Recensie: Birdpix 7, Daan Schoonhoven

birdpix 7Veel natuurfotografen richten hun camera’s begerig op vogels. En dat is niet vreemd, concludeert Daan Schoonhoven in de inleiding van Birdpix 7. ‘Er is een enorme variatie aan soorten, hun gedrag is fascinerend en de vliegkunst spreekt tot de verbeelding. Bovendien zijn vogels alom present!’ Birdpix is een serie fotoboeken die de hoogste kwaliteit foto’s afbeelden. In deel 7 staan Nederlandse soorten centraal. Wat maakt dit deel zo boeiend?

Koop dit boek

 

 

 

Op de website van Birdpix heeft de redactie een poll uitgezet. Daaruit kwamen de 77 meest fotogenieke Nederlandse rollen. En waar er 77 zijn, zijn er ook 10, jazeker: de nationale vogel-top-10. Die bestaat uit:

1. IJsvogel
2. Baardmannetje
3. Roodborst
4. Pestvogel
5. Steenuil
6. Buizerd
7. Grutto
8. Pimpelmees
9. Bijeneter
10. Appelvink, velduil en kerkuil
De indeling van Birdpix 7 is gebaseerd op de vraag of de vogels in Nederland blijven of dat ze verder reizen. Zo is er een hoofdstuk Jaarvogels, Zomervogels, Doortrekkers en Wintergasten. Elke foto is een kunstwerk op zich. Neem nou die blauwe kiekendief op bladzijde 110. Wat een beauty! Of de sneeuwgors op bladzijde 128, gefotografeerd in De Panne in België. Vakwerk eerste klas! Het leuke is dat de fotograaf bij elke foto een verhaaltje vertelt over hoe de foto tot stand kwam. Ook de technische gegevens staan erbij. Zo is Birdpix 7 niet alleen een schitterend fotoboek om door te bladeren, maar ook een inspirerend en leerzaam boek. Van wie leer je nu meer dan van de beste ‘vakgenoten’? In alle gevallen leer je natuurlijk het meest door gewoon zelf foto’s te gaan maken. Al doende leert men, maar als je even bezig bent, zul je zien dat je vanzelf behoefte krijgt aan wat meer theoretische kennis. Ook het gebied waar de foto is gemaakt wordt vermeld (niet alleen maar natuurgebieden) en daarmee krijg je ook een indruk wat de betere vogelgebieden in Nederland (en soms in het buitenland) zijn. Ook de foto op pagina 65 van een geoorde fuut in de Emerput bij Breda wil ik niet onvermeld laten. Fenomenaal!

Ik zou zeggen: vergaap jezelf lekker aan de foto’s in Birdpix 7 en ga dan vervolgens zelf op pad. Misschien kan dit fotoboek je zelfs inspireren om zelf een fotoboek te maken. Dat is tegenwoordig zo moeilijk niet meer.

Birdpix 7 / Daan Schoonhoven / Birdpix / Hardcover

Koop dit boek

 

Recensies van insectenboeken