Recensie: Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas

Nederland is waterland. Of je nu in het westen bent dat vrijwel overal onder de zeespiegel ligt of in het oosten dat er juist bovenuit steekt, water is in ons land nooit ver weg. Rivier, meer, sloot, plas of vijver en anders wel een plasdras-gebied. In die wateren wemelt het van het leven. Maar weet je ook hoe de dieren en planten in jouw vijver of de plas in je buurt heten? Daarvoor is nu een handig veldgidsje verschenen: de Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas

Het is een leuke formule, die van de serie Compact Gidsen. Gewoon heel toegankelijk van opzet. Je hoeft geen gevorderde natuurvorser te zijn om deze gids te kunnen hanteren. Integendeel zelfs, de gidsen in deze reeks zijn juist bedoeld voor de ‘gewone’ natuurliefhebber. De teksten zijn kort en laagdrempelig geschreven. De meest voorkomende dieren en planten worden beschreven en afgebeeld. En dan ook nog eens een meeneem-formaat: de gidsjes passen in haast elke broekzak en zeker in elke rugzak. Ga je eens een keer onthaasten langs een plas, of heb je een vijver in je tuin en kom je telkens weer nieuwe dieren of planten tegen, dan is de Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas een handig veldgidsje voor je.

Zelfs wanneer het regent is het een praktisch gidsje. De plastic hoes beschermt de gids immers tegen vocht. De Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas beschrijft meer dan 180 planten en dieren die je rond je vijver of in de waterplas kunt tegenkomen. Gelukkig is de waterkwaliteit in Nederland de afgelopen jaren aardig toegenomen, en dat betekent dat het aantal planten en dieren in en om het water ook weer toeneemt. Het schrijvertje bijvoorbeeld, of de modderkever, de grote spinnende watertor of de geelgerande watertor om maar eens een paar zwemmende kevers te noemen. Maar de libellen en waterjuffers mogen er ook zijn. Ze hebben illustere namen. De azuurwaterjuffer, de blauwe glazenmaker, de bruine korenbout of de venwitsnuitlibel bijvoorbeeld. Schitterende namen, probeer ze allemaal maar eens waar te nemen. Er zijn natuurfotografen die er een sport van maken zoveel mogelijk libellen en waterjuffers in Nederland te spotten en te fotograferen. Vissen, amfibieën, zoogdieren, vogels, kreefachtigen, weekdieren, beerdiertjes, dat ene reptiel (de ringslang) en natuurlijk waterplanten ontbreken niet in de Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas.

Klein maar fijn. Zo typeer ik de Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas. De prijs sluit naadloos aan bij deze typering, want die is op het moment van het schrijven van deze recensie ook klein en fijn. Als je je dan ook nog bedenkt dat bij de gids een miniposter wordt geleverd met daarop de meest voorkomende dieren en planten, dan weet je dat met dit gidsje een goede koop doet. Koop er ook meteen een schepnet en emmer bij en vis de onderwaternatuur maar op.

Compact Gids Dieren en planten in en rond vijver en plas / Kosmos Uitgevers / paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!