Recensie: Buiten!, Arjan Postma

buiten arjan postmaBoswachter Arjen Postma, bekend van De Wereld Draait Door en RTL Late Night, vertelt in Buiten! op enthousiaste manier over de natuur. Met humor vertelt hij over het bijzondere kanten aan het leven van de haas, zeehond, koolmees, van slakken en eenden.

Een verhalenbundel, zo kun je Buiten! het beste typeren denk ik. Over een groot aantal dieren een leuk en aansprekend verhaal. Arjan Postma is al tien jaar boswachter en schrijft in zijn voorwoord dat de natuur hem nog altijd weet te verrassen. ‘De duizendste grutto die ik zag, was misschien nog wel mooier dan de eerste. Je ziet steeds weer wat nieuws, hoe veel je ook weet. Je bent nooit uitgekeken.’ Waarvan acte.

Koop dit boek

 

 

 

En zo laat Postma je in Buiten! kennis maken met de haas. Geen ruiger beest dan de haas, schrijft hij. Hij overleeft in het barre polderland, geen hol om in te schuilen. Zijn jongen liggen achter een pol en bewegen zich niet. Eens per etmaal komt moeder langs en drinken ze wat melk. Ook wijst hij je op oude hazenmannetjes met ‘oorlogswonden’: een gat is de wang, hun neus eraf of een uitgekrabd oog. Resultaat van het paringsgevecht waarbij de scherpe nagels als wapen worden ingezet.

Aangenaam bij Arjan Postma is de relativerende manier waarop hij bepaalde dieren benaderd. Veel mensen hebben een minachting voor exoten, dieren die van nature niet in ons land voorkomen, maar nu zachtjesaan een plaag vormen, althans in de publieke opinie. Denk aan de befaamde halsbandparkiet, de nijlgans en Amerikaanse rivierkreeft. Al zou je die exoten willen uitroeien, dat lukt je nooit, schrijft hij. Als ze eenmaal een niche hebben gevonden, dan moet je zo veel verwoesten dat het middel erger is dan de kwaal. Lekker laten leven dus, of de stand beheren.




De stand van een bepaald dier beheren in de wetenschap dat wij mensen niet alles in de natuur naar onze hand kunnen zetten, dat proef ik in alles. In Buiten! van Arjan Postma kom je geen extreme standpunten tegen. De uitersten worden weliswaar benoemd (variërend van alle exoten hun gang laten gaan tot alle exoten uitroeien). Neem nou de vos. Postma schrijft dat het goed gaat met de vos in Nederland. Sommige mensen menen dat de vele vossen in ons land een belangrijke oorzaak zijn van de terugloop van weidevogels. Vossen zouden alle weidevogels opvreten. Dat relativeert Postma. Vossen eten immers liefst muizen. Ja, in een slecht muizenjaar wil een vos zich wel eens massaal vergrijpen aan broedende weidevogels of hun kuikens. Maar daar heeft Reintje Vos dan ook niet heel veel aan: het zijn eenmalige snacks. Na de vreetpartij zijn de weidevogels op en daarmee ook zijn voedsel. Dat een vos weidevogels eet, ontkent Postma dus niet en daarom haal je hem soms weg uit een gebied waar weidevogels broeden. En weghalen is dan ‘wegschieten’. Maar bij Postma is de vos geen duivel en ook geen engel. ‘Alle vossen afschieten is geen optie, en alle vossen laten rondlopen ook niet. Bij natuurbeheer gaat het altijd om maatwerk.’ Een geluid dat ik weleens mis in actuele discussies over het afschieten van dieren, bijvoorbeeld de damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Sommige mensen graven zich in een schuttersputje in en gaan erg ver in het uitdragen van hun extreme standpunten. Enige relativering á la Postma wens ik hen toe.

Mocht je trouwens behoren tot het slag volk dat meen dat de mens de slimste soort op aarde is, dan kom je bedrogen uit in Buiten!. Dat valt alleszins mee, dieren weten ons steeds weer te verrassen. De Nieuw-Caledonische kraai bijvoorbeeld, is razend intelligent en kan zich buitengewoon goed aanpassen aan de omstandigheden. En dat met een hersenomvang ter grootte van een erwt!

De verhalen van Arjan Postma in Buiten! staan bol van lichtvoetige humor, leuke weetjes en verrassende inzichten. Als dit boek je niet enthousiast weet te maken voor de natuur, dan moet je wel een echte asfaltvreter zijn. Ik wens je alle goeds toe in de betonjungle waar je je opperbest moet voelen. Buiten! is overigens niet alleen een leesboek. Arjan Postma geeft je ook een aantal leuke tips. Hoe je je tuin diervriendelijk maakt. Of hoe je een insectenzuiger kunt maken, of een hommelobservatiekastje. En voor de jongentjes en meisjes die van een spannend avontuur houden: hoe je een kampvuur maakt. Van boswachter Arjan Postma gaat natuurbeleving verder dan slechts het bekijken van dieren en planten. Je mag ook veel doen in de natuur. Oké, nog één zo’n leuke tip dan: een kikkerval maken. Wel de dieren weer netjes vrij laten hé!

Buiten! / Arjan Postma / De Boekerij / Paperback

Koop dit boek

 

 

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars:

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Het meest populaire model van dit moment onder beginnende vogelaars. De kwaliteit is uitstekend, de prijs aantrekkelijk.

Compact ontwerp.

Relatief licht: nog geen 600 gram.

Lenzen zijn voorzien van meerdere coatings, dus een helder beeld.

Het goedkoopste model in dit overzicht. Het ultieme instapmodel voor de beginnende vogelaar.

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Een verrekijker die ook in verschillende testen komt bovendrijven als beste in zijn prijsklasse. 

Heel gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Een van de goedkopere modellen in dit overzicht. Het ultieme instapmodel.

De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings en leveren daarmee een helder beeld.

30 jaar fabrieksgarantie.

Een niveautje hoger door de nog betere coatings op de lenzen.

Waterdicht en stikstofgevuld (tegen condensvorming).

Eenvoudig en nauwkeurig scherpstellen.

Een hoogwaardig model van een gerespecteerd fabrikant. 

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Met een prijs van net boven de € 200 is dit een kwalitatief goede verrekijker tegen een heel aantrekkelijke prijs. 


Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Door de high-definition een uitzonderlijk natuurgetrouwe en kleurrijke weergave tegen een redelijke prijs.

Dit model gaat een stapje verder dan het basismodel van de Vortex Diamondback (zie nummer 3 in dit overzicht).

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Echt een klasse beter dan de modellen hierboven. En daarmee ook een paar honderd euro duurder. Ook een geweldig model van Bynolyt.

Zeer hoge beeldkwaliteit en scherp stellen op 2 meter.

Dit model kan tegen een stootje en een regenbui.

In dit overzicht van de beste verrekijkers voor beginnende vogelaars is dit ook een klasse-model. Valt in een hogere prijsklasse, maar daar krijg je een hoogwaardige verrekijker voor die een levenlang meegaat.