Recensie: Bierfietsboek België, Pierre Pauquay

Velen houden ervan, sommigen totaal niet, en tot de laatsten behoor ik: degenen die bier niet blieven. Waarom dan toch aandacht voor dit gebrouwen vocht? Omdat er een bijzondere fietsgids is verschenen die je op de fiets van brouwerij naar brouwerij leidt, maar veel belangrijker: omdat je tijdens je fietstochten kennis maakt met de natuur in België. En dat heeft dan weer wel mijn interesse! Vandaag maak je kennis met het Bierfietsboek België van Pierre Pauquay!

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Want: je hoeft deze fietstochten natuurlijk niet te voleinden met het drinken van een potje bier. Er zullen vast ook andere dranken worden geschonken, waaronder meer geschikte voor leden van de blauwe knoop. Maar laten we niet te min doen over het Belgische bier! Er staan illustere namen op de lijst van brouwerijen, dus wie juist wel liefhebber is van klassieke en unieke bieren, die raad ik aan om het Belgische land te verkennen met het Bierfietsboek België als schone gids. Om meerdere redenen is dit een verfrissende gids om door België te fietsen.

Vlaamse bieren en Waalse bieren, zelfs nog Brusselse! Je fietst langs plekken met veel historie. Langs Ieper bijvoorbeeld, waar de sporen van de Eerste Wereldoorlog nog altijd zichtbaar zijn. Of langs de Borinage, waar je zelfs in de sporen van Vincent van Gogh rijdt! De tocht langs Sint-Hubert voert je door een indrukwekkend woud. En andere routes brengen je aan de oevers van een wild stromende rivier of een oeroud veengebied. Fietstochten van een paar uur of van een dag. Fietstochten tegen de stress en alle andere zorgen waarmee het moderne leven ons opzadelt. Fietsen maar, en tijdens de tussenstop of na afloop een pint schuimend nat. Dat laatste mij niet gezien, maar zelfs als lid van de blauwe knoop mag je de bierliefhebber benijden. De bierliefhebber krijgt hier geen ordinaire massapils uit het Hollandse land, schuimend vocht waar niemand trots op is behalve de reclamemaker, maar een lokaal speciaalbier waar met zorg en aandacht aan is gewerkt! Maar goed, laat ik nu ook weer niet te veel reclame gaan maken voor alcohol. Tis ook weer niet het meest gezonde goedje wat je naar binnen klokt…

Tis wel geestig: ik ben nog geen enkele fiets- of wandelgids tegengekomen waarin wordt gewaarschuwd voor de jacht. Controleer de data van het jachtseizoen lees ik voordat je gaat fietsen in Nassogne en Habbay-la-Neuve, plaatsen die in of bij een groot woud zijn gelegen. Jazeker, dat is ook België. Hier wordt nog fanatiek gejaagd. Daar zie ik al helemaal geen heil in.

recensie bierfietsboek belgie pierre pauquay

De eerste fietstocht spreekt me meteen al aan: die bij Diksmuide en omstreken. De tocht voert je immers ook naar Nieuwpoort, gelegen aan de oever van de IJzer, waar je een prachtig en oorspronkelijk natuurgebied kunt bewonderen compleet met zeehonden en al. Ik bezocht dit natuurgebied in de herfst van 2023 en maakte er een fantastische vogelwandeling.

Ondertussen zoek ik tevergeefs naar de fietstocht door de streek die ook door Vincent van Gogh is bezocht. Ik bladerde eerlijk gezegd ook weer niet al te fanatiek. Ik stopte al bij Thuin, gelegen in Zuid-België, waar de vallei van de vrede zich uitstrekt. In de Abdij van Aulne wordt een blonde gebrouwen. Een abdijbier die geurt naar anijs en hop, eentje met een intense smaak, die van karamel. Bittere tonen domineren, de zoete flink minder. Abbaye d’Aulne Premier Cru, zo is het abdijbier geheten. De fietsroute is er makkelijk, bij een gemiddeld tempo fiets je zo’n 3 uur in het rond en als ik het goed heb kun je hier met vrijwel elk type fiets gaan rijden. Bossen, een rivier en een serene sfeer vullen de vallei. De wegen zijn soms in erbarmelijke staat, maar zou dat niet juist de charme zijn van deze route? Ik weet het niet. Zou ik hier een lekke band rijden, dan is er van charme geen sprake meer.

De abdijbieren die hier gebrouwen hebben, hebben al menig prijs gewonnen. Er worden trouwens ook fruitbieren gebrouwen. Je kunt de bieren beproeven in de taverne van de abdij van Aulne. Wil je Brasserie Val de Sambre bezoeken, dan moet je een afspraak maken. De adressen waar je de bieren kunt kopen, worden ook netjes vermeld. En natuurlijk, België is ook Bourgondisch land en dus krijg je ook een tip om de maaltijd te gebruiken.

Bij menig fietsroute prijken schitterende natuurfoto’s al dan niet met fietser in beeld.

Een leuke gids en inderdaad verfrissend, dit Bierfietsboek België. Prachtig vormgegeven en ook nog eens met een praktische indeling. Voor de wielrenners en andere typen fietsers onder ons, zeer aan te bevelen. Je ontdekt in alle opzichten de schone kanten van het Belgische land. En nee, helaas, er is nog geen Bierfietsboek Nederland te verkrijgen. Wie weet komt dat er ook nog eens van.

Bierfietsboek België / Pierre Pauquay / Uitgeverij Luster / als paperback

Duurzame producten voor de vogels in je tuin

Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.