Recensie: Compact Gids – Strand en kust

Iedereen maakt wel eens een strandwandeling. Of een ommetje over een zeedijk. En hoeveel mensen genieten niet van een wadloop? In het Waddengebied of iets korter, over de slikken van de Oosterschelde? Dan is het ook leuk dat je de dieren en planten die je tegenkomt herkent. Daarvoor heb ik een charmant gidsje in mijn handen: de Compact Gids – Strand en kust. Pas in haast elke broekzak en mikt op een breed publiek. 

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Wijde mantel, groot tafelmesheft, brokkelster, platte slijkgaper, pelikaansvoet, zeelavas, knolwier, visdraad. Zomaar een paar dieren en planten die je tijdens een wandeling aan de kust kunt tegenkomen. Van weekdieren kom je vaker de lege schelp tegen dan de beestjes zelf. Omdat de schelpdieren nu eenmaal of diep onder zand of slik leven, of ver op zee. Maar leeg of vol, altijd leuk om te weten hoe die fraaie schelp heet. En daar helpt de Compact Gids – Strand en kust je al te graag mee.

Compact is deze veldgids zeker. Hij is iets groter dan een luciferdoosje. Nou, luciferdoosjes pasten in mijn jeugdjaren al in mijn broekzak en nu dus helemaal. Elke familie heeft een eigen kleur, en dat vergemakkelijkt het zoeken enorm. Dus: roodwieren, schaaldieren, stekelhuidigen, weekdieren en al die andere families hebben een eigen kleurtje. Zelfs vissen en vogels worden beschreven. Het is dus ook nog eens gids met een brede opzet. Meer dan 180 soorten worden beschreven. Kenmerken, het leefgebied en gedrag (bij de dieren uiteraard) worden op toegankelijke wijze beschreven. Ik verzeker je, daar kom je een heel eind mee aan de kusten van West-Europa. Hoe klein de Compact Gids – Strand en kust ook is, neem hem gerust mee naar de kusten van Normandië, Bretagne of naar Denemarken in het noorden. Je zult er veel plezier aan beleven.

recensie compactgids strand en kust
Meer informatie

Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Op het moment van schrijven van deze recensie kost de Compact Gids – Strand en kust nog geen tientje. Daar krijg je bovendien een geplastificeerde hoes (handig tegen het water) en een miniposter bij. Op de miniposter staan ook veel soorten afgebeeld. Heb je geen zin om door de Compact Gids – Strand en kust te bladeren tijdens je wandeling, dan vouw je eenvoudigweg de poster open.

De Compact Gids – Strand en kust: klein maar fijn. Een charmant veldgidsje voor iedereen die de kust liefheeft. Een mooie gids voor op het strand en aan de kust. Onderdeel trouwens van een uitgebreide reeks.

Compact Gids – Strand en kust / Kosmos Uitgevers / paperback

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)