de meer gewone vogels. Die kun je gelukkig volop zien, want met de meeste stadsvogels gaat het best goed. Alleen de huismus, die zit een beetje in de verdrukking. Spreeuwen ook. Allemaal het slachtoffer van onze degelijke huizenbouwers. Geen gaatje of holte blijft er meer over, geen kapotte dakpan blijft meer liggen. En dus geen nestgelegenheid. Om over de betonnen tuinen maar niet te spreken trouwens. Wel handig, maar geen fijne stadsnatuur.

Soms hoor ik ook een ransuil voor ons huis vliegen. Of zwemt een knobbelzwaan door de sloot achter de heg. Hoog in de lucht vliegen meeuwen. En liggend in de bank droom ik van een slechtvalk op de schutting of een roek in de gouden regen. Allemaal bijzondere soorten die je ook in de Compact Gids Tuinvogels tegenkomt. Laagdrempelig beschreven en fraai getekend. En zo compact is de Compact Gids dat je hem onopvallend in de vensterbank legt. Zie je een tuinvogel en herken je hem niet, dan heb je de gids altijd bij de hand. Met een plastic hoes er omheen, dus je kunt hem ook mee naar buiten nemen. Achtentachtig soorten worden beschreven, daar zullen de meeste mensen in Nederland zeker genoeg aan hebben. De Compact Gids Tuinvogels is een deel in de serie Compact Gidsen en tot de formule behoort dat je er ook een miniposter bij koopt. Ook in dit deeltje dus.

Tuinvogels herkennen? Dat gaat uitstekend met de Compact Gids Tuinvogels. Geef hem ook eens aan je kind(eren). Hoeveel vogelaars zijn niet begonnen met het kijken naar vogels in de tuin? Je hebt er een leven lang plezier van. Bekijk hier ook de hele serie Compact Gidsen.

Compact Gids Tuinvogels / Kosmos Uitgevers / paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!