Recensie: In de ban van vogels, een kaartspel

Een gezellige boel wordt het, met het gloednieuwe vogelspel In de ban van vogels op tafel. Tenzij je niet tegen je verlies kunt. Maar dan krikken de vrolijke vogels op de kaartjes je humeur vast weer op. In de ban van vogels is een groepsspel waarbij het erom gaat alle kaarten in handen te krijgen. The winner takes it all.

Van de Schotse illustrator Christine Berrie verschenen eerder Vogelbingo en Vogelmemory. Twee spelen die zijn duizenden al hebben verslagen. Nu dus een derde spel, een troefspel. Even mooi vormgegeven, en in al zijn eenvoud (ik doel op de spelregels) reuze leuk.

Aan het aantal spelers worden geen beperkingen gesteld. Iedereen kan meedoen. Van jong tot oud waarbij jong staat voor: vanaf 6 jaar. De kaarten worden geschud en verdeeld onder alle spelers. De kaarten blijven onzichtbaar voor de tegenstanders en dan gaat de eerste ronde van start.

Het draait natuurlijk allemaal om de vogels op de kaartjes. Soorten als Geelkraagparadijsvogel en Liervogel kijken je aan. En delen hun eigenschappen met je op de kaartjes: SpanwijdteLangste reis, Legselgrootte, Zeldzaamheid, Levensduur en Balts. Op alle kaartjes staan deze eigenschappen met daarachter een getal. Degene die aan de beurt is, kiest een eigenschap (of zoals het in het spel genoemd wordt: categorie) en noemt de waarde. De speler met bij die eigenschap de hoogste waarde wint in die ronde alle kaarten. En zo gaat het spel verder, net zo lang tot een speler alle kaarten in handen heeft. De winnaar neemt de felicitaties en de prijs in ontvangst. En je kunt je opmaken voor een nieuw potje.

Kleurige vogels, exotisch en inheems, ze komen allemaal voorbij. Elke vogel wordt kort omschreven op het kaartje. Ook  leerzaam dus dit vogelspel In de ban van vogels. Maar gezellig bovenal.

In de ban van vogels, een kaartspel / Kosmos Uitgevers