bouw je eigen insectenhotel

Recensie: Bouw je eigen insectenhotel, Melanie von Orlow

Deze bespreking van het boek Bouw je eigen insectenhotel van Melanie von Orlow komt eigenlijk te laat. Eigenlijk zou je in de herfst al een insectenhotel in je tuin moeten plaatsen. Insecten kunnen er dan heerlijk in overwinteren. Gelukkig hebben insecten ook nestgelegenheid nodig in het voorjaar. Nooit te laat dus om een insectenhotel te bouwen. Aan de slag!

Insecten zijn bijzonder nuttig

Insecten zijn niet de meest populaire dieren. Veel mensen krijgen de kriebels van beestjes als oorworm, sluipwesp of gaasvlieg. Maar wist je dat insecten bijzonder nuttig kunnen zijn? Oorwormen vreten de bladluizen op je stokrozen. Dat doen lieveheersbeestjes ook trouwens, die zijn een stuk populairder als oorwormen. En ook lieveheersbeestjes kruipen graag in een hotel. Hommels en bijen zorgen voor bestuiving van gewassen en bloemen. Zonder bestuiving oogsten wij geen vruchten. Je zou dus kunnen zeggen: zonder insecten geen leven!

insectenhotel uitsnede

Een insectenhotel in je tuin kan dus wel eens bijzonder nuttig zijn! Wees niet bang, je trekt er echt geen steekwespen mee aan. Wel een aantal soorten wespen die er niet over piekeren om je te steken, ze kunnen het niet eens. Alhoewel, ik schrijf dit nu wel, maar nu zie ik dat de auteur ook een model nestkast beschrijft waar de hoornaar het naar zijn zin heeft. En een hoornaar, is dat geen enorme wespensoort? Jazeker, zo groot heb je ze nog nooit gezien! Troost je: Melanie van Orlow geeft in Bouw je eigen insecten modellen voor solitair levende insecten, insecten die in groepen leven (waaronder de hoornaar) en voor nuttige insecten. Kies gewoon een model waarmee je insecten aantrekt die jouw aanstaan.

In Bouw je eigen insectenhotel legt auteur Melanie van Orlow duidelijk uit hoe je een insectenhotel kunt bouwen. Ze geeft je maar liefst dertig nestkasten die je zelf kunt bouwen. Compleet met bouwtekeningen en instructies hoe en waar je de kasten het beste kunt ophangen.

bouw je eigen insectenhotel

Gaten zijn het toverwoord

Gaten, dat blijkt het toverwoord voor insecten. Het wriemelend gedierte schuilt graag in gaten en in hoeken. Boor gaten in een poreuze steen. Stop een bundel holle stokjes of riet in een pot of emmertje. Hang een pot van klei op. Zelfs de dagpauwoog, een fraaie dagvlinder, schuilt graag in zo’n pot. Een emmertje gevuld met stro is een paleisje voor oorwormen.

Het leuke is bovendien dat een insectenhotel er buitengewoon leuk uitziet. Je bouwt een insectenhotel immers met natuurlijk materiaal als hout of riet. Ben je bezig met het bouwen van een insectenhotel, let dan ook de planten die je in je tuin aanplant. Sommige planten zijn onweerstaanbaar voor bijvoorbeeld dagvlinders. Vlinders zijn feestelijke gasten in je tuin hoor!

Een nestkastje voor vogels heb je vast al eens in elkaar getimmerd. Nu kun je met het boek Bouw je eigen insectenhotel aan de slag met nestkastjes voor insecten. Leuk om met kinderen te doen. Thuis, op school of met de natuurvereniging. Wat ook fijn is: vogels eten insecten. Wie weet lok je met je insectenhotel ook veel meer vogels je tuin in. Ga direct aan de slag!

insectenhotel 2 uitsnede

Heb je evenwel evenals ik twee linkerhanden of heb je gewoonweg geen zin om zelf een insectenhotel in elkaar te klussen, dan kun je natuurlijk ook een kant-en-klaar model kopen. Bijvoorbeeld bij Vivara.nl, een gespecialiseerde webshop. Met elke aanschaf bij Vivara ondersteun je bovendien het werk van organisaties als De Vlinderstichting en Vogelbescherming Nederland.

Bouw je eigen insectenhotel / Melanie von Orlow / Kosmos Uitgevers / als e-boek

Met deze planten tover je jouw tuin om tot een insectenparadijs:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.