Recensie: De blauwe planeet II, James Honeyborne en Mark Brownlow

Superlatieven schieten te kort als je het boek De blauwe planeet II openslaat. De zee, wat is die indrukwekkend. Een school hamerhaaien, een groep koningspinguïns die langs een zeeolifant wandelen. En de reuzeninktvissen niet te vergeten. Al die dieren, en nog ontzettend veel meer, gefotografeerd met de modernste technieken. Het is echt fantastisch En daarbij komt dat je van de verhalen naast de foto’s ontzettend veel opsteekt.

 

 

 

 

 

 

De blauwe planeet: geen saaie boek

Wat het fotoboek De blauwe planeet II in elk geval duidelijk maakt is dat het op planeet Aarde geen saaie boel is. Haringkoningen, blauwe honden, grote albatrossen, ribkwallen, zeeotters, lantaarnvissen, Jumbo-inktvissen en vele andere wonderlijke creaturen bevolken de wereldzeeën. Ik sta versteld van de ongelooflijk mooie foto’s die de documentairemakers hebben weten te schieten. Ze gaan soms angstwekkend diep. Een paar kilometer onder de zeespiegel. Daar is weinig licht en de wezens zijn er soms angstaanjagend.




Indrukwekkende humboldtinktvissen

Mooi zijn ook de teksten bij de foto’s. In gewone mensentaal voeren de auteurs van De blauwe planeet II je door de diepste zeeën, de ruigste kusten en langs de koudste wateren. Zo schrijven ze dat de scholen humboldtinktvissen zeer indrukwekkend zijn. Dit is een van de grootste inktvissoorten ter wereld, en ook nog eens een van de gewelddadigste. Spaanse vissers noemen hem niet voor niets de diable rojo, de rode duivel. Die naam heeft deze soort te danken aan de rode en witte flitsen die ze afgeven tijdens de jacht. Jagen doen de humboldtinktivissen in grote scholen. Dicht bij de oppervlakte, in de nacht, vallen ze alles aan wat ze tegenkomen. Zelfs onderwatercamera’s zijn niet veilig voor deze zeedieren.

Waarom ik de humboldtinktvis noem? Omdat hij me direct doet denken aan Alexander von Humboldt, de beroemde ontdekkingsreiziger uit de negentiende eeuw. Ik heb de biografie over hem gelezen met de titel De uitvinder van de natuur. Het behoort tot de mooiste natuurboeken die ik heb gelezen.

David Attenborough schreef het voorwoord in De blauwe planeet II

Niemand minder dan de befaamde bioloog en documentairemaker David Attenborough schreef het voorwoord voor De blauwe planeet II. Hij memoreert de keer dat hij zijn eerste ontmoeting had met een haai. Dat was in de Rode Zee. Sinds die tijd is het hard gegaan met de techniek. ‘Er is veel veranderd in de onderwater filmwereld sinds die eerste keer dat een haai tegen een camera opzwom. Ga lekker zitten voor onze blauwe planeet; je zult je ogen niet kunnen geloven.’ Zo besluit de wereldberoemde bioloog het voorwoord van De blauwe planeet II.

Unieke planeet

Met ervaringsverhalen staat De blauwe planeet II vol. En dat geeft dit fenomenale fotoboek een persoonlijk tintje. Altijd leuk om zo’n natuurboek te lezen. Persoonlijk en toegankelijk en ook nog eens leerzaam. Of jaloersmakend, want wie zou al die bijzondere dieren niet in het echt willen ontmoeten? Ecotoerisme is hot en hopelijk is dat een stimulans om de natuur en onze planeet beter te gaan beschermen. Uniek zijn de dieren in de wereldzeeën en uniek is onze planeet. Hoe vaak al niet is beweerd dat er nog vele planeten in het heelal moeten zijn waarop levende wezens voorkomen… Nog nooit is zo’n planeet ontdekt. Voorlopig is planeet Aarde de enige in zijn soort. De enige met een dampkring vol zuurstof en zeeën vol vissen, vogels, weekdieren, plankton, walvissen en vele andere wezens.

Van begin naar eind en weer terug

Driehonderd pagina’s dik is De blauwe planeet II. Prachtig vormgegeven als hardcover en een kloek formaat. Dit boek is zijn geld meer dan waard. De onvergetelijke foto’s en de prachtige verhalen doen verlangen naar meer. Naar een ontmoeting met een Californische zeeleeuw, een zeenaaktslak of een walvishaai. Maar ontdek de wereld van oceanen en zeeën eerst vanaf de bank met De blauwe planeet II op schoot. Het boek zien is het openen en wie het eenmaal heeft geopend blijft bladeren. Van begin naar eind en weer terug. En daarna misschien zelf op reis?

De blauwe planeet II / James Honeyborne en Mark Brownlow / Kosmos Uitgevers / hardcover

 

 

De beste natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!

Reageer op mijn recensie over ‘De blauwe planeet II’: