recensie backpack bestemmingen Roëll de Ram

Recensie: Backpack bestemmingen, Roëll de Ram

Elke dag is één groot avontuur. Elke dag ben je vrij. Je maakt nieuwe vrienden en je leert jezelf kennen. Dé grote voordelen van backpacken, vertelt Roëll de Ram in het woord vooraf van het boek Backpack bestemmingen. Voor wie overweegt te gaan backpacken biedt ze in haar inspirerende boek een overzicht van de mooiste bestemmingen.

 

Allereerst de vraag: wat voor type backpacker ben jij? Het is namelijk een bont gezelschap dat over de wereld trekt met niet veel meer bagage dan in een rugzak past. Ben je een budgetbackpacker of een flashpacker. De laatsten vullen hun rugzak voor de helft met gadgets als drones, laptop en andere wonderen van techniek. De paspoortenverzamelaar verzamelt het liefst zoveel mogelijk stempels in het paspoort. Omdat de meeste backpackers op de centen letten, vind je voorin een handig overzicht van de goedkoopste backpack bestemmingen en tips over hoe je kunt besparen tijdens je reis. Een paklijst helpt je om de meest essentiële zaken mee te nemen en meer ook niet. Mijn petje af trouwens voor wie erin slaagt al die spullen mee te zeulen. Dat moet een flinke rugzak zijn.

Het draait in Backpack bestemmingen natuurlijk vooral om de bestemmingen zelf. Alle werelddelen doen mee, met een sterk accent op het Verre Oosten. Daar is het leven kennelijk goed, goedkoop en inspirerend. Van Indonesië tot Nepal, Myanmar en Japan, hier maak je kennis met wel heel andere culturen. Maar ook Australië, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika doen aardig mee. Europa komt er bekaaid van af met twee bestemmingen: IJsland en Portugal. Maar goed, wie wil backpacken kijkt over het algemeen inderdaad voorbij de grenzen van ons continent.

Natuur, daar gaat het om op mijn weblog. Dus maar eens op zoek naar een paar bestemmingen waar de natuur overweldigend is. Het valt nog niet mee om een keuze te maken, want de natuur is op vrijwel alle bestemmingen overweldigend. Maar toch, hier mijn selectie:

Australië natuurlijk. Een van de fijnste landen om naar toe te gaan, lees ik in Backpack bestemmingen. Iedereen spreekt er Engels en alles is supergoed geregeld. Ga op zoek naar de kangoeroes of bezoek spectaculaire natuurgebieden als Uluru (Ayers Rock) of het Great Barrier Reef. Op een uur rijden van Sydney ligt aan de kust een plek waar je walvissen, pelikanen, dolfijnen en schildpadden kunt spotten.

Costa Rico natuurlijk. Het beste land ter wereld om vogels te kijken, zo las ik ergens. Wel iets duurder, maar de natuur is er overweldigend. 

Tja, moet ik Zuid-Afrika ook noemen? Waar je de Big Five kunt spotten, walvissen kunt zien en babyschildpadjes uit het ei ziet kruipen?

Van het Verre Oosten noem ik Taiwan. In de Taroko Gorge vind je overweldigend natuurschoon. Durf je het aan om de angstaanjagende Yanzikou-hangbrug te trotseren?

‘We are travellers,’ prijkt op de voorkant van Backback bestemmingen. Dat geloof ik gerust. Het hele boek ademt liefde voor reizen, liefde voor mooie en aangename plekken. De vele prachtige foto’s doen je meteen verlangen naar een ver oord. In elk hoofdstuk kom je de auteur ook tegen en dat geeft het boek een persoonlijk tintje.

Wil je gaan backpacken dan biedt Backpack bestemmingen je enorm veel inspiratie.

Backpack bestemmingen / Roëll de Ram / Kosmos Uitgevers / hardcover