Recensie: Compact Gids Tuinvogels, Krystyna Mayer

Compact gids tuinvogelsDe serie Compact Gidsen van Kosmos Uitgevers is een serie zeer handzame veldgidsjes voor de beginnende natuurliefhebber. Wil je tuinvogels leren herkennen, dan is het deel Compact Gids Tuinvogels een aanrader.

Koop dit boek

 

 

De Compact Gids Tuinvogels is evenals alle andere deeltjes klein maar fijn. Hij beschrijft 88 vogels die je in tuin en park kunt tegenkomen. En daarmee is Compact Gids Tuinvogels uitgebreider dan de meeste vogelgidsen voor tuinvogels. De auteurs bespreken een grote variatie aan vogels, van eenden tot valken, van zangvogels tot uilen. Ook schenkt de Compact Gids Tuinvogels aandacht aan pure zomervogels en wintergasten. De pestvogel als winterse gast bijvoorbeeld staat er ook in. Gelukkig ook al die andere vogels als koolmees, staartmees, huismus, spreeuw, zanglijster, merel, ijsvogel, meerkoet en ransuil. Ook voor de Compact Gids Tuinvogels geldt dat ik een enkele soort een beetje dubieus vindt. De veldleeuwerik bijvoorbeeld. Als boeren hun weiland rekenen tot hun tuin, dan komt deze soort gelukkig nog in boerentuinen voor. Maar ik vermoed dat maar weinig mensen in Nederland kunnen zeggen dat ze een veldleeuwerik in de tuin hebben. Maar goed, voor het soort vogelgids dat de Compact Gids Tuinvogels is geldt altijd: niet kniesoren over die ene merkwaardige soort, beter een soort te veel dan te weinig!




De omschrijvingen bij de vogels zijn kort en duidelijk. Het uiterlijk, bedrag, geluid, leefgebied en voedselkeuze worden op zeer begrijpelijke wijze toegelicht. Mijn excuses dat ik mijn subjectieve neigingen niet kan onderdrukken: gelukkig heeft de Compact Gids Tuinvogels illustraties en geen foto’s. De illustraties zijn duidelijk en hebben oog voor details. Aan zulke beeldende uitleg kunnen kleurenfoto’s, hoe goed ook, echt niet tippen. Dat ik een sterke voorkeur heb voor illustraties in plaats van kleurenfoto’s heb je inmiddels wel begrepen.

Bij de Compact Gids Tuinvogels is een miniposter gevoegd waarop alle tuinvogels overzichtelijk staan afgebeeld. En evenals alle andere deeltjes in de reeks is deze veldgids ‘verpakt’ in een plastic hoes. En dat verlengt de levensduur enorm: een spatje regen doet geen kwaad.

Wil je tuinvogels leren herkennen, dan is de Compact Gids Tuinvogels in mijn ogen een van de beste opties voor je.

Compact Gids Tuinvogels / Krystyna Mayer / Kosmos Uitgevers / paperback

Koop dit boek

 

al mijn recensies van actuele vogelgidsen