Recensie: Atlas Obscura, Joshua Foer en Dylan Thuras

Wereldreizigers opgelet: de Atlas Obscura van Dylan Thuras voegt een extra dimensie toe aan jullie reizen. Elke pagina van dit omvangrijke boek getuigt ervan hoe wonderlijk onze aarde is. Want je leest over meer dan 1.000 bijzondere plekken op aarde. Mooie foto’s, gloedvolle omschrijvingen en praktische adviezen hoe je er moet komen. Met de Atlas Obscura op de bank wordt het plannen van de volgende reis een stuk spannender.

Unieke bestemmingen vinden met de Atlas Obscura

De wereld bespieden, zo kun je het lezen van de Atlas Obscura noemen. En de mensen die op de wereld wonen en die er zo vaak een merkwaardige boel van hebben gemaakt. De auteurs noemen hun boek een soort rariteitenkabinet van plaatsen die zowel de ‘wonderlust’ als de reislust willen inspireren. Veel van de plekken in de Atlas Obscura zijn helemaal geen toeristische attracties, maar zijn wel heel bijzonder om te bezoeken. Ze voegen inderdaad een extra dimensie toe aan je reis. En voor wie echt een unieke bestemming zoekt, die moet deze Atlas Obscura zeker aanschaffen. Want een groot aantal plekken ligt zo afgelegen, op zó’n verraderlijke plek of zo diep onder de oppervlakte, dat maar weinig reizigers ze kunnen bezoeken. Wil je met een verhaal thuiskomen, dan vind je in de Atlas Obscura tal van reisadviezen.

Atlas Obscura

Overigens is de Atlas Obscura het resultaat van een megaproject waar duizenden mensen over de hele wereld aan hebben meegewerkt. Door items aan de Atlas Obscura toe te voegen is de atlas uitgegroeid tot een fenomeen. En dan moet je bedenken dat dit slechts een fractie is van wat de ‘gemeenschap’ rond de atlas heeft verzameld.

Ingedeeld naar de continenten

Goed, nu over naar de atlas zelf. Het boek is ingedeeld naar de continenten. Alle werelddelen doen mee, zelfs Antartica met zijn Bloedwaterval en het eiland Bouvet (het meest verafgelegen eiland op aarde). Ik kan helaas slechts een paar plekken noemen, en dat geldt voor alle werelddelen.

Dichterbij huis, in Engeland, moet je bij de opvallende plaatsen denken aan de giftuin van Alnwick in Northumberland. Of een luxueus kustfort tussen Engeland en het Isle of Man: No Man’s Land. Ben je meer van de natuur, dan op naar Schotland waar je een geologische rariteit kunt bewonderen: de Giant’s Causeway, ontstaan door vulkanische activiteit.

Bizarre bestemmingen

Verder van huis vind je echt bizarre bestemmingen. Wat de denken van de Karni Mata-Rattentempel? Er rennen in die tempel 20.000 ratten over de dambordvloeren. Ze worden er beschouwd als heilige afstammelingen van Karni Mata, een incarnatie van de godin Durga. Je moet ervoor naar India, naar de plaats Deshnoke. Kijk goed uit waar je loopt. Dood je per ongeluk een rat, dan moet je hem vervangen door een rat van massief goud.

De poort naar de hel

Heb je jezelf altijd al afgevraagd of de hel bestaat? Die eeuwige poel van vuur en sulfer? Wel, die bestaat dus. De Atlas Obscura heeft zijn bestaan bewezen. Je moet ervoor naar het enge land Turkmenistan. Nadat de Russen een gasbel hadden ontdekt, stortte de boel in en kwamen er enorme wolken giftige gassen vrij. De geologen wisten niets anders te doen dan de boel in de fik te zetten. En sindsdien brandt de poort naar de hel onafgebroken. Let op: de Turkmeense regering wil het gat hoe dan ook afsluiten. Wil je de hel aanschouwen, dan moet je snel zijn. Dan wel, je zoekt een alternatieve hel die zich niet zo snel zal laten stoppen. Die bevindt zich in Ethiopië: de woeste Erta Ale-vulkaan met zijn twee lavameren. Deze plek heeft de bijnaam ‘de hel op aarde’. Maak de moeilijke reis onder begeleiding van gewapende gidsen en sta oog in oog met het borrelend en gorgelend lavameer. Zomaar in de open lucht!

Dan op naar Australië. Natuurliefhebber die ik ben, noem ik met liefde het Lark Quarry Conservation Park. Hier kun je de chaotische vlucht van dinosauriërs aanschouwen. Ik ga door naar Israël. Waar een aantal christelijke stromingen elkaar met veel liefde de hersenen inslaat zodra men de ander verdenkt van landjepik in de Heilige Grafkerk. Talloze ruzies zijn er al gevoerd en hét symbool voor die toestand is een houten ladder met vijf sporten die aan de buitenkant van de kerk staat. Niemand durft het ding te verplaatsen uit angst voor gewelddadige reacties.

Bijzondere eieren in het Verre Oosten

Het kan nog veel gekker. In het Verre Oosten hebben de volkeren een voorliefde voor heel bijzondere eieren. In China kun je iedere lente op straat eieren kopen die gekookt zijn in de urine van jongetjes. Een traditionele delicatesse die geroemd wordt vanwege zijn lekkere smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Vind je dit een beetje te bar, dan reis je door naar de Filipijnen waar je een balut kunt kopen. Een ei met daarin de foetus van een vogel. Je eet het ei warm, met zout, vaak als hapje bij een biertje. Terug naar China. Ben je toevallig jarig tijdens je reis, dan eet je een duizendjarig ei. Het eiwit is roestkleurig en de dooier bosgroen. De textuur lijkt op geleipudding. En wil je langer leven, dan op naar Japan waar je zwarte eieren kunt eten, gekookt in vulkanisch water. De zwavel en mineralen reageren met de schaal, waardoor die van kleur verandert.

Een echte teen in je cocktail

Ook in Canada kun je onderdeel worden van een hilarisch verhaal. Bezoek de Sourdough Saloon in Dawson City en bestel een Sourtoe Cocktail. Drinken zul je, snel of langzaam, maar één ding is verplicht: de teen in het glas aanraken met je lippen. En let op: het is een echte teen. Slik je de teen per ongeluk in, dan is het wachten op een donatie van een nieuwe. De meest recente teen arriveerde in een pot met de boodschap: ‘Draag nooit openteenstandalen tijdens het grasmaaien.’

De Atlas Obscura: een buitengewone leeservaring

Jammer genoeg moet ik stoppen, maar ik verzeker je dat de Atlas Obscura bol staat met dit soort van adembenemende en soms afgrijselijke plekken. De ware globetrotter krijgt ongetwijfeld direct zin om er op uit te gaan. En het leuke is: de bijzondere bestemmingen liggen al om de hoek, want ook in Europa vind je van die zotte, gedenkwaardige of interessante plekken. En heb je niet zo’n reisbehoefte, ook dan is de Atlas Obscura een interessant boek om te lezen. Het laat je in elk geval zien dat de eenheidsworst die Google, McDonalds en Apple prediken, gelukkig nog niet is gerealiseerd. Wat een boeiende planeet bewonen wij toch. En ik hoop dat al die fascinerende en merkwaardige plekken en gewoonten de tijd zullen verduren.

De Atlas Obscura: een buitengewone leeservaring. Met dit cadeau kun je bij iedereen aankomen, ook bij jezelf.

Atlas Obscura / Joshua Foer en Dylan Thuras / Terra / Paperback

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!