recensie camino primitivo cordula rabe

Recensie: Camino Primitivo, Cordula Rabe

Wist je dat er twee Sint Jacobsroutes zijn die je naar Santiago de Compostela voeren? De eerste en meest bekende is de Camino Francés, de meest populaire route. De andere route, de Camino Primitivo is minder bekend, maar misschien wel een stuk mooier. Dit nieuwe wandelgidsje in de serie Rother Wandelgidsen beschrijft de Camino Primitivo vanaf Villaviciosa.

De Camino Primitivo heeft zijn naam te danken aan Koning Alfonso II die na de ontdekking van het graf van de heilige Jacobus deze route nam. In het Nederlands vertaal je Camino Primitivo dan ook als ‘oorspronkelijke route’. Waarom deze route al snel werd overvleugeld in populariteit door die andere route? Heel simpel: de Primitivo voert je door bergachtige streken waar de paden moeizaam en zwaar zijn. Maar dat nadeel heeft nu als voordeel dat de natuurschoon er overweldigend is. Ben je van plan naar Santiago de Compostela te pelgrimeren, overweeg dan zeker deze fraaie route.

Ook langs deze route tref je allerlei herbergen (in het Spaans: Albergue de Peregrinos) aan. Je kunt er overnachten met én zonder pelgrimspas. Bij elke wandelroute staat een herberg vermeld, zelfs met een classificatie die het niveau van de herberg aanduidt. Heel handig.

Nou, en dan het echte werk. ‘Vermoeiend, veeleisend, uitdagend.’ Zo wordt de route gekwalificeerd. Het is overigens een echte zomerroute. Dan heb je in de bergen de grootste kans op mooi weer. Als ik naar de foto’s kijk, moet het wel een bloedmooie route zijn. Prachtig om door de bergen van Noord-Spanje te wandelen. Dat de route zwaar is, kun je ook aflezen aan het aantal hoogtemeters: je moet ongeveer 8000 meter klimmen en 7700 meter dalen. Dat komt ongeveer overeen met het beklimmen van de Mount Everest. Je moet dus over een zekere conditie beschikken. Maar daar krijg je dus wel iets voor terug!

De wandelgids Camino Primitivo bevat een beschrijving en de routes van de 14 etappes waaruit deze pelgrimsroute bestaat. De routes worden helder beschreven. De hoogtemeters worden weergegeven, een paar foto’s en wat achtergrondinformatie. Wil je een eeuwenoude pelgrimsroute bewandelen die je ook nog eens door fabelachtig mooie natuur voert, dan dit wandelgidsje zeker kopen. Al was het maar om even op de bank te snuffelen aan de route.

Camino Primitivo / Cordula Rabe / Uitgeverij Elmar / als paperback

De beste verrekijkers voor wandelaars (want lekker licht en klein):