recensie camino primitivo cordula rabe

Recensie: Camino Primitivo, Cordula Rabe

Wist je dat er twee Sint Jacobsroutes zijn die je naar Santiago de Compostela voeren? De eerste en meest bekende is de Camino Francés, de meest populaire route. De andere route, de Camino Primitivo is minder bekend, maar misschien wel een stuk mooier. Dit nieuwe wandelgidsje in de serie Rother Wandelgidsen beschrijft de Camino Primitivo vanaf Villaviciosa.

De Camino Primitivo heeft zijn naam te danken aan Koning Alfonso II die na de ontdekking van het graf van de heilige Jacobus deze route nam. In het Nederlands vertaal je Camino Primitivo dan ook als ‘oorspronkelijke route’. Waarom deze route al snel werd overvleugeld in populariteit door die andere route? Heel simpel: de Primitivo voert je door bergachtige streken waar de paden moeizaam en zwaar zijn. Maar dat nadeel heeft nu als voordeel dat de natuurschoon er overweldigend is. Ben je van plan naar Santiago de Compostela te pelgrimeren, overweeg dan zeker deze fraaie route.

Ook langs deze route tref je allerlei herbergen (in het Spaans: Albergue de Peregrinos) aan. Je kunt er overnachten met én zonder pelgrimspas. Bij elke wandelroute staat een herberg vermeld, zelfs met een classificatie die het niveau van de herberg aanduidt. Heel handig.

Nou, en dan het echte werk. ‘Vermoeiend, veeleisend, uitdagend.’ Zo wordt de route gekwalificeerd. Het is overigens een echte zomerroute. Dan heb je in de bergen de grootste kans op mooi weer. Als ik naar de foto’s kijk, moet het wel een bloedmooie route zijn. Prachtig om door de bergen van Noord-Spanje te wandelen. Dat de route zwaar is, kun je ook aflezen aan het aantal hoogtemeters: je moet ongeveer 8000 meter klimmen en 7700 meter dalen. Dat komt ongeveer overeen met het beklimmen van de Mount Everest. Je moet dus over een zekere conditie beschikken. Maar daar krijg je dus wel iets voor terug!

De wandelgids Camino Primitivo bevat een beschrijving en de routes van de 14 etappes waaruit deze pelgrimsroute bestaat. De routes worden helder beschreven. De hoogtemeters worden weergegeven, een paar foto’s en wat achtergrondinformatie. Wil je een eeuwenoude pelgrimsroute bewandelen die je ook nog eens door fabelachtig mooie natuur voert, dan dit wandelgidsje zeker kopen. Al was het maar om even op de bank te snuffelen aan de route.

Camino Primitivo / Cordula Rabe / Uitgeverij Elmar / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en klein):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks