recensie basisgids korstmossen

Recensie: Basisgids Korstmossen, Arie van den Bremer en Leo Spier

Korstmossen vallen nauwelijks op. Ze zijn vaak zo plat als een dubbeltje en groeien op onopvallende plaatsen. Hoewel. Als jong ventje wandelde ik elke week wel een paar keer over het talud langs de Thoolse zeedijk en daar vielen mij destijds de opvallend gele korstmossen al op. De Basisgids Korstmossen van Arie van den Bremer en Leo Spier beschrijft de meest voorkomende soorten korstmos in Nederland. Met de nadruk op grote en duidelijke foto’s. Speciaal voor leken en beginners.

Vaatplanten overheersen de natuur in onze beleving. Vaatplanten, dat zijn de ‘gewone’ planten, compleet met bladeren en bloemen. Korstmossen groeien op stenen en boomstammen. Op harde ondergronden dus. Soms zijn het niet meer dan grauwe vlekken op een stoeptegel, maar er zijn ook kleurige soorten. Maar in elk geval vallen ze een stuk minder op dan de vaatplanten. De Basisgids Korstmossen beschrijft ongeveer 125 soorten korstmossen die in ons land voorkomen. En dat op een manier die leken en beginners zullen begrijpen. Geen ingewikkelde taal, maar korte en bondige omschrijvingen en vooral veel en grote foto’s. Iedereen kan ermee aan de slag. 

Nu heb je in het Nederlands taalgebied is er nog een veldgids over korstmossen. De Veldgids Korstmossen beschrijft maar liefst 400 soorten, maar is een stukje ingewikkelder. En voor beginners is het nadeel dat bij elke soort slechts één foto staat. Ben je dus beginner, dan kun je denk ik het beste kiezen voor de Basisgids Korstmossen van Arie van den Bremer en Leo Spier.

In de Basisgids Korstmossen lees je allereerst allerlei achtergrondinformatie over korstmossen. Wat een korstmos is (een samenlevingsvorm van algen en/of blauwwieren me een schimmel). Hoe korstmossen zich voortplanten. Welke dieren korstmossen eten. En dat korstmossen antibiotica bevatten. Daarnaast natuurlijk een verklaring van begrippen, want helemaal zonder vaktermen gaat het in deze gids niet.

En dan de namen… Per soort komen de meest bijzondere namen aan je voorbij. Daarbij zijn de soorten ingedeeld naar uiterlijk. Van korstvormige korstmossen, bladvormige korstmossen en struikvormige korstmossen (en zo nog een aantal soorten). Blader je door de Basisgids Korstmossen dan lees je namen als Vliegenstrontjesmos, Valse knoopjeskorst, Bleekgroene schotelkorst, Gelobd sterschoteltje, Geboden schildmos, Hamsteroortje, Sterheidestaartje en Girafje. Elke soort wordt kort omschreven in met drie (en soms meer) grote en duidelijke foto’s afgebeeld. En reken maar dat sommige soorten korstmossen heel mooi zijn. Neem bijvoorbeeld de Rode heidelucifer. Wat een schoonheid. Eentje die zelfs met vijf foto’s is afgebeeld.

Eindconclusie: Wil je weten welke korstmossen je zoal tegenkomt in de tuin, tijdens wandelingen en fietstochten, en je bent een beginner, dan is de Basisgids Korstmossen een uitstekende gids. Ik neem hem voortaan mee denk ik, want op mijn vogeltochten kom ik ook heel veel korstmossen tegen. Leuk om te weten welke soorten het zijn.

Basisgids Korstmossen / Arie van den Bremer en Leo Spier / KNNV Uitgeverij / paperback

De beste paddenstoelengidsen van dit moment: