bouw je eigen insectenhotel

Recensie: Bouw je eigen insectenhotel, Melanie von Orlow

Deze bespreking van het boek Bouw je eigen insectenhotel van Melanie von Orlow komt eigenlijk te laat. Eigenlijk zou je in de herfst al een insectenhotel in je tuin moeten plaatsen. Insecten kunnen er dan heerlijk in overwinteren. Gelukkig hebben insecten ook nestgelegenheid nodig in het voorjaar. Nooit te laat dus om een insectenhotel te bouwen. Aan de slag!

Insecten zijn niet de meest populaire dieren. Veel mensen krijgen de kriebels van beestjes als oorworm, sluipwesp of gaasvlieg. Maar wist je dat insecten bijzonder nuttig kunnen zijn? Oorwormen vreten de bladluizen op je stokrozen. Dat doen lieveheersbeestjes ook trouwens, die zijn een stuk populairder als oorwormen. En ook lieveheersbeestjes kruipen graag in een hotel. Hommels en bijen zorgen voor bestuiving van gewassen en bloemen. Zonder bestuiving oogsten wij geen vruchten. Je zou dus kunnen zeggen: zonder insecten geen leven!

bouw je eigen insectenhotel

Een insectenhotel in je tuin kan dus wel eens bijzonder nuttig zijn! Wees niet bang, je trekt er echt geen steekwespen mee aan. Wel een aantal soorten wespen die er niet over piekeren om je te steken, ze kunnen het niet eens. Alhoewel, ik schrijf dit nu wel, maar nu zie ik dat de auteur ook een model nestkast beschrijft waar de hoornaar het naar zijn zin heeft. En een hoornaar, is dat geen enorme wespensoort? Jazeker, zo groot heb je ze nog nooit gezien! Troost je: Melanie van Orlow geeft in Bouw je eigen insecten modellen voor solitair levende insecten, insecten die in groepen leven (waaronder de hoornaar) en voor nuttige insecten. Kies gewoon een model waarmee je insecten aantrekt die jouw aanstaan.

In Bouw je eigen insectenhotel legt auteur Melanie van Orlow duidelijk uit hoe je een insectenhotel kunt bouwen. Ze geeft je maar liefst dertig nestkasten die je zelf kunt bouwen. Compleet met bouwtekeningen en instructies hoe en waar je de kasten het beste kunt ophangen.

Gaten, dat blijkt het toverwoord voor insecten. Het wriemelend gedierte schuilt graag in gaten en in hoeken. Boor gaten in een poreuze steen. Stop een bundel holle stokjes of riet in een pot of emmertje. Hang een pot van klei op. Zelfs de dagpauwoog, een fraaie dagvlinder, schuilt graag in zo’n pot. Een emmertje gevuld met stro is een paleisje voor oorwormen.

Het leuke is bovendien dat een insectenhotel er buitengewoon leuk uitziet. Je bouwt een insectenhotel immers met natuurlijk materiaal als hout of riet. Ben je bezig met het bouwen van een insectenhotel, let dan ook de planten die je in je tuin aanplant. Sommige planten zijn onweerstaanbaar voor bijvoorbeeld dagvlinders. Vlinders zijn feestelijke gasten in je tuin hoor!

Een nestkastje voor vogels heb je vast al eens in elkaar getimmerd. Nu kun je met het boek Bouw je eigen insectenhotel aan de slag met nestkastjes voor insecten. Leuk om met kinderen te doen. Thuis, op school of met de natuurvereniging. Wat ook fijn is: vogels eten insecten. Wie weet lok je met je insectenhotel ook veel meer vogels je tuin in. Aan de slag!

Bouw je eigen insectenhotel / Melanie von Orlow / Kosmos Uitgevers / als e-boek

Met deze planten tover je jouw tuin om tot een insectenparadijs:

1 reactie op “Recensie: Bouw je eigen insectenhotel, Melanie von Orlow

Reacties zijn gesloten.