Recensie: Beleef de natuur, 80 verrassende tochten, Stichting Natuurmonumenten

Word je lid van Natuurmonumenten, dan ontvang je het boek Beleef de natuur gratis per post. Een leuke geste van deze natuurorganisatie. Zo ontdek je immers de mooiste gebieden. Helaas is het boek niet te koop in de boekhandel, maar gelukkig is daar internet. Internet maakt alles toegankelijk, zelfs boeken die exclusief voor een besloten club zijn uitgegeven. Wandel je graag in de natuur, maar ben je geen lid van Natuurmonumenten, zie dan een exemplaar van dit mooie boek op te kop te tikken.

Eerlijk gezegd snap ik niet zo goed dat Beleef de natuur niet te koop is. Hang er een eerlijke prijs aan en je genereert als uitgever inkomsten. Zeker als je zo’n kwaliteitsboek aanbiedt. Dit boek brengt je in de mooiste natuurgebieden die in beheer zijn van Natuurmonumenten. De wandelingen in dit boek brengen in je in vrijwel alle streken van Nederland. Je maakt heidewandelingen, erfgoedwandelingen, botanische wandelingen, stuifzandwandelingen, duinwandelingen en boswandelingen. En als je liever fiets, dan biedt dit boek je een groot aantal prachtige fietstochten. En is het een zomerse dag en weet je niet goed wat te doen, dan een kanotocht door een van de natuurgebieden. Alle tochten zijn ingedeeld per provincie en om je de keuze nog makkelijker te maken, zijn er ook overzichten per seizoen, van de mooiste Nationale Parken en van vogelhotspots.

Al deze gebieden zijn natuurlijk mooi, maar mij interesseren de vogelhotspots nog het meest. Welke het zijn? Nou, onder andere Texel, het Fochteloërveen, de Ackerdijkse Plassen, Eemland en het Zwanenwater. Stuk voor stuk gebieden die er mogen zijn en die je een keer moet hebben bezocht.

beleef-de-natuur-80-verrassende-tochten

Bij elke tocht wordt ontzettend veel informatie gegeven. Allereerst een overzichtje van de planten en dieren je tegen kunt komen. De meest interessante natuurlijk. In welk seizoen je het gebied het beste kunt bezoeken. Natuurlijk praktische informatie over startpunt, parkeerterreinen, bereikbaarheid per openbaar vervoer en horeca. De uitgebreide beschrijving biedt nuttige en interessante achtergrondinformatie. En bij elke tocht wordt in een apart kader een bijzondere planten- of diersoort uitgelicht. En dat alles prachtig vormgegeven, professioneel, met mooie foto’s en duidelijke overzichtskaartjes.

Nieuwe leden van Natuurmonumenten zullen vast een blij gezicht trekken als zij Beleef de natuur in de brievenbus aantreffen. Het is een mooie blijk van waardering van Natuurmonumenten. Mocht jij geen lid van Natuurmonumenten zijn (je kunt tenslotte niet van elke club lid zijn), en verken je ook graag de Nederlandse natuur, probeer Beleef de lente dan via een (internet)boekhandel op de kop te tikken. Het is een mooie uitgave die je op de mooiste plekken brengt. Let er wel op dat je niet te veel betaalt. Sommige aanbieders profiteren van schaarste en vragen woekerprijzen. Meer dan € 12,50 zou ik er in elk geval niet voor betalen.

Beleef de lente / Stichting Natuurmonumenten / paperback