Recensie: Bijenhouden voor iedereen, Jeroen Vorstman

Bijen houden is helemaal in. Het is duurzaam, is goed voor de bestuiving van onze bloemetjes en bovendien: het levert ook nog eens overheerlijke honing op. En bij zo’n trend past ook dat er boeken verschijnen om de imkers te informeren en te inspireren. Bijenhouden voor iedereen van Jeroen Vorstman is er zo één. Een mooi vormgegeven boek voor een breed publiek.

 

 

 

 

Een publiek zó breed, dat zelfs niet-lezers het zullen waarderen. Lang niet alle imkers houden immers van lezen. Overigens: je kunt tegenwoordig ook prima bijen houden in je stadstuin, op je balkon of dak. Bijenhouden voor iedereen is fraai opgemaakt met talloze kleurenfoto’s, de één nog mooier dan de ander en soms heel groot. En de tekst is lekker toegankelijk. Vlot geschreven en alleen vaktermen daar waar nodig. Kortom, iedereen kan het lezen.




Het eerste dat ik lees is dat er wereldwijd ongeveer twintigduizend bijensoorten zijn. En dat slechts zeven daarvan honingbijen zijn. En dat bijenhouders alleen de Europese honingbij in de kasten houden. Je kunt dus wel zeggen dat je als imker met een zeer bijzonder beestje aan de slag bent. Ik lees niet alleen, ik kijk ook. Wat ik al schreef, mooie foto’s plezieren de bladzijden. Wat ik leuk vind is dat bij elke foto wordt vermeld wat de bijen aan het doen zijn. Beeld en tekst vullen elkaar maximaal aan.

Van ei tot bij. Van bijenwas tot honing en propolis. Koningin, werkbijen en darren. De bijenkast waarin het allemaal gebeurt. En alles wat je moet weten om aan de slag te gaan als imker. Over je kleding, gereedschap, de beste locaties voor je kast, de drachtkalender oftewel: wanneer bloeit welke plant en de eerste van alle vragen: hoe kom ik aan bijen? Al deze onderwerpen worden uitgebreid besproken. En als er eens een bij onder je pak kruipt en je krijgt een steek, geen nood. Na het lezen van Bijenhouden voor iedereen weet je precies wat je moet doen.

Wist je dat een bijenvolk door biologen als een eeuwig levend organisme wordt gezien? Natuurlijk, individuele werkbijen sterven vaak al naar een paar weken. Maar die worden prompt vervangen door nieuwe soortgenoten. Die op hun beurt, afijn je snapt wel, werkbijen zijn er altijd. Hetzelfde geldt voor de koningin die veel ouder kan worden. Die wordt op een goed moment vervangen door een van haar eigen dochters. En de darren? Ook die blijven uit hun opgehoogde raatjes kruipen. Aan het bestaan van een bijenvolk komt in principe geen einde. Maar ja. Dat is natuurlijk een utopie. Een flinke overstroming en het volk is kapot. Om maar niet te spreken over vervuiling, vergiftiging en de varroamijt. Ook aan een eeuwig levend bijenvolk kan zomaar een einde komen. Alle reden dus om als (beginnend) imker precies te weten hoe je een bijenvolk moet verzorgen.

Als ik een bijenboek bespreek, verkondig ook graag een blijde boodschap. En die is dat er tegenwoordig mengsels van inheemse bloemen verkrijgbaar zijn. Zaai eens zo’n mengsel in de tuin. Je helpt er de bijen en andere insecten enorm mee.

Jeroen Vorstman is zelf beheerder van meer dan honderd bijenvolken en werkt voor het Bijenhuis van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging. Hij ontpopt zich in zijn boek Bijenhouden voor iedereen als een echte ambassadeur voor het bijen houden. Zowel de beginnende als de ervaren imker zullen zijn boek waarderen.

Laat de lente maar komen en de bijen weer gaan vliegen!

Bijenhouden voor iedereen / Jeroen Vorstman / Kosmos Uitgevers / als hardcover en e-boek