Recensie: Bomen van Paramaribo, Dominiek Plouvier en Chantal van den Bergh-Lodeweyckx

De sfeer van een stad wordt bepaald door de mensen, gebouwen, geuren, geluiden en zo nog wel een aantal factoren. Hoeveel mensen staan erbij stil dat ook bomen de sfeer in een stad bepalen? Het kan zelfs zo ver gaan dat bomen een stad een uniek karakter geven. Dat is bijvoorbeeld het geval in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Er zijn maar weinig hoofdsteden in de wereld die een zo rijke verscheidenheid aan bomen en struiken kennen als Paramaribo. Dominiek Plouvier en Chantal van den Bergh-Lodeweycks, beiden jarenlang woonachtig in Paramaribo, schreven een ode aan deze bijzondere stad met zijn unieke botanische rijkdom: Bomen van Paramaribo.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Paramaribo, een stad met een rijk verleden. Een koloniaal verleden waarvan de sporen nog heel duidelijk zichtbaar zijn. Zie de enorme etnische verscheidenheid van de bevolking en bewonder de schoonheid van de koloniale gebouwen in de stad. Zo veel mensen, zo veel bomen. En als die mensen dan ook nog eens uit alle delen van de wereld afkomstig zijn, dan begrijp je waarom er in Paramaribo zoveel soorten bomen zijn te bewonderen. Zoals ik hierboven al schreef: maar weinig hoofdsteden in de wereld kennen zo’n rijke variatie aan bomen als Paramaribo. En het mooie is: die bomen zijn ook nog eens beeldbepalend. Wie bekend is in Paramaribo zal de plekjes waar de bomen staan, vast herkennen. En wie Paramaribo in zijn of haar hart meedraagt, krijgt ongetwijfeld een warm gevoel bij het weerzien van bekende plekken met die bijzondere bomen. Juist voor die mensen schreven Dominiek Plouvier en Chantal van den Bergh-Lodewyckx hun bomengids. ‘Met dit boek willen we iedereen die van Paramaribo houdt, in het bijzonder de jeugd en de vele toeristen die het land bezoeken, kennis laten maken met de grote verscheidenheid van bomen in de stad,’ schrijven ze in hun inleiding. Beide auteurs zijn nauw betrokken bij het wel en wee van de natuur in Suriname. Dominiek Plouvier was van 2006 tot 2014 directeur van het Wereld Natuur Fonds in Suriname. Chantal van den Bergh-Lodeweyckx werkte aan natuurprojecten in Peperpot, op Tonka-eiland en Warappa.

Bomen van Paramaribo bestaat uit twee delen. Het eerste deel beschrijft honderd boomsoorten. Elke boom wordt afgebeeld door een aantal sfeervolle foto’s. Voor mensen die bekend zijn in Paramaribo zullen deze foto’s ongetwijfeld een feest van herkenning zijn. Het andere deel, iets minder omvangrijk, beschrijft zes wandelingen door Paramaribo die je natuurlijk langs een aantal markante bomen voeren. Ik ben er haast zeker van dat deze routes zelfs bewoners van Paramaribo nog zullen verrassen. Dat hoor ik in elk geval vaak terug bij uitgevers van stedengidsen. Er zijn stedengidsen die het meest worden aangeschaft door de eigen bewoners. Die hun stad opeens met heel andere ogen leren bekijken en verrassende ontdekkingen doen.

Belangrijk om op te merken is dat bij de besprekingen van de bomen naast de wetenschappelijke naam eerst de meest gangbare naam of namen worden genoemd. In de meeste gevallen is de lokale naam de Nederlandse of Surinaams-Nederlandse naam en soms een Sranan naam. Soms wordt de Javaanse of Hindostaanse naam genoemd als de boom specifiek door een van die bevolkingsgroepen is geplant voor culturele, religieuze of culinaire doeleinden.

De honderd bomen worden in verschillende delen beschreven. Het eerste deel beschrijft tien bomen in het centrum van Paramaribo. Het tweede deel beschrijft de exotische bomen. De volgende vier delen bevatten de inheemse bomen, fruitbomen, palmen en kleine bomen. Laat ik eens een paar bomen noemen die je in het centrum tegenkomt. De niem bijvoorbeeld. Die in 1948 werd aangeplant naast het gebouw van de Nationale Assemblee aan het Onafhankelijkheidsplein en de Waterkant. Ter herdenking van de Hindostaanse immigratie in Suriname. Op hetzelfde Onafhankelijkheidsplein vind je de Tamarinde, een Afrikaanse boom die door de mens wijd is verspreid in de tropen. In de Palmtuin worden je ogen getrokken naar de Koningspalm, een van de meest geliefde palmen van de tropen.

Ook de andere delen beschrijven karakteristieke boomsoorten. De Kofimama bijvoorbeeld. Een boom die in de koloniale tijd bij uitstek de schaduwboom was op de koffie- en cacaoplantages. Wat een prachtige naam voor een boom! En wat te denken van de Kapuweri-swit’bonki? De peulen bevatten zoete bonen die een lekkernij voor kinderen zijn. De Bel of Slijmappel is een boom die je alleen aantreft op de erven van Hindoestanen. De boom behoort tot dezelfde familie als de sinaasappel en andere citrusvruchten die ook in Bomen van Paramaribo zijn opgenomen. In de Cultuurtuin en bij Stinasu groeit de immense Olifantsoorboom. Een snelgroeiende boom die vaak als laanboom wordt aangeplant. Geliefd om zijn lichte schaduw. En vanuit Zuidoost-Azië is de Sadeng geïntroduceerd. Een sierpalm die niet hoger wordt dan twintig meter en die hoogte bereikt deze snel groeiende palm in een rap tempo. En zo worden nog vele tientallen soorten genoemd, afgebeeld én beschreven. De beschrijvingen zijn voor een breed publiek. De auteurs hanteren een stijl en taalgebruik die vrijwel iedereen zal aanspreken. Heel toegankelijk, zeker niet wetenschappelijk. Prettig leesbaar dus.

Dan de zes stadswandelingen. De eerste wandeling gaat door het historische centrum van Paramaribo. De andere wandelingen voeren je door het noorden en het zuiden van Paramaribo. Eén wandeling voert je door Beni’s Park. Bij elke wandeling worden kleurenkaartjes afgebeeld met natuurlijk de vermelding van de bomen die je er ziet. In de begeleidende tekst wijzen de auteurs je op de bomen en hun opvallende kenmerken. De foto’s van de bomen in het straatbeeld geven de beschrijvingen van de wandelroutes extra sfeer.

Bomen in Paramaribo is een uitbundige gids over de bijzondere bomen in de stad. Wie na het lezen van dit boek Paramaribo bezoekt, zal met andere ogen naar de stad en haar bomen kijken. Ik raad je aan om een van de wandelroutes te volgen. En wie de stad in zijn of haar hart meedraagt, zal ongetwijfeld warme gevoelens krijgen bij het zien van die prachtige sfeerfoto’s van de bomen in het straatbeeld van Paramaribo. Een bijzondere bomengids dus. Een ode. Aan een bijzondere stad. En indirect aan haar inwoners die al die bomen immers hebben aangeplant. Aanbevolen.

Bomen in Paramaribo / Dominiek Plouvier en Chantal van den Bergh-Lodeweyckx / LM Publishers / paperback

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!