Recensie: Bird Wildlife of Aruba, Gregory M. Peterson

Er ligt een wel heel dik fotoboek voor me. Het telt maar liefst vierhonderdtweeëndertig pagina’s met op elke pagina een tropische verrassing. Het is een boek waarin de rijke avifauna van Aruba aan je wordt voorgesteld: Bird Wildlife of Aruba onder redactie van Gregory Peterson. Ben je vogelaar, dan heb je na het lezen en bekijken van dit monumentale boek een extra reden om af te reizen naar dit tropische deel van het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoewel Aruba niet zo gek groot is, is het landschap behoorlijk gevarieerd. Een collega van me vertelde me dat Aruba groener is dan Curaçao. Ik geloof hem onvoorwaardelijk na het lezen en bekijken van Bird Wildlife of Aruba. Het eiland is relatief vlak met een paar heuvels in het noorden. De hoogste heuvel reikt ongeveer tweehonderd meter hoog. Op een aantal locaties domineren rotsen en lava, terwijl je in het zuiden mangroves aantreft. Rivieren kent Aruba niet. Wel een paar brakke meertjes. Droog en nat seizoen wisselen elkaar af. Wanneer het regenseizoen begint ondergaat het eiland een ware metamorfose. Planten lopen uit, bloemen beginnen te bloeien. En omdat het regenseizoen samenvalt met de winterperiode in het noorden, arriveren er veel trekvogels vanuit Noord-Amerika en zelfs vanuit Alaska. Wat Aruba op vogelgebied echt uniek maakt zijn de zeevogels, schrijft Gregory Peterson in het inleidende hoofdstuk van Bird Wildlife of Aruba. Zoals je uit de titel kunt afleiden is het geschreven in het Engels.

Wil je Aruba bezoeken om er te gaan vogelen, dan is het lezen van het inleidende hoofdstuk een aanrader. Peterson geeft namelijk ook een overzicht van de belangrijkste vogelgebieden op Aruba. En bij elk gebied een uitgebreide omschrijving. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Spanish Lagoon. Het is een van de grootste natuurlijke lagunes in de Caraïben. Modderbanken en mangroves trekken duizenden vogels aan. Ik noem nog één van die andere befaamde vogelgebieden: San Nicolas Bay Reef Islands. De zeetrek is het jaarlijkse spektakel in dit natuurgebied. Daarnaast broeden er maar liefst tien soorten sternen.

De vogelrijkdom op Aruba is enorm. Tijdens het lezen en bekijken van Bird Wildlife of Aruba kwam ik onder de indruk van de vele vogels die er voorkomen. Vaak tropische verrassingen. Soms ook iets minder tropisch, de wintergasten uit noordelijke streken bijvoorbeeld. Steltlopers in winterkleed hebben vaak een wat ingetogen verenkleed. En tot mijn verrassing kwam ik vogels tegen die wij ook in de Europese gewesten van ons koninkrijk zien. De slobeend bijvoorbeeld. En het visdiefje en de pijlstaart.

Maar wie vogels gaat kijken op Aruba komt natuurlijk voor die vele, vele vogels die je in ons land niet ziet. Wat te denken van de cederpestvogel, de oranje troepiaal of de roodkraaggors? De vele soorten reigers spreken mij ook erg aan. De roodhalsreiger, witbuikreiger of de fluitreiger bijvoorbeeld. De slagroom op de taart zijn denk ik de Amerikaanse fregatvogel en de Rode flamingo. Twee spectaculaire soorten die veel mensen zullen aanspreken. Maar er vliegt nog veel meer spectaculairs rond daar op Aruba!

In Bird Wildlife of Aruba maak je op een geweldige manier kennis met de avifauna op Aruba. Elke soort wordt paginagroot en gedetailleerd afgebeeld. Het is een vogelgids in een supergroot formaat van ruim drieëntwintig honderd gram, oftewel bijna twee en een halve kilo. Een heerlijk boek om in te bladeren en een schitterend boek om in je kamer neer te leggen.

Ontzettend handig vind ik het register achterin het boek. Het is een overzicht van alle soorten vogels die je op Aruba kunt zien. De soortnamen worden weergegeven in het Engels, in Papiamento, Nederlands, Spaans en Latijn. Ook het vogels kijken globaliseert en ik vind dat elke serieuze vogelgids een register met internationale namen moet bevatten.

Bird Wildlife of Aruba is een vogelgids die je niet graag in je rugzak meesjouwt. Zeker niet wanneer de temperaturen tropische hoogten bereiken. Het is wel een boek dat ik je wat graag aanraad als je overweegt naar Aruba af te reizen om er vogels te kijken. Ook kan ik me voorstellen dat Bird Wildlife of Aruba een prachtige herinnering is aan je vogelreis naar een van de mooiste eilanden binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Plaats in het register een stipje bij de vogels die je er daadwerkelijk hebt gezien. Ik hoop dat je veel stipjes zult zetten.

Bird Wildlife of Aruba is een belevenis op zichzelf die slechts kan worden overtroffen door het zien van alle vogels die in dit monumentale boek staan vermeld. ‘It is easy to understand why so many of us are so fond of birds. They are lively; they are lovely; and they are everywhere,’ schrijft de bekende bioloog en filmmaker David Attenborough naast de schitterende foto van de Black Skimmers, oftewel de Amerikaanse schaarbekken. Ik kan het niet mooier samenvatten.

Bird Wildlife of Aruba / Gregory M. Peterson / LM Publishers / hardcover