Recensie: Het bijenboek, Piotr Socha en Wojciech Grajkowski

Het bijenboek piotr sochaPiotr Socha groeide op tussen de bijen. Nu is hij vormgever en illustrator en een van de populairste cartoonisten in Polen. Hij publiceerde een fantastisch prentenboek over de bij. Wil je je kinderen laten kennis maken met de wonderlijke wereld van de bijen, lees hen dan voor uit Het bijenboek van Piotr Socha.

Koop dit boek

 

 

 

 

Welke soorten bijen bestaan er? Hoe lang vliegen er bijen rond op aarde? Wanneer aten mensen voor het eerst honing? Wat is honing eigenlijk? Hoeveel bloemen moet een bij bezoeken voor één kilo honing? En hoeveel kilometer leggen ze daarvoor af? Een verbazingwekkende afstand van ongeveer 150.000 verklap ik alvast. Welke streek vloeit over van de honing? Hoe oogsten traditionele Afrikanen honing?
Deze, en talloze andere weetjes over de bij, lees je in Het bijenboek van Piotr Socha. Dat klinkt redelijk droog, maar dat is het ab-so-luut niet! Dit is een prentenboek van grote klasse. Dat geldt voor de teksten, en al helemaal voor de illustraties waar kwaliteit en plezier van afspatten. Zo’n prentenboek leg je voor je plezier pontificaal in het zicht. Op de koffietafel bijvoorbeeld. Opdat de visite Het bijenboek ook even kan doorbladeren. Want dat ze het zullen openen, dat staat vast. Ik rep nu wel van een koffietafel, maar Het bijenboek leent zich natuurlijk ook prima voor gebruik op de basisschool. Lees de kinderen eruit voor en laat hen de prenten zien. Het worden onvergetelijke lessen, zeker wanneer je na het voorlezen een bezoekje brengt aan een imker. Zie hier: een klassenproject is geboren!

Als ik een bijenboek bespreek, verkondig ook graag een blijde boodschap. En die is dat er tegenwoordig mengsels van inheemse bloemen verkrijgbaar zijn. Zaai eens zo’n mengsel in de tuin. Je helpt er de bijen en andere insecten enorm mee.

Overigens blijf je lezen in Het bijenboek; het telt maar liefst 80 pagina’s! De vormgeving is zeer bijzonder, de afwerking ook: het is uitgevoerd in een kloek formaat en als luxe hardcover. Met zo’n boek verras je kind én ouder.

Het bijenboek van Piotr Socha is een van de beste prentenboeken in zijn soort. Het is echt van grote klasse.

Het bijenboek / Piotr Socha / Lannoo / Hardcover

Koop dit boek

 

vogelgidsen voor kinderen compleet