Recensie: Compact Gids – Strand en kust

Iedereen maakt wel eens een strandwandeling. Of een ommetje over een zeedijk. En hoeveel mensen genieten niet van een wadloop? In het Waddengebied of iets korter, over de slikken van de Oosterschelde? Dan is het ook leuk dat je de dieren en planten die je tegenkomt herkent. Daarvoor heb ik een charmant gidsje in mijn handen: de Compact Gids – Strand en kust. Pas in haast elke broekzak en mikt op een breed publiek. 

Wijde mantel, groot tafelmesheft, brokkelster, platte slijkgaper, pelikaansvoet, zeelavas, knolwier, visdraad. Zomaar een paar dieren en planten die je tijdens een wandeling aan de kust kunt tegenkomen. Van weekdieren kom je vaker de lege schelp tegen dan de beestjes zelf. Omdat de schelpdieren nu eenmaal of diep onder zand of slik leven, of ver op zee. Maar leeg of vol, altijd leuk om te weten hoe die fraaie schelp heet. En daar helpt de Compact Gids – Strand en kust je al te graag mee.

Compact is deze veldgids zeker. Hij is iets groter dan een luciferdoosje. Nou, luciferdoosjes pasten in mijn jeugdjaren al in mijn broekzak en nu dus helemaal. Elke familie heeft een eigen kleur, en dat vergemakkelijkt het zoeken enorm. Dus: roodwieren, schaaldieren, stekelhuidigen, weekdieren en al die andere families hebben een eigen kleurtje. Zelfs vissen en vogels worden beschreven. Het is dus ook nog eens gids met een brede opzet. Meer dan 180 soorten worden beschreven. Kenmerken, het leefgebied en gedrag (bij de dieren uiteraard) worden op toegankelijke wijze beschreven. Ik verzeker je, daar kom je een heel eind mee aan de kusten van West-Europa. Hoe klein de Compact Gids – Strand en kust ook is, neem hem gerust mee naar de kusten van Normandië, Bretagne of naar Denemarken in het noorden. Je zult er veel plezier aan beleven.

Voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Op het moment van schrijven van deze recensie kost de Compact Gids – Strand en kust nog geen tientje. Daar krijg je bovendien een geplastificeerde hoes (handig tegen het water) en een miniposter bij. Op de miniposter staan ook veel soorten afgebeeld. Heb je geen zin om door de Compact Gids – Strand en kust te bladeren tijdens je wandeling, dan vouw je eenvoudigweg de poster open.

De Compact Gids – Strand en kust: klein maar fijn. Een charmant veldgidsje voor iedereen die de kust liefheeft. Een mooie gids voor op het strand en aan de kust. Onderdeel trouwens van een uitgebreide reeks.

Compact Gids – Strand en kust / Kosmos Uitgevers / paperback


Praktische boeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!