recensie backpack bestemmingen Roëll de Ram

Recensie: Backpack bestemmingen, Roëll de Ram

SNP Wandelvakanties

 

Elke dag is één groot avontuur. Elke dag ben je vrij. Je maakt nieuwe vrienden en je leert jezelf kennen. Dé grote voordelen van backpacken, vertelt Roëll de Ram in het woord vooraf van het boek Backpack bestemmingen. Voor wie overweegt te gaan backpacken biedt ze in haar inspirerende boek een overzicht van de mooiste bestemmingen.

 

Allereerst de vraag: wat voor type backpacker ben jij? Het is namelijk een bont gezelschap dat over de wereld trekt met niet veel meer bagage dan in een rugzak past. Ben je een budgetbackpacker of een flashpacker. De laatsten vullen hun rugzak voor de helft met gadgets als drones, laptop en andere wonderen van techniek. De paspoortenverzamelaar verzamelt het liefst zoveel mogelijk stempels in het paspoort. Omdat de meeste backpackers op de centen letten, vind je voorin een handig overzicht van de goedkoopste backpack bestemmingen en tips over hoe je kunt besparen tijdens je reis. Een paklijst helpt je om de meest essentiële zaken mee te nemen en meer ook niet. Mijn petje af trouwens voor wie erin slaagt al die spullen mee te zeulen. Dat moet een flinke rugzak zijn.

Het draait in Backpack bestemmingen natuurlijk vooral om de bestemmingen zelf. Alle werelddelen doen mee, met een sterk accent op het Verre Oosten. Daar is het leven kennelijk goed, goedkoop en inspirerend. Van Indonesië tot Nepal, Myanmar en Japan, hier maak je kennis met wel heel andere culturen. Maar ook Australië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika doen aardig mee. Europa komt er bekaaid van af met twee bestemmingen: IJsland en Portugal. Maar goed, wie wil backpacken kijkt over het algemeen inderdaad voorbij de grenzen van ons continent.

Natuur, daar gaat het om op mijn weblog. Dus maar eens op zoek naar een paar bestemmingen waar de natuur overweldigend is. Het valt nog niet mee om een keuze te maken, want de natuur is op vrijwel alle bestemmingen overweldigend. Maar toch, hier mijn selectie:

Australië natuurlijk. Een van de fijnste landen om naar toe te gaan, lees ik in Backpack bestemmingen. Iedereen spreekt er Engels en alles is supergoed geregeld. Ga op zoek naar de kangoeroes of bezoek spectaculaire natuurgebieden als Uluru (Ayers Rock) of het Great Barrier Reef. Op een uur rijden van Sydney ligt aan de kust een plek waar je walvissen, pelikanen, dolfijnen en schildpadden kunt spotten.

Costa Rico natuurlijk. Het beste land ter wereld om vogels te kijken, zo las ik ergens. Wel iets duurder, maar de natuur is er overweldigend. 

Tja, moet ik Zuid-Afrika ook noemen? Waar je de Big Five kunt spotten, walvissen kunt zien en babyschildpadjes uit het ei ziet kruipen?

Van het Verre Oosten noem ik Taiwan. In de Taroko Gorge vind je overweldigend natuurschoon. Durf je het aan om de angstaanjagende Yanzikou-hangbrug te trotseren?

‘We are travellers,’ prijkt op de voorkant van Backback bestemmingen. Dat geloof ik gerust. Het hele boek ademt liefde voor reizen, liefde voor mooie en aangename plekken. De vele prachtige foto’s doen je meteen verlangen naar een ver oord. In elk hoofdstuk kom je de auteur ook tegen en dat geeft het boek een persoonlijk tintje.

Wil je gaan backpacken dan biedt Backpack bestemmingen je enorm veel inspiratie.

Backpack bestemmingen / Roëll de Ram / Kosmos Uitgevers / hardcover

De beste verrekijkers voor backpackers (want compact en licht):

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Vanguard geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski CL Companion behoort tot de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks