Recensie: De avonturen van Kuifje * De zonnetempel, Hergé

Het veertiende album van De avonturen van Kuifje voert je mee naar de binnenlanden van Peru. Daar gaan Kuifje en zijn illustere kompaan kapitein Haddock op zoek naar de ontvoerde professor Zonnebloem die zich aan boord van een vrachtschip moet bevinden. Dat blijkt inderdaad het geval, maar hij bevindt zich daar bepaald niet vrijwillig. De zonnetempel (oorspronkelijke titel: Le Temple du Soleil) voert je naar de binnenlanden van Peru, dwars door de Zuid-Amerikaanse natuur naar een oude Inca-tempel. 

Kuifje vangt op het vrachtschip een glimp op van de gedrogeerde professor Zonnebloem. Maar nog voordat hij de beste man kan bevrijden wordt Kuifje gesnapt en moet hij vluchten. Eenmaal aan land worden Kuifje van de immer grimmige kapitein Haddock geschaduwd door een duister figuur. Kapitein Haddock krijgt het al snel aan de stok met de overal aanwezige lama’s. Duizend bommen en granaten baten echter niet. De boze beesten spugen hem voortdurend in het gelaat. Ook het altijd aangename duo Janssen en Jansen waart op verstorende wijze rond in de strip. De zonnebloem is een Kuifje-strip optima forma.

Op hun speurtocht wordt er uiteraard flink gesaboteerd. Een treincoupé wordt afgekoppeld en stort in een ravijn. Kuifje, kapitein Haddock en hond Bobby brengen zich ternauwernood in veiligheid. Tot groot ongenoegen van kapitein Haddock trekt het gezelschap met een stel lama’s als draagbeesten de Zuid-Amerikaanse wildernis in. Een condor heeft het op Bobby voorzien, maar Kuifje verricht een heldendaad. Kapitein Haddock, compleet beneveld door een zeer gewaardeerde sterke drank, rolt op grote hoogte verpakt in een enorme sneeuwbal zijn ondergang tegemoet, maar schakelt een stel bandieten uit en behoudt op miraculeuze wijze het leven. In de jungle zijn een duizendmiljard bommen nog niet voldoende om de zwermen muggen te verslaan. Lachapen lachen hem uit, Zorrino, de hulpjongen moet met een welgeplaatst schot worden bevrijd uit de wurgende greep van een reusachtige slang. Een tapir buldozert voorbij en miereneters jagen kapitein Haddock angst aan.

Achter een waterval gaat een schacht schuil. Het brengt het speurende gezelschap in de Zonnetempel alwaar professor Zonnebloem moet worden geofferd aan de zonnegod. Hij heeft zich vergrepen aan een of ander Incavoorwerp en de brandstapel, aangestoken door de zon zelf, is zijn verdiende loon. Kuifje en kapitein Haddock worden echter gesnapt en flankeren de arme professor Zonnebloem. De Inca’s bieden Kuifje de gelegenheid zelf dag en tijdstip te kiezen waarop het vonnis wordt voltrokken. Slim als Kuifje is kiest hij voor de dag dat een zonsverduistering is voorzien. Op de dag van het vonnis wordt de zon verduisterd door de maan en laten de Inca’s Kuifje en zijn makkers vrij. De profetische gaven van Kuifje hebben hem gered.

Zoals ik al schreef, De zonnetempel is een Kuifje-album optima forma. Ben je liefhebber van strips (en van de Kuifje-albums) dan moet je dit album zeker lezen. Je maakt en passant behoorlijk kennis met de Zuid-Amerikaanse natuur en dat is in het licht van mijn weblog natuurlijk opperbest.

De zonnetempel / Hergé / Uitgeverij Casterman / paperback