Recensie: Brabantse Heerlijkheden, Peter van Tilburg en Emmanuel Naaijkens

Bij de presentatie van het boek Brabantse Heerlijkheden van Peter van Tilburg en Emmanuel Naaijkens werd een aantal aquarellen van Peter van Tilburg tentoongesteld in Andreas Schotel Museum te Esbeek. Peter van Tilburg bracht met zijn aquarellen de natuur in de omgeving van Hilvarenbeek in beeld. Oud-journalist Emmanuel Naaijkens verzorgde de teksten en schreef over elk gebied de cultuur-historische informatie.

Dit boek beeldt dus de landschappen in de omgeving van Hilvarenbeek uit. Explosies van kleur, zo zou je de schilderijen kunnen noemen. Of het nu een wolkenlucht boven Brabant is, of het Diessens Broek of een aquarel van jonge bomenaanplant, de kleuren zijn indrukwekkend.

In totaal worden tien gebieden rond Hilvarenbeek verbeeld. Een mix van landgoederen en natuurgebieden die het bezoeken meer dan waard zijn. Voor mij komt alleen Land De Utrecht enigszins bekend voor. Niet dat ik er ooit ben geweest, maar ik had me stiekem wel voorgenomen het landgoed te bezoeken toen er in 2021 (of was het 2020?) een groep zwarte ooievaars op dat landgoed verbleef. Het is er helaas niet van gekomen. In het laatste hoofdstuk worden ook nog een aantal andere bijzondere locaties verbeeld.

recensie brabantse heerlijkheden

Het aardige is dat je bij de aquarellen ook achtergrondinformatie over de gebieden wordt aangeboden. Deels cultuur-historische informatie, maar ook informatie over natuurontwikkeling in het gebied. Zo lees ik dat door ‘t Turkaa, een postzegeltje natuur van ongeveer achttien hectare groot, weer water stroomt waarin onderkomens voor ijsvogel en vleermuizen zijn aangebracht. Mede dankzij de inzet van natuurliefhebbers. Ik krijg de indruk dat er veel aandacht is voor natuur en de ontwikkeling ervan in deze Brabantse regio.

Zoals voor alle natuur geldt, zou je de gebieden rond Hilvarenbeek zelf moeten bezoeken. Dat kan zelfs met dit boek als leidraad. In de gebieden die Brabants Landschap beheert, zijn kunstwandelroutes uitgezet. Die routes voeren ook langs plekken die als aquarel zijn afgebeeld.

Wandelen in de omgeving van Hilvarenbeek. Het zou kunnen beginnen met het prachtige kunstboek Brabantse Heerlijkheden. En dan lekker naar buiten, precies wat dit boek beoogt.

Brabantse Heerlijkheden / Peter van Tilburg en Emmanuel Naaijkens / Amb Uitgeverij / als hardcover