Pure producten uit de natuur en nog mooi en smaakvol ook. Ze groeien in je tuin, op je terras, in het park of ergens in de natuur. Bloemen. Hoeveel mensen zetten wekelijks bloemen op hun menu? Anna Koster verrast in haar inspirerende boek Bloemen met smaak met de geuren en kleuren van eetbare bloemen.
Vrolijk, feestelijk en smaakvol. Met bloemen versier je de kamer of richt je je tuin in. Mensen worden blij van bloemen en waarom zou je dan niet eens een taart, bord soep of cocktail versieren met een paar mooie bloemen? Tongstrelend en oogstrelend tegelijk, schrijft Anna Kosten die het eten van bloemen op enthousiaste wijze promoot. Ze organiseert regelmatig workshops eetbare bloemen. Deelnemers reageren immer verrast. ‘Het is nieuw, het is anders, het is verrassend,’ reageert een deelnemer. En Remco Daalder, in 2014 winnaar van de Jan Wolkersprijs met zijn boek De gierzwaluw, betreurt het dat hij nu pas ontdekt dat hij zijn dieet in zijn jeugd best had kunnen aanvullen met de bloemen van madeliefje of paardenbloem. In zijn studententijd at hij wel de blaadjes van paardenbloemen, maar de bloemen werden als giftig beschouwd.
Al 25 jaar experimenteert Anna Koster met eetbare bloemen, schrijft ze in Bloemen met smaak. In de loop der jaren selecteerde ze vele bloemen die geschikt zijn voor consumptie. In dit boek beschrijft ze de 50 beste soorten eetbare bloemen en ze geeft daar haar beste 25 recepten bij. Oneindig is een groot woord, maar je snapt dat zo veel bloemsoorten en zo veel recepten met bloemen een fleurig geheel opleveren. En dat is nu precies de bedoeling!
Dat bloemen een bijzondere smaak hebben, wisten onze voorouders trouwens al. Zo maakte men in de zestiende eeuw in Engeland al siroop van viooltjes. Een van de gastauteurs in Bloemen met smaak heeft met het oog op de vaderlandse geschiedenis een top 5 samengesteld van eetbare bloemen in de Gouden Eeuw. Dat is trouwens een heel leuk element in het boek. Een groot aantal gastauteurs geeft hun top 5. Bijvoorbeeld van Rozen, De beste smaakcombinaties, Eetbare bloemen van bomen en De best geurende eetbare bloemen. Inspiratie genoeg dus in dit boek!
Over de smaak van bloemen gesproken: die kan behoorlijk variëren. De grondsoort en -kwaliteit hebben bijvoorbeeld grote invloed op de smaak van bloemen. Anna Koster adviseert daarom om bloemen altijd voor te proeven alvorens ze in een gerecht te verwerken.
De hamvraag voor mij was nu: welke bloemen kun je eten? Vijftig soorten worden in Bloemen met smaak beschreven, gaf ik hierboven al aan. Nou, daar staan verrassende soorten tussen hoor. Wat te denken van sleutelbloemen, orchideeën, hosta, anjer, dahlia en chrysanten? Werk trouwens niet zomaar alle bloemen naar binnen. Anna Koster kiest bewust voor biologische bloemen. Weet wat je eet, is natuurlijk ook bij bloemen van groot belang. Eet zeker geen bloemen wanneer je er niet zeker van bent of ze bespoten zijn of niet. Overigens kun je ook voor deze vraag terecht in het boek. Een van de registers biedt een overzicht van verkoopadressen en tuinen van eetbare bloemen.
Minigids – Eetbare bloemen
Van Anna Koster verscheen in april ook een Minigids – Eetbare bloemen. Deze kaart geeft een overzicht van 50 smakelijke bloemen om je maaltijd mee op te fleuren. Met informatie over bloeitijd, groeiwijze, smaak, toepassing en bijzonderheden. Voor de kosten hoef je deze minigids niet in de winkel te laten liggen.
Bloemen met smaak heb ik met veel plezier hier beschreven. De teksten zijn zeer inspirerend. En de foto’s zijn een lust voor het oog. Eet smakelijk!
Bloemen met smaak / Anna Koster / KNNV Uitgeverij / hardcover