Recensie: Basisgids Orchideeën, C.A.J. Kreutz

Met de Basisgids Orchideeën kun je alle hoofdsoorten in de Benelux op naam brengen. Alle soorten worden uitgebreid beschreven en in beeld gebracht. Ook gaat C.A.J. Kreutz, een orchideeënexpert, in op achtergrondsinformatie als de biologie, ecologie, levenscylus van orchideeën (en zo nog een paar onderwerpen). Kortom, deze gids is wel heel handig voor in het veld.

Aan de basis van de Basisgids Orchideeën ligt het nog te verschijnen standaardwerk over De Orchideeën van de Benelux. Dit moet een fenomenaal werk worden bestaande uit 1.200 pagina’s waarop beschrijvingen van 150 taxa (hoofdsoorten, ondersoorten en variëteiten). Prijs je gelukkig dat deze basiscursus is verschenen, want die is een stuk handzamer voor gebruik in het veld. Het standaardwerk heeft natuurlijk heel andere toepassingen.

Zoals ik in de inleiding al aangaf, in de Basiscursus Orchideeën wordt uitgebreid ingegaan bij tal van onderwerpen die met orchideeën te maken hebben. Ik noemde al een aantal onderwerpen en vul deze gerust aan met hybriden, bescherming van orchideeën en orchideeënrijke landschappen. Dat laatste onderwerp boeide me behoorlijk. Niet alleen vanwege die orchideeën, maar ook vanwege de grote variëteit aan landschappen in de Benelux waar je orchideeën kunt vinden. Van loofbos tot beukenbos, van hellingbos tot struwelen, van droge duinhellingen tot kalkgraslanden, van borstelgraslanden tot natte hooilanden, van blauwgraslanden tot dotterbloemhooilanden, van kalkmoerassen tot voormalige kweldergronden. Ik hou niet voor niets halt bij de laatste. Ik ben namelijk van dichtbij getuige geweest van de gevolgen van de aanleg van de Oesterdam. Van de ene op de andere dag was het getij weg en liepen de voormalige slikken bij ons achter de dijk nooit meer onder. Een paar jaar na de afsluiting groeiden in de hoek bij het gemaal opeens talloze orchideeën. Mineraalrijke, zwavelrijke gronden waren het, lees ik in de Basisgids Orchideeën. En daar floreert een aantal orchideeënsoorten op.

Na de inleidende hoofdstukken volgt de handige determinatietabel voor alle orchideeën in de Benelux. Een uitgebreide sleutel welteverstaan. Het orchideeënseizoen moet nog aanbreken, ik ga komend voorjaar eens kijken of ik eruit kom met die sleutel.

En dan volgen de soortbeschrijvingen. Elke soort twee volle pagina’s. Een uitgebreide beschrijving waarin de auteur ingaat op de kenmerken, de herkenning, bloeitijd, groeiplaatsen, verspreiding en mate van zeldzaamheid van de betreffende soort. Naast de beschrijving vind je een aantal grote, duidelijke foto’s. Van veraf genomen en indrukwekkende close-ups. Van hondskruid tot harlekijn, van rood bosvogeltje tot koraalwortel, van rietorchis tot waddenorchis. Zoveel soorten, zo’n uitgebreide gids die toch basisgids heet.

Ga je het komende jaar het veld in op zoek naar orchideeën in de Benelux, dan is dit niet alleen een uitgebreide veldgids, het is ook een handzame gids. Geschreven door een orchideeënexpert. Kwaliteit dus die orchideeën verdienen (en plantenliefhebbers ook). Een fraai nieuw deel in de serie basisgidsen van KNNV Uitgeverij.

Basisgids orchideeën / C.A.J. Kreutz / KNNV Uitgeverij / paperback

recensie basisgids stinzenplanten

PS.
De serie Basisgidsen is speciaal voor de ‘gewone’ natuurliefhebber ontwikkeld. Eén van de andere deeltjes in de deze serie is de Basisgids Stinzenplanten waarvan je hier mijn recensie leest.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor

beginnende vogelaars en voor mensen

die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

Ligt heerlijk in de hand.

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan

in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

Ligt zeer prettig in de hand.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer prettig gebruikscomfort.

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers

in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!