Recensie: Bijenhouden voor dummies, Howland Blackiston

Bijenhouden is helemaal hot. Het is duurzaam, ontzettend leuk en het levert ook nog iets heel lekkers op: honing. In de boekenreeks ‘… voor dummies’ verscheen daarom recent het deel Bijenhouden voor dummies van Howland Blackiston. 

 

 

 

Bijenhouden voor dummies. Welke suggesties gaan nu eigenlijk uit van zo’n titel? Allereerst dat bijenhouden door iedereen valt te leren, zelfs door dummies. Het boek is immers gericht op mensen die weinig of niets van deze onderwerpen afweten. Het taalgebruik is eenvoudig, iedereen zou het moeten begrijpen. Oftewel: niemand is te dom om bijenhouden te leren. En dat is goed nieuws.
De teksten zijn inderdaad in begrijpelijke taal geschreven. De onderwerpen worden in korte alinea’s beschreven. Bijenhouden voor dummies is typisch een boek voor mensen die niet echt van lezen houden. Snel de informatie tot je nemen, om de aanwijzingen vervolgens in de praktijk te brengen. Of het boek daarvoor voldoende bagage meegeeft? De onderwerpen zijn in elk geval compleet genoeg. Alles wat je moet weten om imker te worden, vind je in dit boek. Van het belang van bijenhouden voor de bestuiving tot het verzorgen van een bijenvolk. Natuurlijk komen onderwerpen als het bestrijden van plagen (denk aan de varroamijt), het verzamelen van de honing en het door de winter helpen van het bijenvolk aan de orde. Heel praktisch allemaal, precies wat je van een handboek mag verwachten.

Anders dan veel andere boeken over bijenhouden, bevat Bijenhouden voor dummies weinig foto’s. Het is een leesboek, geen kijkboek. In dat opzicht legt Bijenhouden voor dummies het af tegen Het complete bijenboek dat vorige week verscheen. Dat laatste boek is een feest om in te bladeren. Elke bladzijde is mooi opgemaakt en versierd met kleurenfoto’s. Bijenhouden voor dummies is een sober boek, gericht op snel leren. Het is tevens een formule-boek, aan die indruk ontkom je niet. Of je nu het deel Gezond eten voor dummies of Windows 10 voor dummies leest, het is telkens hetzelfde format, dezelfde snelle formule.

Hier en daar zijn de redacteuren iets te snel geweest. Er komen best wat redactionele fouten in het boek voor. En dat is jammer. Want op zichzelf is een formule als die van Bijenhouden voor dummies best aantrekkelijk. Zeker voor mensen die niet graag lezen. Laat de uitgever een eventuele herdruk nog eens kritisch doornemen (of beter nog: voorleggen aan een ervaren imker) om de foutjes eruit te vissen.

Als ik een bijenboek bespreek, verkondig ook graag een blijde boodschap. En die is dat er tegenwoordig mengsels van inheemse bloemen verkrijgbaar zijn. Zaai eens zo’n mengsel in de tuin. Je helpt er de bijen en andere insecten enorm mee.

Bijenhouden voor dummies is een handboek voor de would-be imker die niet van lezen houdt. Het is compleet en toegankelijk geschreven. Helaas niet het mooiste bijenboek dat ik in handen had. Maar goed, of je dat belangrijk vindt, moet je zelf uitmaken.

Bijenhouden voor dummies / Howland Blackiston / BBNC Uitgevers / paperback