Recensie: Compact Gids Insecten

Aan de reeks Compact Gidsen kom maar geen eind. Nu heb ik weer zo’n handzaam deeltje in mijn handen: de Compact Gids Insecten. Insecten vliegen en kruipen er maar wat rond in onze omgeving. Hoeveel insecten er in je huis rondsluipen wil je niet weten. Gelukkig zijn insecten vaak ook heel mooie dieren. Alle reden om de insecten in de tuin en tijdens een wandeling op naam te kunnen brengen.

De Compact Gids Insecten is speciaal ontwikkeld voor mensen die geen of nauwelijks verstand hebben van insecten. De ‘gewone’ natuurliefhebber dus. Iemand die het leuk vindt om een dier of plant te kunnen herkennen, maar lukt het niet, dan is dat ook niet erg. Ben jij er zo een, dan word je vast niet blij van een wetenschappelijke veldgids die te zwaar is om mee te zeulen. Of te moeilijk om te lezen. Die zul je dus nooit aanschaffen. De Compact Gids Insecten verlost je van dit dilemma. Heel simpel omdat die in elke jaszak past én omdat de schrijfstijl heel toegankelijk is. In de Compact Gids Insecten geen ingewikkelde zinnen en geen overdreven aandacht voor de kleinste details. Nee, je treft juist heel begrijpelijke uitleg aan en mooie, duidelijke plaatjes.

Wel eens gehoord van het vosje, de melige koolluis, de vijverloper, de tuinschallebijter of het zwart soldaatje? Dat is jammer, want het zijn stuk voor stuk schitterende insecten die je in je tuin kunt zien. Franjestaarten, oorwurmen, kevers, bijen, libellen en juffers en vele andere families, je komt ze allemaal tegen in de Compact Gids Insecten. De enige families die je niet tegenkomt zijn de dagvlinders en de nachtvlinders. Daar is in de serie een apart deeltje aan gewijd. Het zou de Compact Gids Insecten te dik maken en daarmee onhanteerbaar.

Evenals bij alle andere delen krijg je een miniposter erbij geleverd met daarop de afbeeldingen van een groot aantal insecten. Heel makkelijk om in je broekzak te stoppen. De gids is ‘verpakt’ in een plastic hoes en dat betekent dat hij bestand is tegen de regen. Altijd handig als je veel buiten bent.

De Compact Gids Insecten is een praktisch en handzaam gidsje voor iedereen die de meest voorkomende insecten wil leren herkennen. Verkrijgbaar tegen een aantrekkelijk prijsje en daarmee ook nog eens een leuk cadeautje. En ben je op zoek naar een klein gidsje over een andere dier- en plantengroep, bekijk dan de hele serie Compact Gidsen.

Compact Gids Insecten / Kosmos Uitgevers / paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!