Recensie: Birdpix 6, Daan Schoonhoven

In de boekenreeks Birdpix draait alles om fotografie. En niet zomaar fotografie, nee, fotografie van de bovenste plank, van de hoogste klasse! Elk deel heeft een eigen thema en dus ook Birdpix 6. Het thema van dit deel is ‘Vogels en hun leefgebied’. Het is een fraai fotoboek waarin je ook nog eens uitstekende informatie meekrijgt.

Zoals ik in de inleiding al aangaf: Birdpix 6 bevat talloze foto’s waar je naar kunt blijven kijken. Zo goed, zo scherp, zo bijzonder. De ene unieke foto na de andere vult de bladzijden. Uniek is vrijwel elke natuurfoto die wordt gemaakt, maar deze foto’s zijn uniek vanwege hun kwaliteit. Wil je vogels leren fotograferen dan vind je in Birdpix 6 inspiratie voor tien. Zie de kwaliteit van deze foto’s te evenaren en je weet: ik ben een topfotograaf.

Het leuke is dat de fotograaf bij elke foto zijn of haar verhaal vertelt over hoe en onder welke omstandigheden de foto tot stand kwam. Zo vertelt Henny Brandsma over zijn foto van de roodborsttapuit: ‘Het liefst richt ik mij gedurende een langere periode op één vogel. Met deze roodborsttapuit ben ik enkele weken bezig geweest. Het voordeel van deze manier van werken is dat de vogel gewend raakt aan mijn aanwezigheid. Bovendien is de auto van waaruit ik fotografeer helemaal dichtgemaakt met kleedjes, zodat de vogels mijn eventuele bewegingen niet kunnen zien.’ En daarmee krijg je een eerste tip: zorg ervoor dat je de ramen van je auto afsluit met kleedjes zodat de vogels je niet kunnen zien. De tweede tip is: hou vol!

birdpix 6

Bij elke foto staat bovendien vermeld in welk gebied de foto is gemaakt. Het kan een natuurgebied zijn, maar ook een havengebied als de Maasvlakte. Het leuke hiervan is dat je op deze manier kennis maakt met maar liefst 88 uitstekende vogelgebieden in Nederland én buitenland. Want de foto’s in Birdpix 6 zijn niet allemaal op Nederlands grondgebied gemaakt. De fotograferen weken soms uit naar een andere regio in Europa. Denk aan Bass Rock in Schotland of Oostende in België. Maar meer dan negentig procent van de gebieden liggen wel in Nederland. Van Zeeland tot Groningen, alle provincies komen aan bod. En dus kun je Birdpix 6 ook nog eens beschouwen als een soort van natuurreisgids, waarbij je wel moet beseffen dat je van de natuurgebieden alleen een algemene beschrijving krijgt. Er worden natuurgebieden in vijf categorieën beschreven: Kust & Duin, Bos & Hei, Moeras & Meer, Landelijk Gebied en Stad & Dorp.

Birdpix 6 heeft me blij verrast. Het is een schitterend fotoboek dat je tal van tips geeft op het gebied van vogelfotografie en je maar liefst 88 interessante vogelgebieden presenteert.

Birdpix 6 / Daan Schoonhoven / Vrije uitgevers / paperback