recensie avontuurlijk tuinieren

Recensie: Avontuurlijk tuinieren, Katja Staring en Nienke Plantinga

Breng leven in je tuin. Dat is het motto van het ‘praktische informatieboek’ Avontuurlijk tuinieren van Katja Staring en Nienke Plantinga. Hoe groot of hoe klein je tuin ook is, er zijn altijd mogelijkheden om meer van je tuin te maken. In hun boek geven de schrijvers talloze tips om een aangename tuin aan te leggen. Aangenaam voor jezelf én voor dieren en planten.

De missie van Katja luidt: mensen met haar publicaties te inspireren om meer natuur in hun leven te brengen. En Nienke geeft in het voorwoord aan dat ze graag mensen helpt weer vertrouwd te raken met de natuur om hen heen. Toen ze elkaar ontmoetten, ontdekten ze dat ze dezelfde missie hadden, en dezelfde affiniteit met natuurlijk tuinieren. Een samenwerking was geboren en de kiem voor een avontuurlijk boek over tuinieren gelegd.

Waarom zou je dat nu eigenlijk doen, dat ‘avontuurlijk tuinieren’? Benader je het mensgericht, dan luidt het antwoord dat een groene omgeving grote voordelen biedt voor de menselijke bewoners. We voelen ons meer verbonden met de grotere wereld en we worden er een stuk empathischer van. Ook is er in een groene omgeving merkbaar minder agressie en criminaliteit. Als laatste voordeel noem ik dat in een groene omgeving depressiviteit voorkomt. De auteurs noemen nog een aantal voordelen voor ons mensen, maar dit zijn er wel voldoende denk ik.

Maar ook voor de dierenwereld en het klimaat is een groene tuin een stuk beter dan een tuin vol steen en kunstgras. Natuurlijk groen tempert de temperatuur in de omgeving. Een groene omgeving biedt een leefplek voor talloze dieren: insecten, vogels, amfibieën en zelfs reptielen. En een groene tuin stelt ons in staat om eigen voedsel te telen en minder afval te veroorzaken.

Praktische hulp

Hoe moeten we dat dan doen, zo’n groene tuin aanleggen? Op die vraag gaan de auteurs in hun boek Avontuurlijk tuinieren uitgebreid in. Het boek staat boordevol tips. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat er wel in. Wij zijn zelf ook bezig onze tuin te vergroenen en we staan voor de uitdaging om schaduwrijke plekken te beplanten. We komen er niet helemaal uit. Maar in Avontuurlijk tuinieren lees ik dat planten als geitenbaard, hosta, schout-bij-nacht en varens het goed doen in de schaduw. En in één van de bijlagen staan nog meer planten die in de schaduw gedijen. Dit boek heeft ons dus zeker geholpen.

Vakantiegevoel in je eigen tuin

Maar het moet natuurlijk wel leuk blijven. Sterker nog, tuinieren vanuit een groen hart moet een goed gevoel opleveren. We hoeven onszelf gelukkig niet te kwellen. De auteurs gaan zelfs zover door te stellen dat een groene tuin een vakantiegevoel kan opleveren. Het hele jaar door vakantie! In eigen tuin! Dat is nog eens aangenaam. Een hele pagina wordt gevuld met tips hoe je meer sfeer en vakantiegevoel in je tuin brengt.

Dieren in de tuin

Eén van de meest inspirerende hoofdstukken vind ik dat over de tuindieren. Hoe verwelkom je die in je tuin? De auteurs spreken zelfs van ‘je tuin als natuurgebied’. Dat spreekt me enorm aan. Ik kan heel erg genieten van de dagvlinders, nachtvlinders, kikkers en salamanders in onze tuin. Hoe meer, hoe beter. Maar hoe pak je dat aan? In elk geval is het plaatsen van een insectenhotel een must. En voor wie nog tuiniert op de traditionele wijze, die zij gerustgesteld: dit boek neemt je een hoop werk uit handen. Je hoeft je tuin namelijk nooit meer winterklaar te maken! De tuin maakt zichzelf wel winterklaar. En bovendien: verwelkte bloemen, holle stengels en bladeren bieden insecten te gelegenheid in je tuin te overwinteren. In dit hoofdstuk interviewen ze een aantal experts, waaronder Jip Louwe Kooijmans van Vogelbescherming Nederland. Hij deelt een aantal tips om je tuin vogelvriendelijk te maken.

Gelukkig, je mag ook heerlijk dromen over je tuin. Maak je eigen domein tot een plaats waar het aangenaam toeven is. Plant aardbeien of frambozen aan, of allerlei groenten. Een waterelement dat water doet stromen, brengt de gezelligheid van een meanderend beekje dichtbij. En wie van bloemen plukken houdt, begint een eigen bloemenpluktuin. Zoals je ziet, de auteurs zijn niet gefocust op de natuur alleen. Ook de tuineigenaar komt volledig aan zijn of haar trekken.

Meer groen graag. Dat is wat de auteurs uitstralen. Niet alleen voor de dieren, maar ook voor de mensen. Want groen straalt af op onszelf. Het maakt ons tot aangenamere mensen. En het maakt onze omgeving aangenamer voor onszelf. Avontuurlijk tuinieren is hét tuinboek voor wie zijn of haar tuin wil omzetten tot een stukje natuur waar het voor mens en dier goed toeven is. Het is fraai vormgegeven, elke bladzijde is smaakvol vormgegeven. En dan de tips. Die zijn ontelbaar. Avontuurlijk tuinieren. Meteen mee beginnen, is mijn advies. Met dit boek gaat het zeker lukken.

En als je toch nog meer hulp kunt gebruiken, dan kan het Tuinschrift Avontuurlijk tuinieren je vast helpen. Met extra tips en veel schrijfruimte voor je eigen tuinbelevenissen.

Avontuurlijk tuinieren / Katja Staring en Nienke Plantinga / KNNV Uitgeverij / als paperback