recensie boombladeren op ware grootte meike bosch

Recensie: Boombladeren op ware grootte, Meike Bosch

De uitgever van de praktische veldgids Tuinvogels op ware grootte brengt nu ook een andere gids waarin de zaken op ware grootte worden voorgesteld: Boombladeren op ware grootte. Wie geen verstand van bomen heeft, maar toch bomen wil herkennen, kan snel en eenvoudig de namen van 64 veel voorkomende loof- en naaldbomen leren.

Boombladeren op ware grootte is vanaf de binnenkant van de kaft tot die van de achterzijde gericht op herkenning van bladeren aan de hand van de bladeren. Of, in geval van naaldbomen, aan de hand van de naalden. De kaft vouw je open en daarmee opent zich een overzicht van de boombladeren. In één oogopslag alle bladeren met de naam erbij plus de bladzijde waarop de boom wordt beschreven en afgebeeld. Heel handig.

Maar allereerst wil de Duitse auteur en botanicus Meike Bosch duidelijk maken dat bomen fascinerende wezens zijn. Aristoletes plaatste bomen en planten iets boven het niveau van stenen – jawel, slechts een kleine beetje, de Griekse filosoof beschouwde bomen als lage wezens – maar recent wetenschappelijk onderzoek brengt geheel iets anders aan het licht. Bomen schijnen meer zintuigen te hebben dan ons mensen. Bomen zijn gespecialiseerd in een leven op één plaats en zijn daar volledig op aangepast. Genezende krachten worden aan bomen toegedicht. Veel groen in stad of dorp houdt de bewoners vitaal. En dan moeten we het nog hebben over de immense hoeveelheden zuurstof die bomen produceren. Alle reden om de bomen in onze omgeving te koesteren en dat begint met herkenning.

Elke soortpagina is op dezelfde wijze opgebouwd. Eerst de soortnaam, dan een vrij uitgebreide omschrijving en natuurlijk een foto van het blad. Bij elke afbeelding word je gewezen op kenmerkende details. En onderaan de bladzijde enkele vaste kenmerken als groeivorm, hoogte, de bloeiperiode, de vruchten en de groeiplek. 

Een leuke pagina vind ik die van de wintereik en de zomereik. Als je mij voor het openen van de gids Boombladeren op ware grootte had gevraagd wat het verschil tussen beide is, dan had ik het antwoord schuldig gebleven. Nu zie je van elke boom het blad en zie je in één oogopslag de verschillen. De tekst beschrijft de boom en geeft interessante achtergrondinformatie. Bij de wintereik staat bijvoorbeeld vermeld dat zonder het hout van deze boom de scheepsbouw vroeger ondenkbaar was geweest. 

Boombladeren op ware grootte is een gids voor de beginnende bomenliefhebber. De toegankelijke opzet stelt je in staat om snel en eenvoudig de bomen te herkennen aan hun blad. Handig voor in je woonomgeving of wanneer je gaat wandelen in bos op park.

Boombladeren op ware grootte / Meike Bosch / Fontaine Uitgevers / als paperback

De beste reisgidsen voor natuurliefhebbers: