Recensie: Bird Wildlife of Aruba, Gregory M. Peterson

Er ligt een wel heel dik fotoboek voor me. Het telt maar liefst vierhonderdtweeëndertig pagina’s met op elke pagina een tropische verrassing. Het is een boek waarin de rijke avifauna van Aruba aan je wordt voorgesteld: Bird Wildlife of Aruba onder redactie van Gregory Peterson. Ben je vogelaar, dan heb je na het lezen en bekijken van dit monumentale boek een extra reden om af te reizen naar dit tropische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

 

 

Hoewel Aruba niet zo gek groot is, is het landschap behoorlijk gevarieerd. Een collega van me vertelde me dat Aruba groener is dan Curaçao. Ik geloof hem onvoorwaardelijk na het lezen en bekijken van Bird Wildlife of Aruba. Het eiland is relatief vlak met een paar heuvels in het noorden. De hoogste heuvel reikt ongeveer tweehonderd meter hoog. Op een aantal locaties domineren rotsen en lava, terwijl je in het zuiden mangroves aantreft. Rivieren kent Aruba niet. Wel een paar brakke meertjes. Droog en nat seizoen wisselen elkaar af. Wanneer het regenseizoen begint ondergaat het eiland een ware metamorfose. Planten lopen uit, bloemen beginnen te bloeien. En omdat het regenseizoen samenvalt met de winterperiode in het noorden, arriveren er veel trekvogels vanuit Noord-Amerika en zelfs vanuit Alaska. Wat Aruba op vogelgebied echt uniek maakt zijn de zeevogels, schrijft Gregory Peterson in het inleidende hoofdstuk van Bird Wildlife of Aruba. Zoals je uit de titel kunt afleiden is het geschreven in het Engels.
Wil je Aruba bezoeken om er te gaan vogelen, dan is het lezen van het inleidende hoofdstuk een aanrader. Peterson geeft namelijk ook een overzicht van de belangrijkste vogelgebieden op Aruba. En bij elk gebied een uitgebreide omschrijving. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Spanish Lagoon. Het is een van de grootste natuurlijke lagunes in de Caraïben. Modderbanken en mangroves trekken duizenden vogels aan. Ik noem nog één van die andere befaamde vogelgebieden: San Nicolas Bay Reef Islands. De zeetrek is het jaarlijkse spektakel in dit natuurgebied. Daarnaast broeden er maar liefst tien soorten sternen.

De vogelrijkdom op Aruba is enorm. Tijdens het lezen en bekijken van Bird Wildlife of Aruba kwam ik onder de indruk van de vele vogels die er voorkomen. Vaak tropische verrassingen. Soms ook iets minder tropisch, de wintergasten uit noordelijke streken bijvoorbeeld. Steltlopers in winterkleed hebben vaak een wat ingetogen verenkleed. En tot mijn verrassing kwam ik vogels tegen die wij ook in de Europese gewesten van ons koninkrijk zien. De slobeend bijvoorbeeld. En het visdiefje en de pijlstaart.

Maar wie vogels gaat kijken op Aruba komt natuurlijk voor die vele, vele vogels die je in ons land niet ziet. Wat te denken van de cederpestvogel, de oranje troepiaal of de roodkraaggors? De vele soorten reigers spreken mij ook erg aan. De roodhalsreiger, witbuikreiger of de fluitreiger bijvoorbeeld. De slagroom op de taart zijn denk ik de Amerikaanse fregatvogel en de Rode flamingo. Twee spectaculaire soorten die veel mensen zullen aanspreken. Maar er vliegt nog veel meer spectaculairs rond daar op Aruba!

In Bird Wildlife of Aruba maak je op een geweldige manier kennis met de avifauna op Aruba. Elke soort wordt paginagroot en gedetailleerd afgebeeld. Het is een vogelgids in een supergroot formaat van ruim drieëntwintig honderd gram, oftewel bijna twee en een halve kilo. Een heerlijk boek om in te bladeren en een schitterend boek om in je kamer neer te leggen.

Ontzettend handig vind ik het register achterin het boek. Het is een overzicht van alle soorten vogels die je op Aruba kunt zien. De soortnamen worden weergegeven in het Engels, in Papiamento, Nederlands, Spaans en Latijn. Ook het vogels kijken globaliseert en ik vind dat elke serieuze vogelgids een register met internationale namen moet bevatten.

Bird Wildlife of Aruba is een vogelgids die je niet graag in je rugzak meesjouwt. Zeker niet wanneer de temperaturen tropische hoogten bereiken. Het is wel een boek dat ik je wat graag aanraad als je overweegt naar Aruba af te reizen om er vogels te kijken. Ook kan ik me voorstellen dat Bird Wildlife of Aruba een prachtige herinnering is aan je vogelreis naar een van de mooiste eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Plaats in het register een stipje bij de vogels die je er daadwerkelijk hebt gezien. Ik hoop dat je veel stipjes zult zetten.

Bird Wildlife of Aruba is een belevenis op zichzelf die slechts kan worden overtroffen door het zien van alle vogels die in dit monumentale boek staan vermeld. ‘It is easy to understand why so many of us are so fond of birds. They are lively; they are lovely; and they are everywhere,’ schrijft de bekende bioloog en filmmaker David Attenborough naast de schitterende foto van de Black Skimmers, oftewel de Amerikaanse schaarbekken. Ik kan het niet mooier samenvatten.

Bird Wildlife of Aruba / Gregory M. Peterson / LM Publishers / hardcover

De beste verrekijkers voor een verre reis (want compact en licht):

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Vanguard geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski CL Companion behoort tot de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks