Recensie: Breng het wild terug in je tuin, Annie Burdick

Nu en dan lees ik dat ecologen veel verwachten van de bebouwde kom. Daar bieden tuinen, parken en singels kansen voor de biodiversiteit. Ik vind dat lastig te rijmen met mijn eigen waarnemingen. Loop ik door ons dorp, en beoordeel ik de straten, tuinen en lapjes groen, dan vind ik het allemaal maar armetierig als je het bekijkt vanuit het perspectief van wilde planten en dieren. Zou het echt waar zijn dat er in stad en dorp zulke grote kansen liggen voor wilde planten en dieren? Ik hoop het natuurlijk vurig, maar er moet dan wel het nodige gebeuren. We zullen met ons allen iets meer natuur-inclusief moeten gaan leven. Het boekje Breng het wild terug in je tuin van Annie Burdick helpt je daarbij.

Tijdens elke wandeling in de natuur ontvang je veel meer dan waar je naar op zoek bent. John Muir

Lieveheersbeestje, egel, wilde bloemen, koolwitje, insectenhotel, roodborst. De zes afbeeldingen op de voorkant spreken boekdelen. Een rijke tuin is een wilde tuin. In elk geval geen betonnen tuin. Wie van tuinieren houdt, die zal ook genieten van insecten, vogels en allerlei andere dieren die de tuin bezoeken. Een libelle op een tak te zien zitten is toch prachtig? Of een egel die in de tuin op zoek is naar slakken?

Natuurvriendelijk tuinieren geeft veel voldoening, is de stelregel van Annie Burdick in haar praktische boekje Breng het wild terug in je tuin. Als je goed voor de natuur zorgt, dan zal ze je steeds met haar schoonheid belonen. Nu is onze tuin een onbeheersbare wildernis aan het worden, maar ik geef haar volkomen gelijk.

recensie Breng het wild terug in je tuin annie Burdick

Wild heb je in allerlei soorten en maten. Vogels, vlinders, egels en andere zoogdieren, amfibieën en reptielen, bijen en wespen, libellen, andere kleine beestjes, mossen… Voor elke soortgroep is wel iets te verzinnen om ze naar je tuin te lokken. Voor vogels hang je voederstations op, of een nestkast. Voor vlinders creëer je een vlindertuin. En voor de egel plaats je een egelhuis. Mix je de bloemen in je tuin, dan trekt dat vlinders, bijen en andere insecten aan. En composteren heeft als grote voordeel dat je de bodem van je tuin verrijkt en daarmee ook goed zorgt voor de regenwormen, die op hun beurt weer als voedsel dienen voor merel, roodborst en egel.

Het boekje Breng het wild terug in je tuin is praktisch opgezet. Het is mooi vormgegeven met kleurenfoto’s. De teksten zijn eenvoudig. Iedereen kan ze lezen en zal ze begrijpen. De prettige prijs maakt dit tot een laagdrempelig boekje waarmee iedereen meteen aan de slag kan. Elk hoofdstuk begint met een inspirerende uitspraak van een bekende natuurbeschermer. Speciaal aanbevolen voor tuiniers, zeker voor tuiniers met hart voor de natuur.

Meteen aan de slag

Meteen aan de slag in je tuin? Bekijk dan de volgende producten op Vivara.nl. Ik heb ze gerubriceerd op volgorde van de hoofdstukken in Breng het wild terug in je tuin:

Breng het wild terug in je tuin / Annie Burdick / Rebo Productions / als hardcover