Recensie: Blik van boven, Huub Eggen

blik-van-boven-huub-eggenOoit gedroomd van een reis om de wereld op grote hoogte? Als astronaut die vrij in de ruimte zweeft? Er zijn helaas maar weinig mensen die zo’n spectaculaire reis te beurt valt. De astronauten die in ruimtestation ISS bivakkeren verzachten dit gemis met hun prachtige foto’s van Moeder Aarde. Het fotoboek Blik van boven van Huub Eggen biedt een verzameling van de meest bijzondere foto’s die zij maakten.

button (1)

 

 

De meeste foto’s in Blik van boven zijn gemaakt vanuit één speciale uitkijkpost in ruimtestation ISS: de cupola. Dit is het observatieonderdeel van het ruimtestation. Vanuit de cupola kunnen de astronauten werkzaamheden aan de buitenkant van het station volgen en controleren. Je kunt er ook foto’s maken en dat doen deze astronauten blijkbaar fanatiek. Tijdens het fotograferen hebben ze geen flauw benul van boven of onder. Ze zijn uiteraard gewichtsloos en dus maakt het niets uit vanuit welke stand ze de foto’s schieten.
Blik van boven biedt een rijke verzameling foto’s van de hele wereld. Stuk voor stuk heldere beelden, want als er dikke bewolking boven het aardoppervlak hangt, dan wachten de astronauten even. Een continent verder is de situatie in de atmosfeer vast heel anders. Behalve dan met die ene foto van Nederland dat onder wolkenstraten schuil gaat. De eilanden in de Zeeuwse delta liggen keurig op een rijtje, maar niet vanuit het perspectief van zuid naar noord. Een verrassend beeld. Midden-België ligt er wolkeloos bij met links de hoofdstad Brussel. Een zeldzame opname, want evenals in Nederland zijn wolkeloze dagen boven België bijzonder schaars.

Dan op naar het zuiden. De hiel van Italië, met de Nandó Ring, een testcircuit voor autofabrikanten. De omschakeling naar nieuwe energie is zichtbaar op de foto’s van de zonnecelfarms in Spanje. En wat te denken van de etherische foto van het koralenrijk van de Maladiven? De zoutvlakten in de Verenigde Staten? Het drijfijs van de Zuidpool? Het Saharastof boven Noord-Afrika? De visculturen bij nacht in de Mekongdelta in Vietnam? Een minder optimistische foto is die van de ontginning van het oerwoud in Brazilië. De verwoesting van de natuur door de mensheid is op deze foto dramatisch zichtbaar. Ondertussen is het een foto waar je u tegen zegt.

Droom je van van een ruimtereis? Begin met Blik van boven van Huub Eggen. Weet je in elk geval hoe de aarde er vanuit de ruimte uitziet. Blik van boven bevat een register met alle foto’s. Bij dit register is ook een website vermeld waarop je alle foto’s online kunt bekijken. En alle beelden even spectaculair.

Blik van boven / Huub Eggen / Veen Media / hardcover

button (1)

de beste natuurreisgidsen en wandelgidsen